Kunnanvaltuusto, kokous 17.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 11 Valtuustoaloite Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä

VESDno-2024-229

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Valtuutetut Susanna Suoniemi ja Laura Kekäläinen jättivät valtuuston kokouksessa 20.5.2024 valtuustoaloitteen "Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä". Vesilahden kunnan hallintosäännön 13. luvun 1 § mukaan aloite on lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää aloitteen edelleen teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Susanna Suoniemi ja Laura Kekäläinen esittävät aloitteessaan, että Vesilahden kunta asettaa kaikessa toiminnassaan tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen / hankintojen puolituksen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Aloitteen mukaan näin edistetään kuntalaisten terveyttä ja ehkäistään luontokatoa, ilmastonmuutosta ja vesistöjen rehevöitymistä. Aloitteessa on mainittu, että Vesilahden tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. 

Vesilahden kunnan nykytilanne: Eläinperäisiä tuotteita käytetään Vesilahden kunnassa lähinnä koulujen ja päiväkotien ruokatuotteissa, lisäksi pienissä määrin mm. kokoustarjottavissa. Päiväkotien ja koulujen ruokatuotteet hankitaan pääsääntöisesti Pirkanmaan Voimia Oy:ltä. Pirkanmaan Voimia Oy on sitoutunut vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen sekä huomioi hankinnoissaan ympäristövaikutukset. Voimian ympäristö- ja vastuullisuustavoitteisiin on kirjattu ilmastovaikutusten vähentämisen tärkeys. 

Ruokapalveluiden näkökulma ja toimenpiteet: Myös ruokapalveluissa ympäristöystävällisiä ja kestäviä toimintatapoja pidetään tärkeänä. Ruokapalvelut seuraa aktiivisesti Pirkanmaan Voimia Oy:n kehitystä ja toimii yhteistyössä palveluntarjoajan kanssa kestävien ruokaratkaisujen edistämiseksi. 

Samalla on huomioitava, että kasvispohjaisempaan ruokailuun siirtyminen vaatii ruokailijoiden hyväksyntää ja ruokailutottumusten muutosta. Kasvispohjaisten aterioiden lisääminen voi kohdata haasteita, mikäli ruokailijat eivät koe niitä houkutteleviksi. On tärkeää, että kouluruokailun ja päiväkotiruokailun kehitys kulkee käsi kädessä kotien ruokailutottumusten kanssa. Kunnan tehtävänä on tarjota vaihtoehtoja, jotka ovat sekä ilmastokestävän kehityksen mukaisia että ruokailijoille mieluisia, jotta kaikki osapuolet hyötyvät muutoksesta. On tärkeää edetä maltillisesti, määrätietoisesti ja osallistavasti, koska syömättä jäänyt ruoka tai ruokailun väliin jättäminen on ekologisesti, ravitsemuksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestämätöntä.

Vesilahden kunta tarjoaa kasvisruokaa päivittäin kaikille oppilaille vapaasti valittavana vaihtoehtona kaikissa kouluissa. Lisäksi päiväkodeissa lasten ja henkilökunnan on mahdollista valita kasvisruoka joka päiväiseksi ateriaksi. Sekä kouluissa, että päiväkodeilla on yksi kasvisruokapäivä viikossa. Eläinperäisten tuotteiden vähentämisessä on myös huomioitava ravitsemussuositukset sekä taloudelliset tekijät. Esimerkiksi kouluruokasuositusten mukainen ruokajuoma on rasvaton maito tai piimä, koska se on ravitsemuksellisesti merkittävästi parempi kuin esimerkiksi kaurajuoma. Lisäksi kasvipohjaisten ruokajuomien hintataso on huomattavasti korkeampi. Kestävyys ja vastuullisuus maitotuotteiden osalta otetaan huomioon esimerkiksi suosimalla vastuullisesti tuotettuja vaihtoehtoja.

Ruokapalvelut tulee jatkossakin edistämään tietoisuutta kasvisruokavaihtoehdoista kunnan yksiköissä sekä tekemään tiivistä yhteistyötä Pirkanmaan Voimia Oy:n kanssa kasvipohjaisten ruokien tarjonnan lisäämiseksi. Lisäksi ruokapalvelut tulee arvioimaan eläinperäisten tuotteiden kulutusta vuosittain ja tekemään toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta lähettää yllä olevan lausunnon kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle tiedoksi ja esittää, ettei aloite anna aihetta muihin kuin lausunnossa esitettyihin toimenpiteisiin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

      

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja päättää esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden tekninen palvelupäällikkö Roope Kyrkölle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

   

Ehdotus

Kunnanvaltuusto merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Tekninen palvelupäällikkö Roope Kyrkkö oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn ajan.

Tiedoksi

- Aloitteen tekijät

Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen

Valitusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksisaanti kaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymispäätöksestä

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan kuitenkin tulleen asianosaisen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu julkisesti nähtäväksi tietoverkossa. 

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle viraston aukioloaikana, klo 8.00-16.15.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Valituksen voi toimittaa myös sähköisesti tai faksilla. Valituksen on oltava perillä valitusajan viimeisenä päivänä, riippumatta siitä, toimitetaanko valitus postitse vai sähköisesti.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. 

Posti- ja käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna         
Puhelinnumero: 029 56 42200    
Faksinumero: 029 56 42269
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Vesilahden kunnan kirjaamosta.

Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti         
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta@vesilahti.fi
Puhelinnumero: 03 5652 7500    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.