Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 217 Vesilahdan kunnan päihdeohjelma

VESDno-2023-395

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Työnantajalla tulee olla Työterveyshuoltolain (1383/2001) 11 § mukainen päihdeohjelma, mikäli työntekijälle tai työnhakijalle aiotaan tehdä huumausainetesti.

Työterveyshuoltolain (1383/2001) 11 § mukaan päihdeohjelman tulee sisältää työpaikan yleiset tavoitteet ja noudatettavat käytännöt päihteiden käytön ehkäisemiseksi ja päihdeongelmaisten hoitoon ohjaamiseksi sekä työtehtävät, joista huumausainetestin todistuksen voi pyytää tai velvoittaa toimittamaan työnantajalle.

Vesilahden kunnan päihdeohjelma painottaa ennaltaehkäisevää työtä ja sen merkitystä päihdeongelmien ehkäisyssä ja työkyvyn ylläpidossa. Hoitoonohjaus on vaihtoehto irtisanomiselle, ja sitä voidaan tarvittaessa käyttää tiettyjen edellytysten täyttyessä. Päihdeohjelmassa luetellaan ne tehtävät, joissa huumausainetestin todistuksen voi pyytää tai velvoittaa toimittamaan.

Ennen päihdeohjelman hyväksymistä työnantajan ja henkilöstön on käsiteltävä laissa yksityisyyden suojasta työelämässä (759/2004) tarkoitetut työtehtävät, jos työnhakijoille tai työntekijöille on tarkoitus tehdä huumausainetesti. Työtehtävät on käsitelty Yhteistyötoimikunnan kokouksessa 12.12.2023 Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella (449/2007) tarkoittamassa yhteistoimintamenettelyssä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä päihdeohjelman ja, että se otetaan käyttöön 1.1.2024 alkaen. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.