Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Toimintaoikeuksien myöntäminen kunnanjohtajalle testamenttivarojen ja lahjoitusten vastaanottamisessa

VESDno-2023-20

Valmistelija

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntaan on oltu yhteydessä tapauksessa, jossa kunta on merkitty perinnönsaajaksi ja tiedusteltu kunnan edustajaa ja asianhoitajaa näissä tapauksissa. Vesilahden kunnan hallintosäännössä ei ole kirjausta siitä, kenellä on toimivalta niissä tilanteissa, joissa kunta toimii perinnönsaajana tai lahjoituksen vastaanottajana. Kunnan hallintosäännön luku 4 § 1 mukaan kunnanhallituksella on yleistoimivalta kuntatalouden ja kunnan edunvalvonnan osalta.

Jotta testamenttien, perintöjen ja/tai muiden lahjoitusten tahtotilaa voidaan noudattaa, on kunnanhallituksen syytä delegoida kunnanjohtajalle riittävät toimivaltuudet asioiden järjestämiseksi. Kunnanhallitus tekee päätöksen varojen käytöstä, kun varojen suuruus on saatu tarkasti tietoon, varat on saatu kunnan hallintaan ja esitys varojen käyttökohteesta on valmisteltu.

Hallintosäännön luku 4 § 12 mukaan toimielin voi siirtää sille tässä luvussa määrättyä toimivaltaa edelleen alaiselleen viranomaiselle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää antaa kunnanjohtajalle oikeuden päättää perinnön, valtionperinnön, testamentin tai lahjoituksen varojen realisoimisesta ja vastaanottamisesta kunnalle. Lisäksi kunnanjohtajalle annetaan oikeudet hyväksyä jäämistön hoidosta tehty tilitys.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden vs. talousjohtaja Aki Kohoselle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.