Sivistyslautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Sivistyslautakunnan tehtäväalueiden taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2023

VESDno-2024-88

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, talousjohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Osana kunnan tilinpäätöstä esitetään valtuuston asettamien taloudellisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen koskien vuotta 2023.

Lautakuntien tulee käsitellä omien tehtäväalueidensa tavoitteiden toteutuminen. Sivistyslautakunnan alaiset tehtäväalueet ovat opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä vapaa-ajan palvelut.

Hallintosääntö 4 luku 4 § ja 5 §

Hallintosääntö 7 luku 2 §

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden toimintakate toteutui  369 807 euroa talousarviota heikommin ollen. Ylitys oli 4 prosenttia vahvistettuun toimintakatteeseen nähden. Toimintakatteen alitus johtui yhtäältä varhaiskasvatuksen ja iltapäivätoiminnan maksujen toteutumisesta budjetoitua alemmalla tasolla sekä toisaalta henkilöstökulujen ja palveluiden ostojen toteutumisesta budjetoitua korkeampina. Varhaiskasvatuksen maksut toteutuivat budjetoitua alempana varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutosten vuoksi. Vuoden henkilöstökulujen sopimuskorotusten taso osoittautui korkeammaksi kuin oli talousarviovaiheessa ennakoitu. Lisäksi tukipalveluiden kustannusten ylittyminen vaikutti palveluiden ostojen ylitykseen. Toiminnalliset tavoitteet toteutuivat suunnitellusti.

Vapaa-ajan palveluiden toimintakate toteutui 34 923 euroa talousarviota heikommin. Ylitys oli 5 prosenttia vahvistettuun toimintakatteeseen nähden. Sekä tuotot että kulut olivat selvästi talousarviota suurempia ennakoitua suuremman hanketoiminnan vuoksi.  Toimintakatteen alitus johtui pääosin hyvinvointisuunnittelijan työhön liittyvistä kuluista, joita ei ollut talousarviossa lisätty vapaa-ajan palveluihin. Toimintatuotoista puuttuu kunnan saaman perinnön (jonka turvin on jatkettu seniorien uimahallikuljetuksia) tuloutus, koska asian juridinen selvitys on edelleen viivästynyt. Toiminnalliset tavoitteet toteutuivat pääosin suunnitellusti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisen ja antaa ne tiedoksi kunnanhallitukselle tilinpäätökseen liittämistä varten. Lisäksi sivistysautakunta antaa talousjohtajalle oikeudet tehdä tarvittaessa teknisiä korjauksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)