Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 96 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksestä 23.08.2022 §61

VESDno-2022-161

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tarja Kujanpää, palvelusihteeri, tarja.kujanpaa@vesilahti.fi

Perustelut

Hakija hakee suunnittelutarveratkaisulla oikeutta rakentaa yleiskaava-alueelle 350 m² asuinrakennus ja 60 m² talousrakennus kiinteistöstä 922-401-2-44 lohkottavalle n. 5100 m² tontille.
Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole hankkeeseen huomautettavaa. 

Kiinteistöllä ei ole tunnettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä tai kulttuuri- tai rakennushistoriallisesti arvokkaita kohteita. Rakennuspaikka kuitenkin sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisemaalueella Vesilahden kunnan Keihosen kylässä, Pyhäjärven rannalla välittömästi Vesilahden rantaosayleiskaava-alueen eteläpuolella.

Liitteenä Pirkanmaan ely-keskuksen lausunto sekä asiakkaan lausuma vastine asiaan sekä sen liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunta päättää erillisenä liitteenä olevan päätösesityksen (22-0070-SUU) mukaisesti evätä suunnittelutarveratkaisun.

Rantaosayleiskaavan rajan läheisyyteen (30m etäisyydelle) hakemuksessa esitetyn laajuinen (350m²+ t60m) rakentaminen liittyy, vaikuttaa ja haittaa olennaisella tavalla rantaosayleiskaavan maankäytöllisten tavoitteiden toteuttamista. Haettu suunnittelutarveratkaisu aiheuttaa haittaa kaavoitukselle sekä alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä ole sopivaa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-arvojen turvaamisen kannalta.

Päätös

Lautakunta päätti keskustelun jälkeen hyväksyä haetun suunnittelutarveratkaisun yksimielisesti.

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen tultua lainvoimaiseksi. Suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa on haettava voimassaoloajan kuluessa.

Kokouskäsittely

Lautakunta totesi keskustelun aikana, että haettu suunnittelutarveratkaisu ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueen muulla järjestämiselle, eikä aiheuta haitallista yhteiskuntakehitystä. Suunniteltu rakentaminen ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen, eikä aiheuta merkittäviä ympäristövaikutuksia. Lautakunta ei myöskään nähnyt, että suunniteltu rakentaminen tuhoaisi kulttuuriympäristön arvoja, sillä alue on tavallista mänty- ja kuusimetsää.

Lautakunta totesi, että suunniteltu rakentaminen tapahtuu osayleiskaavan ulkopuolella. Elyn lausunnossa mainitun lievealueen mittaa ei ole määritelty, suunniteltu rakennus sijaitsee yli 300m päässä rannasta, joten se ei ole rantarakentamista. Rakennuslautakunta katsoo, että mikäli Elyn lausunossa esitetty rantaosayleiskaavan lievealue tulee kaikkialla Vesilahden alueella rajata rakentamisen ulkopuolelle, se rajoittaa merkittävästi maanomistajien oikeuksia ja vaikeuttaa heidän tasapuolista kohtelua.

Valmistelija

  • Tarja Kujanpää, palvelusihteeri, tarja.kujanpaa@vesilahti.fi

Perustelut

Hämeenlinnan hallinto-oikeus pyytää Vesilahden rakennus- ja ympäöristölautakuntaa antamaan lausunnon valituksesta koskien Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnan 23.08.2022 §61 tekemää
suunnittelutarve päätöstä tila 922-401-2-44, Ylite sekä liittämään asiakirjoihin jäljennökset valituksenalaisen päätöksen perusteena olevista asiakirjoista.

Lausunto ja asiakirjat on toimitettava hallinto-oikeudelle 30.12.2022 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Vesilahden rakennus- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä tehdyn valituksen.

Rakennus- ja ympäristölautakunnalle on jäänyt epäselväksi, mitä Ely-keskus tarkoittaa lievealueen määrityksellä ja pyytää hallinto-oikeutta pyytämään Ely-keskukselta täsmällistä lievealueen määritystä, jotta päätöksen teossa voidaan tulevaisuudessa paremmin huomioida lievealue ja taata kuntalaisten ja maanomistajien tasapuolinen kohtelu.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päätti yksimielisesti antaa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle liitteenä (lausunto HAO:lle) olevan lausunnon.

Kokouskäsittely

Kokouksen aikana lautakunnan puheenjohtaja Aura Elliott teki muutospäätösehdotuksen, jota kaikki lautakunnan jäsenet kannattivat.

Tiedoksi

Hämeenlinnan hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)