Sivistyslautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Lausunto kunnanviraston alatalon alueen asemakaavamuutoksen luonnoksesta

VESDno-2023-288

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus pyysi 12.2.2024 kokouksessaan sivistyslautakunnalta lausuntoa kunnanviraston alatalon alueen asemakaavanmuutoksesta 23.3. mennessä. Kaava-alue sijaitsee Vesilahden kunnassa, keskustaajamassa kunnanvirastotalon alueella Rautialantien alueella sekä sen pohjoispuolella. Kaava-alueen pinta-ala on noin 0,26 ha.

Kaavan tavoitteena on laatia asemakaavan muutos kaavarajauksen sisällä korttelin 107 länsiosaan. Alue on osoitettu voimassa olevassa asemakaavassa hallinto- ja virastorakennusten korttelialueeksi (YH), ja tavoitteena on osoittaa korttelin muutosalueen mukaisesti asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Alatalon alkuperäisen osan suojeleminen osayleiskaavan mukaisesti on myös osa kaavan tavoitteista. Kaavassa myös osoitetaan puistomainen alue voimassa olevan kaavan YH-alueesta VL-alueena. assa oleva LYT-alue katualueeksi, sillä kunnanviraston kohdalla Rautialantien osuus on siirretty kunnan hallinnoimaksi.

Tarkoituksena on laatia asemakaavan muutos, jolla muutetaan nykyisin alueelle asemakaavalla osoitettu YH-alue asuin-, liike- ja toimistorakentamisen mahdollistava AL-alue, jotta kunnanviraston nk. Alatalo voidaan ottaa asuinkäyttöön. Tarkoituksena on tämän lisäksi muuttaa kaava-alueen länsilaidalla, kiinteistöllä 922-413-3-131 sijaitseva YH-alue lähivirkistysalueeksi (VL). Tarkoituksena on myös osoittaa suunnittelualueella sijaitsevan rakennuksen alkuperäiselle osalla suojelumerkintä voimassa olevan osayleiskaavan mukaisesti. Suojeltavan rakennuksen lisäsiipi on Kirkonkylän osayleiskaavan yhteydessä tehdyn rakennusinventoinnin mukaan rakennettu 1990-luvulla, joten sitä osaa rakennuksesta ei osoiteta tällä kaavalla suojeltavaksi. Asemakaavalla osoitetaan pääosin asuin-, liike- ja toimistorakentamisen korttelialuetta (AL) sekä katualuetta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lausua kunnanviraston alatalon alueen asemakaavanmuutoksesta seuraavasti:

Kunnanviraston nk. alatalon muuttaminen asuinkäyttöön ei vaikuta sivistyspalveluiden järjestämiseen, mutta keskeiset sivistyspalvelut ovat kohteen sijainnista hyvin saavutettavissa. Suojelumerkintöjen voimassa pitäminen turvaa kulttuuriperinnön säilymisen ja kiinteistöllä 922-413-3-131 sijaitsevan YH-alueen muuttaminen lähivirkistysalueeksi lisää mahdollisuuksia turvallisen liikkumisen edistämiseksi sekä hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseksi. Koska kaava-alue sijaitsee kuntakeskuksen ja Lammasniemen välissä, tulisi kaavassa ennakoida ratkaisut, joilla Lammasniemen virkistysalue on turvallisesti myös kevyen liikenteen saavutettavissa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)