Kunnanhallitus, kokous 11.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 144 Kunnanjohtajan viran täyttäminen

VES-2023-261

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanjohtaja Tuomas Hirvonen on irtisanoutunut ja virkasuhde on päättynyt 15.8.2023. Kunnanhallitus on käynnistänyt uuden kunnanjohtajan rekrytoinnin kokouksessaan 14.8.2023. Kunnanvaltuusto on 21.8.2023 päättänyt,​ että se täyttää kunnanjohtajan viran toistaiseksi, aloitusajan ollessa sopimuksen mukaan sekä määrittänyt kunnanjohtajan viran kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon sekä kunnallishallinnon ja -​talouden tuntemuksen ja kunnanjohtajan viran koeajaksi 6 kuukautta. Lisäksi valtuusto on antanut kunnanhallitukselle valtuudet määritellä tarkemmat hakukriteerit viran auki julistamisen yhteydessä. 

Kuntalaissa ei säädetä kunnanjohtajan kelpoisuudesta mitään. Kunnanjohtajan tehtävistä todetaan lyhyesti 38 §:ssä: "Kunnanjohtaja johtaa kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa." Tarkemmin kunnanjohtajan tehtävät määräytyvät kuntastrategian, valtuuston hyväksymien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä hallintosäännön perusteella.

Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on valtuusto,​ julistaa viran haettavaksi kunnanhallitus. Hallintosäännön mukaisesti valtuusto päättää kunnanjohtajan valinnasta. Ennen viran auki julistamista, tulee valita työryhmä valmistelemaan kunnanjohtajan hakuprosessia. Työryhmä valmistelee hakuilmoituksen kunnanhallitukselle, jonka jälkeen kunnanhallitus julistaa viran haettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  1. nimetä haastattelutyöryhmän jäsenet,
  2. käyttää kunnanjohtajan rekrytoinnissa apuna ulkopuolista tahoa, ja 
  3. valtuuttaa vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkasen tekemään sopimuksen rekrytointipalvelusta.

Päätös

Kunnanhallitus päätti nimetä haastattelutyöryhmään hallituksen puheenjohtaja Kristiina Pispalan, hallituksen varapuheenjohtaja Ari Perämaan, valtuuston puheenjohtaja Ari Arvelan, hallituksen jäsenet Aino-Riikka Simulan ja Anu Graichenin sekä vt. kunnanjohtaja Susanna Hokkasen, joka toimii myös työryhmän sihteerinä.

Muilta osin hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Tuomas Hirvonen on irtisanoutunut kunnanjohtajan virasta 16.8.2023 lukien. Valtuusto on 21.8.23 kokouksessaan merkinnyt tiedoksi kunnanjohtajan irtisanoutumisen ja päättänyt kunnanjohtajan viran kelpoisuusehdoiksi soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon sekä kunnallishallinnon ja -talouden tuntemuksen. Valtuusto on päättänyt samalla, että se täyttää kunnanjohtajan viran toistaiseksi, aloitusajan ollessa sopimuksen mukaan. Tarkempien hakukriteerien määrittely on annettu kunnanhallituksen tehtäväksi. Kunnanhallitus on päättänyt pyytää valtuustoryhmiltä ja johtoryhmältä kriteerejä, jotka tulisi huomioida uuden kunnanjohtajan rekrytoinnissa. Hallintosäännön mukaan kunnanjohtaja johtaa ja kehittää kunnanhallituksen alaisena kunnan hallintoa, taloudenhoitoa sekä muuta toimintaa. Kunnanjohtajan tehtävänä on toimia kuntakonsernin johtajana.

Haastattelutyöryhmään on valittu Kristiina Pispala, Ari Arvela, Ari Perämaa, Aino-Riikka Simula, Anu Graichen ja Susanna Hokkanen. Haastattelutyöryhmä on kokoontunut aloituskokoukseen, jossa mukana on ollut myös kaksi MPS Career Oy:n konsulttia. MPS Career Oy on Kuha Oy:n kilpailluttama rekrytointifirma, jonka on sovittu osallistuvan Vesilahden kunnanjohtajan rekrytointiprosessiin. Haastattelutyöryhmä on luonnostellut kunnanjohtajan viran hakuilmoituksen ja tehnyt prosessille aikatauluehdotuksen, jotka esitellään hallituksen kokouksessa. 

Vesilahden kunnan hallintosäännön mukaan viran tai virkasuhteen julistaa haettavaksi virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Kun virkasuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen on valtuusto, viran tai virkasuhteen julistaa kuitenkin haettavaksi kunnanhallitus. Hallintosäännön mukaisesti kunnanvaltuusto päättää kunnanjohtajan valinnasta, kelpoisuusehdoista ja palkkauksesta. Täten Vesilahden kunnanjohtajan viran julistaa haettavaksi kunnanhallitus.

Kunnallisen viranhaltijalain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakumenettelyä, jollei jäljempänä toisin säädetä. Hakuaika on vähintään 14 kalenteripäivää siitä, kun ilmoitus on julkaistu kuntalain 108 §:ssä tai hyvinvointialueesta annetun lain 113 §:ssä säädetyllä tavalla. Kunnallisen viranhaltijalain 5 §:n sellaiseen virkasuhteeseen, joka on ollut julkisesti haettavana, voidaan ottaa vain henkilö, joka on hakenut sitä kirjallisesti ennen hakuajan päättymistä ja silloin täyttää kelpoisuusvaatimukset. Hakemukseen on liitettävä selvitys hakijan kelpoisuudesta. Kunnanjohtajan virkaan ja valtuuston päätöksen mukaisesti muuhunkin kunnan virkasuhteeseen voidaan suostumuksensa nojalla ottaa sellainenkin henkilö, joka ei ole hakenut sitä ja jonka kelpoisuudesta on esitetty selvitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Susanna Hokkanen, vt. kunnanjohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää, että se julistaa kunnanjohtajan viran haettavaksi ajalla 18.9. - 13.10.23 klo 15 Kuntarekryn kautta.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.