Kunnanhallitus, kokous 24.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Peruspalvelujen valtionosuus, veroperustemuutoksista johtuvien veromenetysten korvaus ja opetustoimen muu rahoitus vuonna 2022

VESDno-2022-21

Valmistelija

  • Aki Kohonen, talouspäällikkö, aki.kohonen@vesilahti.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö myöntää kunnan peruspalveluiden valtionosuuden sekä päättää veroperustemuutoksista johtuvista verotulomenetysten korvauksista. Valtiovarainministeriön hallinnoimasta kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta sekä kotikuntakorvauksista säädetään kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetussa laissa (1704/2009).

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa (1705/2009) sekä vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa (1765/2009) tarkoitetut valtionosuudet. 

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osasto on tehnyt päätöksen 30.12.2021 Vesilahden kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta, veroperustemuutoksesta johtuvien verotulomenetysten korvauksesta ja verolykkäysten takaisinperinnästä sekä kotikuntakorvauksen perusosasta vuodelle 2022. 

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston päätös Vesilahden kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta, veroperustemuutoksesta johtuvien verotulomenetysten korvauksesta ja verolykkäysten takaisinperinnästä sekä opetustoimen muusta rahoituksesta vuodelle 2022 on seuraava:

Kunnan peruspalvelujen valtionosuus (sis. verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus),

josta verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus

6 519 477 €

 

1 791 171 €

Kotikuntakorvaustulot  

165 514 €

Kotikuntakorvausmenot 

-222 806 €

Veroperustemuutoksista johtuvien veromenetysten korvaus 

2 221 043 €

Verolykkäysten takaisinperintä

-20 199 €

Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa sekä vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitettu rahoitus

-1 009 067 €

Yhteensä (sis. OKM:n valtionosuus)

7 653 962 €

Jos kunta on tyytymätön kunnan peruspalvelujen valtionosuuden myöntämistä tai veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvausta koskevaan päätökseen tai kunnan kotikuntakorvauksen perusosaa koskevaan päätökseen, sillä on kunnan peruspalvelujen valtionosuuslain 64 §:n nojalla oikeus kolmen kuukauden kuluessa päätöksestä tiedon saatuaan tehdä kirjallinen oikaisuvaatimus valtiovarainministeriölle. 

Kuntaliiton päätökset oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä peruspalvelujen valtionosuuksia, veroperustemuutoksista johtuvien veromenetysten korvausta ja opetustoimen muuta rahoitusta koskevat päätökset vuodelle 2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)