Kunnanvaltuusto, kokous 17.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Valtuustoaloite palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhehoidossa ja päiväkodissa

VESDno-2023-404

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Susanna Hokkanen, hallintojohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanvaltuuston kokouksessa 11.12.2023 § 49 merkittiin tiedoksi valtuustoaloite palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhepäivähoidossa ja päiväkodissa. Vesilahden kunnan hallintosäännön 13. luvun 1 § mukaan aloite on lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Hallintosäännön 4. luvun 4 § mukaan lautakunnat edustavat kuntaa toimialaansa kuuluvissa asioissa ja hallintosäännön 4. luvun 5 § mukaan sivistyslautakunta vastaa varhaiskasvatuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää lähettää valtuustoaloitteen palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhepäivähoidossa ja päiväkodissa valmisteltavaksi sivistyslautakunnalle.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Anne Mäki, varhaiskasvatusjohtaja, anne.maki@vesilahti.fi

Perustelut

KD ja Keskustan valtuustoryhmä teki 13.12.2023 valtuustoaloitteen palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhepäivähoidossa ja päiväkodissa.

Palveluseteli yksityisessä varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksessa sovelletaan edelleen lakia sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä.

Kunta tai kuntayhtymä voi tuottaa järjestämisvastuullaan olevat palvelut itse tai hankkia ne sopimukseen perustuen muulta palveluntuottajalta. Kunnan hankkiessa palveluita muulta palveluntuottajalta kunnalla säilyy kuitenkin järjestämisvastuu. Palveluntuottajan vastuu määräytyy sen mukaan, mitä kuntalaissa tai muussa lainsäädännössä säädetään tai mitä kunta ja palveluntuottaja sopivat. Valvonnan tarkoitus määritellään kuntalain pykälissä 8 ja 9. Valvonnalla varmistetaan, että kuntalainen saa saman laatuisen palvelun riippumatta siitä, onko palveluntuottaja kunta itse, vai muu palveluntuottaja.

Varhaiskasvatuksen valvontaviranomaisia ovat yksityisen palveluntuottajan järjestämän ja tuottaman varhaiskasvatuksen osalta aluehallintovirasto, sosiaali- ja terveysalan lupavirasto Valvira sekä varhaiskasvatuslain 50 §:ssä tarkoitettu kunnan toimielin tai sen määräämä viranhaltija. Yksityistä, palvelusetelillä tuotettavan varhaiskasvatuksen valvontaa ja ohjausta toteuttaa Lempäälässä kaksi viranhaltijaa, varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö yksityisten päiväkotien osalta ja perhepäivähoidosta vastaava varhaiskasvatusyksikön johtaja, joka vastaa yksityisen perhepäivähoidon valvonnasta ja ohjauksesta.

Palvelusetelin piirissä olevat lapset kuuluisivat kunnan järjestämisvelvoitteen piiriin, mikäli yritys joutuu yllättäen sulkemaan ovensa esimerkiksi taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Mikäli palveluseteli tulisi Vesilahden kunnassa käyttöön myös yksityisessä perhepäivähoidossa, on kunta velvoitettu hoitamaan palveluiden piirissä olevien lasten varahoitojärjestelyt ja loma-aikojen hoidon järjestelyt, mikäli hoitaja itse ei pysty hoitoa muutoin järjestämään poissaolonsa ajalle. Tämä tulisi huomioida kunnallisen varhaiskasvatuksen resursseissa, niin tilojen kuin henkilöstönkin osalta.

Palveluseteli on yksi tapa tukea kuntalaisia yksityisten varhaiskasvatuspalveluiden käyttäjiä. Palveluseteli maksetaan yksityisen varhaiskasvatuksen tuottajalle. Varhaiskasvatuksen palveluseteli on aina lapsikohtainen ja samanaikaisesti lapsen hoidon järjestämiseen ei voi saada yksityisen hoidon tukea eikä kotihoidon tukea. Palveluseteli ei ole missään Tampereen kaupunkiseudun kunnassa käytössä perhepäivä- tai ryhmäperhepäivähoidossa. Mikäli palveluseteli otettaisiin Vesilahdessa käyttöön myös yksityisessä perhepäivähoidossa, tarkoittaisi se Tampereen kaupunkiseudun palvelusetelisääntökirjan kuntakohtaisen osuuden päivittämistä. Palvelusetelin arvo päiväkotihoidossa on tällä hetkellä Tampereen kaupunkiseudulla yli 3-vuotiaan lapsen osalta 901 €/kk ja alle 3-vuotiaan lapsen osalta 1406 €/kk. Palvelusetelin arvo ei voi olla perhepäivä- tai ryhmäperhepäivähoidossa samansuuruinen kuin päiväkotihoidossa, koska tuotantokustannukset ovat hoitomuodoissa erilaiset. Vesilahden kunnassa ei ole vuodelle 2025 ei tehty määrärahavarausta mahdolliselle varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöönotolle.

