Sivistyslautakunta, kokous 12.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 29 Koulujen tuntikehykset lukuvuodelle 2022-2023

VESDno-2021-134

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Esi- ja perusopetuksen tuntikehys tarkoittaa koulun viikoittaista oppituntien määrää, jotka käytetään Vesilahden kunnan tuntijaon edellyttämän opetuksen järjestämiseen. Kouluille myönnettävä opetusresurssi (tuntikehys) tarkoittaa opetustunteja vahvistetun tuntijaon ja voimassa olevan esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman toteuttamiseksi sekä tukiopetustunteja ja muita lakisääteisiä järjestettäviä tunteja (esim. S2 -opetus eli suomi toisena kielenä, elämänkatsomustieto tai ortodoksiopetus). Lisäksi virkaehtosopimuksen (OVTES) mukaiset erityistehtävät ja vuosisidonnaiset lisät ovat osa henkilöstökuluja. Opetustuntien määrä on tuntijaossa määritelty vuosiviikkotunteina (vvt). Yksi vuosiviikkotunti tarkoittaa 38 tuntia opetusta lukuvuoden aikana.

Vesilahden kunnan esi- ja perusopetuksen oppilasmäärä laskee tulevana lukuvuonna, koska perusopetuksen päättävä ikäluokka on noin 25 oppilasta suurempi kuin esiopetukseen tuleva ikäluokka. Vaikka kunnan tämänhetkinen muuttovoitto tuo yksittäisiä oppilaita eri luokka-asteille, on trendi jatkunut useampia vuosia, jonka vuoksi Vesilahden esi- ja perusopetuksen oppilaskohtaiset kulut ovat nousseet Tampereen kaupunkiseudun korkeimmiksi. Vuoden 2022-2023 tuntikehyksessä pyritään säilyttämään Vesilahden korkealaatuinen opetus, lisäämään oppilaiden yhdenvertaisuutta ja taittamaan oppilaskohtaisten kulujen kasvu. Käytännössä Narvan koulun pienentyvät ikäluokat antavat mahdollisuuden toteuttaa muualla kunnassa jo käytössä olevaa joustavaa esi- ja alkuopetusta. Muutoin opetusryhmien määrä säilyy ennallaan ja Vesilahden kunnan vahva panostus oppimisen tukeen säilyy ennallaan. Kokonaisuutta tarkasteltaessa on kiinnitetty huomiota myös eri koulujen ja luokka-asteiden jakotuntien yhdenvertaisuuteen. Jakotuntien toteutuvaan määrään ryhmätasolla vaikuttaa kuitenkin myös työjärjestystekniset seikat, joita ei pystytä kehysvaiheessa täysin huomioimaan. Myös rehtoreiden opetusvelvollisuuksia on tarkastettu siten, että kulujen kasvun taittuminen on realistista. 

Lukuvuonna 2021-2022 pilotoiitiin johtamisrakennetta, jossa rehtoreiden yhteissuunnittelua on lisättiin ja edistettiin toimintakulttuurin ja toimintamallien yhdenvertaisuutta. Kokeilu on tuottanut hyviä tuloksia ja sitä on tarkoituksenmukaista jatkaa tulevana lukuvuonna, koska kunnan palveluverkon tarkastelu on kesken.

Oheiseen taulukkoon on koottu esitys Vesilahden kunnan esi- ja perusopetuksen tuntikehykseksi kouluittain lukuvuodeksi 2022 – 2023. Yksityiskohtaisemmat laskelmat kouluittain ovat tämän pykälän liitteenä.

KOULU KEHYS 2020-2021 KEHYS 2021-2022 KEHYS 2022-2023  
  TUNNIT OPP.MÄÄRÄ TUNNIT OPP.MÄÄRÄ TUNNIT OPP.MÄÄRÄ MUUTOS
YHTENÄISKOULU 852 503 850 466 846 454 -4
NARVA 198 119 204 119 189 113 -15
YLÄMÄKI 124 72 126 67 126 75 0

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta hyväksyy esi- ja peruskoulujen tuntikehyksen lukuvuodelle 2022-2023 edellä kuvatun mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.