Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 13.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Ympäristönsuojelun edistämisen toimenpideohjelma 2023 – 2027

VESDno-2022-341

Valmistelija

  • Suvi Kärmeniemi, ympäristötarkastaja, suvi.karmeniemi@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntien ympäristönsuojelun hallinnosta annetun lain mukaan kunnan tulee alueellaan valvoa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja muuta ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan kun¬nan asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeitä antava sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö. Luonnonsuojelulain mukaan kunnan tulee edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan. Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kehitystä.

Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun talousarvioarviotavoitteena vuodelle 2022 oli laatia ympäristönsuojelun edistämiseen tähtäävä pitkän aikavälin toimenpideohjelma. Ympäristönsuojelun toimenpideohjelma on ympäristönsuojelun viranhaltijoiden työkalu edistämistoimenpiteiden suunnittelemiseksi ja kohdentamiseksi vuosittain. Toimenpideohjelman toimenpiteitä toteutetaan yhdessä kunnan työntekijöiden ja muiden sidosryhmien sekä kuntalaisten kanssa.

Edistämistoimenpiteillä tarkoitetaan luonnonsuojeluun, vesistönsuojeluun sekä päästöjen ja jätteiden synnyn vähentämiseen tähtääviä toimia, jotka eivät kuulu lupa- ja valvontatoimien piiriin. Ympäristönsuojelussa on erikseen hyväksytty lupavelvollisten laitosten ja muiden valvontaa edellyttävien toimintojen valvontasuunnitelma vuosille 2023-2025 ja vuosittain hyväksytään valvontaohjelma. Valvonnan tavoitteena on mm. ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavan toiminnan lainmukaisuuden varmistaminen.   

Ympäristönsuojelun edistämiseen tähtäävä toimenpideohjelma täydentää valvontasuunnitelmaa. Toimenpideohjelma on tarpeen ympäristönsuojelun laajan kentän hahmottamiseksi ja toimenpiteiden painopisteiden kohdentamiseksi niihin asioihin, jotka juuri Vesilahdella koetaan tärkeiksi. 

Tavoitteena on saada edistämistoimenpiteillä aikaan aiempaa parempaa vaikuttavuutta kohdentamisen ja suunnitelmallisuuden kautta. Tavoitteena on myös edistää valtakunnallisten, maakunnallisten, seutukunnallisten sekä paikallisten ohjelmien ja strategioiden toimeenpanoa kuntatasolla, kuitenkin niin että paikallisesti koetut tärkeät kysymykset ovat toimenpiteiden keskiössä.

Ympäristönsuojelu seuraa toimenpideohjelman toteutumista vuosittain ja tarkistaa ohjelman päivitystarpeet uusien ajankohtaisten tarpeiden saattamiseksi osaksi ohjelmaa. Lisäksi ympäristönsuojelu kerää ympäristön tilasta ja ympäristötietoisuudesta kertovia ekologisia mittaritietoja vuosittain ja raportoi niistä kunnan internet-sivuilla. Yksittäisten projektien ja toimenpiteiden raportointi käsitellään tilinpäätöksen yhteydessä, mikäli toimenpide on esitetty talousarvion tavoitteena.

Toimenpideohjelma on esityslistan liitteenä.
 

Ehdotus

Esittelijä

  • Veli Salmi, rakennustarkastaja, veli.salmi@vesilahti.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä päätösliitteenä olevan Vesilahden kunnan ympäristönsuojelun edistämisen toimenpideohjelman vuosille 2023-2027.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tekninen lautakunta, kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)