Vastaavan valtuustoaloitteen pohjalta toteutettiin Nokian kaupungissa vuonna 2023 kysely kunnallisille ja yksityisille perhepäivähoitajille sekä perhepäivähoidon asiakkaille. Kyselyn perusteella silloisen seudullisesti määritellyn palvelusetelin arvolla ei yksikään kunnallinen tai yksityinen perhepäivähoitaja hakeutuisi palvelusetelituottajaksi perhepäivähoitoon. Merkittävimmät negatiiviset kokemukset palvelusetelin käyttöönoton myötä olisivat tulotason putoaminen, varahoidon järjestäminen omalla kustannuksella, loma-aikojen itsenäisen määrittämisen häviäminen sekä yrittämisen vapauden kaventuminen.

Selvitysten perusteella palvelusetelin käyttöönotto varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhepäivähoidossa ja päiväkodissa ei Vesilahdessa lisäisi aloitteen mukaisesti vähäosaisten taloudellista yhdenvertaisuutta ja hoitopaikkoja haja-asutusalueilla. Vesilahteen on myös tehty suunnitelmat uuden päiväkodin toteuttamiseksi, jotka ovat kunnallisessa päätöksentekoprosessissa, jolla on myös yhteys palvelusetelin käyttöönoton mielekkyyteen.

Lisäksi hallitus on jättänyt vuonna 2023 eduskunnalle esityksen laiksi varhaiskasvatuksen palvelusetelistä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Laki käsitellään 4.9.2024 hyväksytyn kevätistuntokauden 2025 suunnitelman mukaan esittelyviikolla 21/2025. Kunnissa ei ole tarkoituksenmukaista tehdä asiaan liittyviä päätöksiä ennen lain käsittelyä.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää

  1. merkitä tiedoksi selosteen mukaisen selvityksen valtuustoaloitteeseenpalvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhehoidossa ja päiväkodissa,
  2. esittää vastauksena valtuustoaloitteeseen, että palveluseteliä ei oteta käyttöön varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhepäivähoidossa ja päiväkodissa, ja
  3. lähettää aloitevastauksen tiedoksi kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle vastauksena valtuustoaloitteeseen.​

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Tehdään tekninen korjaus päätösehdotuksen 1. kohtaan: korvataan "kotihoidon tuen kuntalisästä" -> "palvelusetelin käyttöönottamisesta varhaiskasvatuksessa yksityisessä perhepäivähoidossa, ryhmäperhehoidossa ja päiväkodissa".

Valmistelija

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja päättää esittää valtuustolle, että valtuusto merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

    

Ehdotus

Kunnanvaltuusto merkitsee aloitevastauksen tiedoksi ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Sivistysjohtaja Marko Lahtinen oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

- Aloitteen tekijät

Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Valitusperusteet

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen

Valitusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäville, ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Tiedoksisaanti kaavan ja rakennusjärjestyksen hyväksymispäätöksestä

Kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan kuitenkin tulleen asianosaisen tietoon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on asetettu julkisesti nähtäväksi tietoverkossa. 

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava valitusajan kuluessa valitusviranomaiselle viraston aukioloaikana, klo 8.00-16.15.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Valituksen voi toimittaa myös sähköisesti tai faksilla. Valituksen on oltava perillä valitusajan viimeisenä päivänä, riippumatta siitä, toimitetaanko valitus postitse vai sähköisesti.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle. 

Posti- ja käyntiosoite: Raatihuoneenkatu 1, 13100 Hämeenlinna         
Puhelinnumero: 029 56 42200    
Faksinumero: 029 56 42269
Sähköpostiosoite: hameenlinna.hao@oikeus.fi
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet/#/.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Vesilahden kunnan kirjaamosta.

Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti         
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta@vesilahti.fi
Puhelinnumero: 03 5652 7500    

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.