Perustelut
Laki yleisistä kirjastoista määrittelee kunnan kirjastopalveluiden järjestämistä (29.12.2016/1492). Lain 6 § mukaan kunnan yleisen kirjaston tehtävänä on tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin. Kirjaston tehtävänä on lisäksi ylläpitää monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa sekä edistää lukemista ja kirjallisuutta. Kirjastolaki velvoittaa kirjastoja tarjoamaan ajantasaiset kokoelmat asiakkailleen. Kansallinen e-kirjasto avataan 23.4.2024. E-kirjastoon liittymisellä kunta varmistaa, että kunnan asukkaat saavat käyttöönsä tasa-arvoiset ja toimivat e-kirjastopalvelut.
Kuntien yhteinen ja kansallinen e-kirjasto tarkoittaa sitä, että monipuolinen e-aineistokokoelma on kunnan asukkaiden käytettävissä yhden helppokäyttöisen mobiilisovelluksen ja myöhemmin myös verkkosivun kautta. Kansallinen e-kirjasto antaa Suomen kirjastojen asiakkaille nykyistä tasa-arvoisemman ja helppokäyttöisemmän pääsyn kirjastojen digitaalisiin sisältöihin.
E-kirjastoa on suunniteltu vuosia ja sitä on lähdetty kehittämään siitä syystä, että kirjastojen toimintaympäristö on muuttunut. Kirjasto ei voi jäädä vain painetun kirjallisuuden jakelukanavaksi. Asiakkaat ovat tottuneet käyttämään digitaalisia palveluita ja kirjaston tulee elää tässä ajassa sekä katsoa tulevaisuuteen. E-kirjasto varmistaa, että kunnan asukkaat saavat tasa-arvoiset ja toimivat e-kirjastopalvelut.
Kuntien yhteinen e-kirjasto tarjoaa yhdellä sisäänkirjautumisella pääsyn e-kirjoihin, e-äänikirjoihin ja e-lehtiin. Kokoelmaa uudistetaan valtakunnallisesti kirjastoammattilaisista koostuvassa työryhmässä. E-kirjaston tekninen alusta perustuu avoimeen lähdekoodiin eli omistajuus säilyy e-kirjastolla itsellään. E-kirjastoa on koordinoitu 1.1.2024 alkaen Kansalliskirjaston uudesta e-kirjastoyksiköstä käsin.
E-kirjaston hyödyt
Digitaaliset aineistot eivät tunne kuntarajoja ja yhteinen e-kirjasto edistää kuntalaisten mahdollisuutta käyttää e-aineistoja, kehittää yleisten kirjastojen digimediaan liittyvää yhteistyötä sekä koordinoi e-aineistoihin liittyviä palveluita E-kirjaston keskeiset hyödyt Vesilahden kunnan kannalta ovat:
- Kunnan asukkailla on yhtä hyvät mahdollisuudet käyttää e-aineistoja kuin kaikilla muillakin e-kirjastossa mukana olevien kuntien asukkailla
- E-kirjastopalvelut tuotetaan jatkossa Kansalliskirjaston ja kuntien välisenä sopimuspohjaisena yhteistyönä
- Kansalliskirjasto vastaa monista e-kirjastoon liittyvistä asioista, muun muassa teknisistä alustoista ja e-aineistosopimuksista
- Kunnat vastaavat edelleen kirjastoammatillisista tehtävistä ja kirjastoammattilaiset muun muassa valitsevat e-kirjaston aineistot ja neuvovat asiakkaita e-kirjaston käytössä
E-kirjaston kustannukset
Kuntien yhteisen e-kirjaston aloittaessa toimintansa sen vuosimaksu kunnille on 0,70 euroa kunnan asukasta kohti täydeltä vuodelta. Ensimmäisen vuoden osalta kunnat maksavat osavuoden hinnan toukokuusta joulukuuhun eli 8/12 x 0,70 euroa / kunnan asukas.
Kuntakohtainen kustannus 0,70 euroa asukasta kohti sisältää yhteiseen e-kirjastoon tulevien sisältöjen lisäksi kansalliskirjaston tuottamat e-kirjastopalvelut ja palvelun kehittämisen. Vuonna 2021 kunnat käyttivät e-kirjastopalveluihin keskimäärin 0,80 euroa asukasta kohti.
Vesilahden kunnan kirjasto kuuluu Pirkanmaan kirjastojen PIKI-kirjastokimppaan ja tällä hetkellä kirjaston tarjoamat e-aineistot on hankittu asiakkaiden käyttöön PIKI-tasoisesti. Vesilahden kunta maksaa PIKI-tasoisesti hankituista e-aineistoista kunnan vuosittaiseen asukaslukuun perustuvan jakoprosentin mukaan kuntakohtaista kulua. Kansallinen e-kirjasto tulee korvaamaan omilla sisällöillään keskeisen osan tällä hetkellä käytössä olevista palveluista. Näin ollen Vesilahden kirjaston vuoden 2024 talousarviossa e-aineistojen kustannusten nousuun on tarvinnut varautua vain noin 10% määrärahakorotuksella.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi
Sivistyslautakunta päättää, että Vesilahden kunta liittyy kansalliseen e-kirjastoon 23.4.2024 alkaen ja valtuuttaa sivistysjohtajan allekirjoittamaan Kansalliskirjaston kanssa yhteistyösopimuksen e-kirjastopalveluiden tuottamisesta.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.