Kunnanhallitus, kokous 14.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 241 Vesilahden kunnan koulukuljetukset - optiovuoden käyttö

VESDno-2021-251

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus 30.3.2020 § 68

Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy järjesti Vesilahden kunnan toimeksiannosta tarjouskilpailun Vesilahden kunnan koulukuljetuksista (tarjouspyyntö: Vesilahden kunnan koulukuljetukset / 21.2.2020).

Hankinnan kohteena oli Vesilahden kunnan koulukuljetukset ajalle 1.5.2020 - 31.7.2022 (varsinaiset kuljetukset alkavat lukuvuoden alkaessa elokuussa 2020) sekä optiokausille 1.8.2022 - 31.7.2023 ja 1.8.2023 - 31.7.2024. Hankinnan ennakoitu arvo koko sopimuskaudella oli noin 1 400 000 euroa (alv 0 %). 

Tästä EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta jätettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA -palvelussa (www.hankintailmoitukset.fi) 21.2.2020. Tarjouspyynnön mukaisesti Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy pyysi tarjouksia Vesilahden kunnan koulukuljetuksista noudattaen avointa menettelyä. 

Tarjoajilla oli mahdollisuus lähettää tarjouspyyntöä koskevia lisätietokysymyksiä Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy:lle kirjallisesti Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalista 8.3.2020 klo 23:59 mennessä. Määräaikaan mennessä ei saapunut yhtään lisätietokysymystä, joten ei ollut tarvetta antaa vastauksia tai lisätietoa koskien tarjouspyyntöä. 

Tarjousten jättöaika päättyi 25.3.2020 klo 12.00, johon mennessä tarjoukset tuli jättää Tarjouspalvelu.fi - toimittajaportaaliin.

Tarjouspyynnön mukaisesti hankinta oli jaettu seuraaviin osakokonaisuuksiin ja kohteisiin:

Kohde 1: Läntinen alue
Kohde 2: Itäinen alue

Osatarjoukset kohteittain otettiin huomioon. Tarjouksen tuli kuitenkin koskea kaikkia yksittäiseen kohteeseen kuuluvia autoja. Vaihtoehtoisia tarjouksia ei otettu huomioon. 

Määräaikaan mennessä yhteen tai useampaan kohteeseen tarjouksen jättivät seuraavat 12 tarjoajaa:

  • Bussibois Oy Kohde 2
  • GoBus Oy Kohteet 1 ja 2
  • Lux Cab Oy Kohteet 1 ja 2
  • Oy Markku Mikkola K.E. Kohde 2
  • Pirkanmaan Kiva‐Bussi Oy Kohde 1
  • ProLine Charter Oy Kohteet 1 ja 2
  • Rautaveden Liikenne Oy Kohteet 1 ja 2
  • Taksi‐ ja Tilausliikenne A. Arvela Kohde 2
  • Tepin Pirssi Oy Kohteet 1 ja 2
  • Triviabus Kohteet 1 ja 2
  • Vammalan Palveluliikenne Oy Kohteet 1 ja 2
  • Vesilahden Liikenne Oy Kohteet 1 ja 2


Tarjoukset täyttivät kaikki tarjouspyynnössä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset. Seuraaville tarjoajille toimitettiin täsmennyspyynnöt tarjoajan soveltuvuutta koskevista liitteistä: Bussibois Oy, Pirkanmaan Kiva‐Bussi Oy ja Vammalan Palveluliikenne Oy. Saatujen täsmennysten jälkeen kaikki tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia, yhteismitallisia ja vertailukelpoisia ja ne voitiin ottaa mukaan tarjousten vertailuun.

Tarjoajat sitoutuivat tarjouksissaan tarjouspyynnössä esitettyihin vaatimuksiin koskien kalustoa, palvelun sisältöä ja palvelun laatua.

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnön mukaisesti hankintasopimuksen tekoperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, joka määräytyi halvimman hinnan perusteella.

Kilpailutettavat kohteet vertailtiin tarjouspyynnössä esitetysti:

  1. Läntinen alue: vertailuhintana kolmen auton päivähinta (€/päivä) yhteensä
  2. Itäinen alue: vertailuhintana kahden auton päivähinta (€/päivä) yhteensä


Jokaiseen kohteeseen valitaan yksi vertailuhinnaltaan halvin tarjous.

Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on käytetty ainoastaan halvinta hintaa ja hankintalain mukaan tämä on perusteltava muissa kuin tavarahankinnoissa. Perusteena halvimman hinnan käyttämiselle tässä palveluhankinnassa on, että tässä hankinnassa laatu on huomioitu tarjoajalle asetetuissa soveltuvuusvaatimuksissa sekä kattavissa vähimmäisvaatimuksissa koskien palvelun tuottamisessa käytettävää kalustoa, palvelun sisältöä ja palvelun toteuttamisen laatua. Tarjoajat ovat tarjouksissa sitoutuneet näiden vaatimusten toteuttamiseen, joten kokonaistaloudellisen edullisuuden arviointi on voitu tehdä ainoastaan halvimman hinnan perusteella. Tämä peruste tulee ilmoittaa hankintapäätöksessä.

Tarjousasiakirjat ovat nähtävillä kunnanhallituksen kokouksessa sekä etukäteen Virta-työtilassa kunnanhallituksen jäsenille.

Ehdotus / Kunnanjohtaja:

Päätösehdotus annetaan kokouksessa.

Käsittely:

Käsittelyn aikana kunnanjohtaja teki seuraavan päätösesityksen:  Kunnanhallitus päättää, että Vesilahden kunnan koulukuljetuksien hankinta suoritetaan tämän tarjouskilpailun perusteella seuraavasti:

  1. Läntinen alue: Vesilahden Liikenne Oy, vertailuhinta 941,40 €/päivä (alv 0%)

  2. Itäinen alue: Vesilahden Liikenne Oy, vertailuhinta 627,60 €/päivä (alv 0%)


Hankintasopimus syntyy sopimuksen allekirjoittamisella palveluntuottajan ja Vesilahden kunnan kesken. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja sivistysjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Tarjoajien tarjoukset ja sijoittuminen kohteittain sekä vertailussa käytettävät kokonaishinnat on esitetty liitteessä Vertailutaulukko.

Päätös:

Käsittelyn aikana tehty kunnanjohtajan päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kunnanhallitus 14.12.2021

Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy järjesti keväällä 2020 Vesilahden kunnan toimeksiannosta tarjouskilpailun Vesilahden kunnan koulukuljetuksista (tarjouspyyntö: Vesilahden kunnan koulukuljetukset / 21.2.2020).

Hankinnan kohteena oli Vesilahden kunnan koulukuljetukset ajalle 1.5.2020 - 31.7.2022 sekä optiokausille 1.8.2022 - 31.7.2023 ja 1.8.2023 - 31.7.2024. Hankinnan ennakoitu arvo koko sopimuskaudella oli noin 1 400 000 euroa (alv 0 %).

Tarjouskilpailun voitti sekä itäisen että läntisen alueen osalta Vesilahden Liikenne Oy ja Vesilahden kunnanhallitus päätti 30.3.2020 valita sen toteuttamaan koulukuljetuksen ajalle 1.8.2020 – 31.7.2022. Palvelusopimuksen mukaan optiokauden käytöstä on sovittava liikennöitsijän ja kunnan välillä 31.12.2021 ja 31.12.2023 mennessä. Optiokauden hinnoittelu ja muut sopimusehdot ovat samat kuin varsinaisen sopimuskauden.

Edellä mainitussa tarjouskilpailussa hinnoittelu perustuu päivähintaan, jolloin kustannukset ovat ennakoitavissa. Palvelun laatuun ollaan pääosin tyytyväisiä kuljetusoppilaiden, heidän huoltajiensa ja kunnan taholta. Myös yhteistyö ja palautteisiin reagoiminen ovat sujuneet moitteettomasti, jolloin palvelua on sopimuskaudella pystytty kehittämään entistä paremmin oppilaiden tarpeita vastaavaksi (esim. mahdollistamalla Vesilahden mallin harrastuksiin osallistuminen myös kuljetusoppilaille). Uuden tarjouskilpailun käynnistäminen sisältää riskejä, talouden (kohonnut energian hinta voi nostaa hintoja) ja palvelun laadun (mahdollisella uudella toimijalla kestää oppia tuntemaan tiestö ja oppilaat) kannalta. Kilpailutuksesta syntyisi myös kustannuksia työajan käytöstä ja palvelujen ostosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää koulukuljetussopimuksen optiokaudesta 1.8.2022-31.7.2023 käytöstä palvelun hinnoittelun ja muiden sopimusehtojen säilyessä samoina kuin varsinaisella sopimuskaudella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Esteellisyys

  • Ari Arvela jääväsi itsensä (osallisuusjäävi). Arvela on osallistunut tarjoajana alkuperäiseen kilpailutukseen.

Tiedoksi

Liikennöitsijä

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.