Sivistyslautakunta, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Lausunto Vesilahdentien jalkakäytävän ja pyörätien asemakaavamuutoksesta, OAS

VESDno-2023-331

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus päätti kuuluttaa vireille Vesilahdentien (maantie 301) jalkakäytävän ja pyörätien asemakaavan ja asemakaavamuutoksen ja hyväksyä sen osallistumis- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 30.10.2023 §:ssä 168. Aloitteen kaavan laatimiseksi on tehnyt Vesilahden kunnanhallitus. Kaava-alue käsittää maantien 301 alueen sekä siihen tien pohjoispuolella rajautuvat kiinteistöt Vesilahden kirkonkylän Rautialantien risteyksen ja Lempäälän kunnan alueella sijaitsevan Toutosentien risteyksen välillä. Lausuntoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan pyydetään Vesilahden kunnanhallitukselle 18.12.2023 mennessä.

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on laatia asemakaava ja asemakaavan muutos, joka mahdollistaa LT-alueen (Yleisen tien alueen) muodostumisen siten, että Vesilahdentien pohjoispuolelle voidaan mahduttaa ELY-keskuksen suunnitelman mukaisesti jalkakäytävä ja pyörätie. Tarkoituksena on lisäksi kaavoittaa Kaakilanmutkan kaavoittamaton risteysalue sekä tarkistaa Puotipolun Vesilahdentielle johtavan katuosuuden kaavamerkintä ja maantien muut liittymätarpeet.

Asemakaavatyö kytkeytyy ELY-keskuksen hankkeeseen, jossa on tarkoitus laatia tiesuunnitelma yhteensä 4,7 km pituiselle jalkakäytävälle ja pyörätielle maantien 301 pohjoispuolelle, Vesilahden ja Lempäälän välille. Yhteysväli on osoitettu pyöräilyn seudulliseksi pääreitiksi, ja suunniteltava väylä liittyy nykyiseen jalkakäytävään ja pyörätiehen molemmista päistään. Suunnittelun tavoitteena on parantaa jalankulun ja pyöräilyn liikenneturvallisuutta, rakentaa yhtenäinen jalankulku- ja pyöräilyväylä Vesilahden ja Lempäälän välille (seudullinen pääreitti) ja parantaa joukkoliikenteen olosuhteita.

Suunnittelualue sisältyy valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen (VAMA 2021), Vesilahden kulttuurimaisemaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lausua Vesilahdentien (maantie 301) jalkakäytävän ja pyörätien asemakaavasta ja asemakaavamuutoksesta seuraavasti:

Sivistysplaveluiden näkökulmasta asemankaavamuutoksen tavoitteena oleva kevyen liikenteen väylä parantaisi merkittävästi liikkumisen olosuhteita Vesilahdessa. Kevyen liikenteen väylät ovat paljon käytettyjä ympärivuotisia liikuntapaikkoja, jotka mahdollistavat turvallisen kunto- ja hyötyliikunnan Vesilahden kunnan sisällä sekä Vesilahden ja Lempäälän välillä. Asemakaavamuutoksen tavoitteena oleva kevyen liikenteen väylä myös tukisi myös Vesilahden kunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tavoitteita. Asemakaavamuutoksen mahdollistama kevyen liikenteen väylä parantaisi myös mahdollisuuksia tutustua valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisema-alueeseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Jäsen Anneli Kesola jääväsi itsensä (intressijäävi).

Tiedoksi

Kaavoitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)