Kunnanhallitus, kokous 18.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 213 Rakennusjärjestyksen päivittäminen

VESDno-2023-375

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Janne Kannisto, tarkastusinsinööri, janne.kannisto@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus on 09.10.2017 § 268 päättänyt panna vireille rakennusjärjestyksen päivittämisen. Tuolloin rakennusjärjestyksen päivittäminen keskeytyi henkilövaihdosten ja informaatiokatkosten vuoksi.

Nyt rakennusjärjestyksen uusiminen on tullut ajankohtaiseksi, koska rakentamisen lainsäädäntö uudistuu lähivuosina. Uusi Rakentamislaki 751/2023 (RakL) tulee voimaan 1.1.2025, jolloin nykyinen Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) kumoutuu rakentamisen säädösten osalta. Alueiden käytön säädösten osalta Maankäyttö- ja rakennuslain nimike muuttuu Alueidenkäyttölaiksi (AKL). Rakennusjärjestyksessä ei voida uusien rakennushankkeiden osalta viitata enää Maankäyttö- ja rakennuslakiin. Jotta ajantasainen rakennusjärjestys olisi käytettävissä Rakentamislain voimaan tullessa, on rakennusjärjestyksen uusimisen valmistelu aloitettava mahdollisimman nopeasti.

Rakennusjärjestyksen uudistamista valmistelee viranhaltijatyöryhmä, jota johtaa rakennusvalvonta ja johon kutsutaan edustajat ainakin seuraavista sidosryhmistä: kaavoitus, ympäristönsuojelu, tekninen toimi sekä elinvoima.

Uuden rakennusjärjestyksen valmistelua tehdään Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti sen voimassaoloajan vuoden 2024 loppuun saakka. Uudella rakennusjärjestyksellä korvataan nykyinen 27.9.2004 voimaan tullut rakennusjärjestys. Kuitenkin 31.12.2024 mennessä jätettyjen lupahakemusten käsittelyyn sovelletaan nykyistä rakennusjärjestystä.

Rakennusjärjestyksen valmistelun aloittamiseksi laaditaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoituksena on luoda edellytykset rakennusjärjestyksen avoimelle ja vuorovaikutteiselle uudistustyölle sekä hyvälle lopputulokselle.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa esitetään mm. rakennusjärjestyksen uudistamistyön tarve, aikataulu, osalliset ja osallistuminen, vuorovaikutusmenettelyt sekä tiedottaminen. Liitteenä on Vesilahden kunnan rakennusjärjestyksen uudistamisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, joka asetetaan nähtäville vähintään 30 vuorokauden ajaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle, että se käynnistää uudelleen rakennusjärjestyksen uusimisen ja asettaa päivitetyn osallistumis- ja arviontisuunnitelman yleisesti nähtäville vähintään 30 vuorokauden ajaksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti

Lisäksi lautakunta ohjeisti rakennusvalvonnan viranhaltijoita, että uuden rakennuslain tuomista muutoksista ja rakennusjärjestyksen uudistamisesta tiedotetaan kuntalaisia mahdollisimman paljon.

Kokouskäsittely

Annettiin tarkastusinsinööri Janne Kannistolle läsnäolo ja puheoikeus tämän pykälän ajaksi.

Lisäksi lisättiin pykälän liitteeksi päivitetty OAS.

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus tutustuu päivitettyyn rakennusjärjestyksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan ja päättää käynnistää uudelleen rakennusjärjestyksen uusimisen ja asettaa päivitetyn osallistumis- ja arviontisuunnitelman yleisesti nähtäville vähintään 30 vuorokauden ajaksi.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

-Rakennusvalvonta