Kunnanhallitus, kokous 26.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Polkupyöräedun käyttöönotto

VESDno-2023-231

Valmistelija

  • Susanna Hokkanen, hallintojohtaja, susanna.hokkanen@vesilahti.fi

Perustelut

Polkupyöräetu on arvostettu luontoisetu työntekijöiden keskuudessa ja se lisää työntekijän motivaatiota, sitoutuneisuutta sekä jaksamista työelämässä. Pyöräedun tarjoaminen on myös konkreettinen tapa työnantajalle osallistua ilmastotalkoisiin.

Työsuhde-edun piiriin kuuluvat polkupyörät ja sähköpyörät. Polkupyöräetuun luetaan myös pyörään kiinteästi kuuluvat varusteet kuten valot, lukitus ja nastarenkaat. Vaikka pyöräilykypärä ei ole polkupyörän varuste, luetaan työsuhdepyörän yhteydessä annettava kypärä kuitenkin polkupyöräetuun. Varusteet otetaan huomioon polkupyöräedun arvoa laskettaessa lisäämällä varusteiden arvo hankintahintaan.

Kuha Oy on kilpailuttanut Kangasalan, Nokian ja Oriveden kaupunkien sekä Pirkkalan, Lempäälän ja Vesilahden kuntien käyttöön työsuhdepyöräien leasingrahoituksen sekä siihen liittyvät palvelut, jotka mahdollistavat työsuhdepyöräedun hyödyntämisen jatkossa organisaatiossamme. Hankittu kokonaisuus sisältää leasingrahoituksen sekä työsuhdepyörien sopimusten hallinnoinnin, asiakaspalvelun sekä sähköisen hallintajärjestelmän käytön. Kunta vastaa leasingpalvelun sekä sähköisen hallintajärjestelmän käytön. Kunta vastaa leasingpalvelun hallinnointimaksusta ja työsuhdepyörän leasingvuokra vähennetään työntekijän palkasta. Pyöräetu tarjotaan palkan osana eli työnantaja pidättää pyöräedun verotusarvon työntekijän bruttopalkasta. Samalla työntekijän veronalainen tulo alenee verotusarvon verran ja veroprosentti laskee. Keskituloinen työntekijä säästää noin 20-30 % käyttäessään pyöräetua verrattaessa tilanteeseen, jossa työntekijä ostaisi pyörän tavallisena kuluttajana. Työsuhdepyörän leasingvuokra on verottajan verovapaan luontaisedun arvon mukainen eli sopimuksen alkaessa 100 €/kk/pyörä (sis. alv 24 %). Työntekijä ei maksa veroa pyörän verotusarvosta. Työsuhde-edun verovapaa arvo on tällä hetkellä vuositasolla enintään 1 200 €/vuosi (sis. alv 24 %).

Kuha Oy on tehnyt palveluntuottajana toimivan Etufillari Oy:n kanssa hankintasopimuksen. Kunta tekee kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen palveluntuottajan kanssa kuntakohtaisen palvelusopimuksen sekä rahoitussopimuksen rahoittajakumppanin kanssa. Tämän lisäksi kunta laatii palveluntuottajan kanssa tarkemman polkupyöräetupolitiikan, johon on määritelty edun käytön tarkemmat ehdot sekä toimintatavat poikkeustilanteissa. Polkupyöräetu on otettavissa käyttöön heti sopimuksiin tehtävien pienten tarkennusten ja palkanlaskentajärjestelmään tehtävien kooditusten valmistumisen jälkeen. Tavoite aikatauluna on elokuu 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää, että Vesilahden kunta ottaa polkupyöräedun käyttöön asian esittelyssä esitellyin perustein.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.