Sivistyslautakunta, kokous 14.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Lausunto Vesilahden kunnan kiinteistöstrategian luonnoksesta

VESDno-2023-134

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen. Strategian tavoitteena on määritellä kiinteistötarpeet tuleville vuosille sekä kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen.

Kiinteistöstrategia työ on käynnistetty teknisen lautakunnan kokouksessa 12.4.2023 §33. Kiinteistöstrategia laaditaan yhteistyössä FinProma Oy:n kanssa.

Kiinteistöstrategian luonnos on valmistunut ja ennen lopullista versiota lautakunta tekee tarvittavat muutokset.Kiinteistöstrategiaa täydennetään konsultin toimesta vielä lämmitysjärjestelmien skenaariovaihtoehdoilla, yksittäisten kiinteistöjen kuntokartoituksilla sekä hyvinvointialueelle vuokrattujen kiinteistöjen jatkoskenaarioilla.

Kiinteistöstrategiasta on hyvä pyytää lausunnot myös muilta kunnan toimielimiltä. Lopullinen kiinteistöstrategia on tarkoitus käsitellä ja hyväksyä joulukuun kunnanvaltuuston kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta käsittelee kiinteistöstrategialuonnoksen ja pyytää siitä lausunnot sivistyslautakunnalta, rakennus- ja ympäristölautakunnalta, elinvoimatoimikunnalta sekä kunnanhallitukselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan talousarviossa vuodelle 2023 on määritelty strategiseksi toimenpiteeksi kiinteistöstrategian luominen kausille 2024–2028. Strategian tavoitteena on määritellä kiinteistötarpeet tuleville vuosille sekä kiinteistökannan hallinnan ja ylläpidon tehostaminen. Kiinteistöstrategian taustalla vaikuttavat kiinteistökannan lisäksi myös kuntastrategia, kunnan teettämä palveluverkkoselvitys lasten ja nuorten määrästä tulevaisuudessa sekä väestöennusteet.

Kiinteistöstrategia työ on käynnistetty teknisen lautakunnan kokouksessa 12.4.2023 §33 ja se päätti kokouksessaan 11.10.2023 § 83 pyytää lausunnon suunnitelmaluonnoksesta muilta toimielimiltä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lausua kiinteistöstrategiasta sivistyspalveluiden tuottamisen näkökulmasta seuraavaa:

Vesilahden kunta omistaa kunnan ydintoimintoja tukevia kiinteistöjä, joista monet ovat sivistyspalveluiden tuottamisen näkökulmasta keskeisiä. Vesilahden kunnan strategian tavoitteena on olla perheiden palveluilla erottuva, joka edellyttää palveluiden tuottamiseen tarvittavilta kiinteistöiltä tarkoituksenmukaisuutta ja hyvää kuntoa. Nämä lähtökohdat tunnistetaan kiinteistöstrategian luonnoksessa hyvin kirjaston, päiväkotien ja koulujen sekä niihin tiivisti liittyvien vapaa-ajan palveluiden tilojen ja kotien osalta, jotka ovat luokiteltu säilytettäviksi ja kehitettäviksi kohteiksi. Turvalliset ja terveelliset sekä nykyaikaisen laadukkaan pedagogiikan mahdollistavat oppimisympäristöt ovat varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kiinteistöstrategian tulee tukea myös varhaiskasvatus-, esiopetus- ja opetussuunnitelman edellyttämien toiminnallisuuksien toteuttamista mm. piha-alueiden ja teknisten valmiuksien osalta.

Monet vapaa-ajan palveluihin sekä yhteisöjen ja järjestöjen toimintoihin liittyvät kiinteistöt ovat strategiassa luokiteltu selvitettäviksi strategiakauden aikana. Tämä on epäilemättä tarkoituksenmukaista, jotta voidaan tarvittaessa reagoida mm. Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluverkkoratkaisuihin. Kiinteistöstrategiassa tulee huomioida myös kansalaisyhteiskunnan toimintamahdollisuuksien ylläpito ja edistäminen, sillä yhteisöt ja järjestöt tekevät paljon arvokasta kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)