Tekninen lautakunta, kokous 10.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Teknisten palveluiden osavuosiraportointi 1-9 / 2021

VESDno-2021-157

Valmistelija

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan hallintosäännön 7. luvun 2 §:n mukaan toimielimet seuraavat talousarvion toteutumista säännöllisesti.

Vesilahden kunnanhallituksen 7.12.2020 §262 hyväksymien vuoden 2021 talousarvion täytäntöönpano-ohjeiden mukaan aikaväliltä tammi-syyskuu talouden toteutuminen raportoidaan kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle kunnan kokonaistasolla käyttötalouden ja investointien näkökulmasta. Lisäksi esitetään arvio koko vuoden toteumasta sekä mahdolliset poikkeamat määrärahojen käytössä ja poikkeamien syyt. Lautakunnille raportoidaan samalta ajanjaksolta lautakunnan alaisten tulosyksiköiden toteuma.

Valtuustoon nähden sitova taso on tuottojen ja kulujen erotus eli netto paitsi vesi- ja viemärilaitoksessa, jossa sitova taso on tilikauden tulos. Teknisillä palveluilla tämä tarkoittaa sitä, että sitovaa on talousarvion mukaisesti tekniset palvelut kokonaisuudessaan ja vesi- ja viemärilaitos. Tekniset palveluiden toimintaympäristö pitää sisällään tarkemmin teknisen hallinnon,  kiinteistöt, liikenneväylät ja yleiset alueet sekä palo- ja pelastustoimen. Teknisten palveluiden osalta ei toteuman 1-9 2021 ja arvioiden perusteella ole tarvetta määrärahamuutoksille.

Vesihuoltolaitoksen osalta tuottopuolella liittymismaksut ylittävät talousarviossa budjetoidut, mutta verkoston vuokra ei toteudu budjetoidussa. Verkoston vuokra toteutuu noin 45 000 euroa pienempänä syystä, että vesihuoltolaitoksen taksoja ei ole tarkistettu ja päätetty operointisopimuksen mukaisesti, jolloin Lempäälän Vesi ei voi maksaa operointisopimuksen mukaista verkostovuokraa. Taksoja käsiteltiin teknisen lautakunnan kokouksessa 15.9.2021 § 49. Päätöksenteon tueksi on vesi- ja viemärilaitokselle tehty talousmallinnus. Lautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun ja ohjeiste teknisiä palveluita tilaamaan konsultilta tarkennuksia talousmallinnukseen. Talousmallinnuksen tarkennukset valmistuvat vuoden 2021 lopussa. Vesihuoltolaitoksella myös toimintakulut ylittyvät. Palveluiden ostoissa on rahaa käytetty muun muassa vesihuoltolaitoksen talousmallinnukseen, uusien vesihuoltolaitoksen alueiden mallinnukseen, pieniin vesihuoltolaitoksen suunnittelutöihin. Vesi- ja viemärilaitoksen tulojen pienentyessä ja menojen kasvaessa vesi- ja viemärilaitoksen vastuualueelle on tarve hakea määrärahamuutos.

Investointien osalta talousarviossa merkityt investointien sitovuudet eivät merkittävästi ylity. Kiinteistöhankkeissa kiinteistöhankkeet jäävät hieman sitovan tason alle, kaavateiden rakentamiskohteissa lammasniemen ja lähialueiden rakentuminen ei lähde liikkeelle, kaavoituksesta tehdyn valituksen takia. Metsämantereen alue ei lähde rakentumaan, kaavoituksen viivästymisen takia. Kaava saa lainvoiman marraskuun puolessa välissä ja alueen suunnittelua ei tulla aloittamaan, ennen kaavan lainvoimaisuutta. Ämmänhaudanmäen kaavateiden rakentamiseen saadut tarjoukset, alittivat investontiosaan varatun määrärahan. Kaavateiden rakentamiskohteiden osalta arvioitu toteutuminen on 319 751 euroa ja investoinneille on talousarviossa varattuna 890 000 euroa.

Puistot, leikkikentät ja muut yleiset alueet kohdassa kokonaisuus pysyy lähellä sitovaa tasoa, mutta ylittyy hieman. Harjulan lähivirkistysalueelle ei ollut investointiosassa merkittynä investointi rahaa, koska kohteeseen ei osattu varautua hankehaun ja päätöksen sijoittuessa loppuvuoteen. Anttilanvuoren pururadan kunnostaminen on jatkoa vuodelta 2020. Hanketta on viivästänyt frisbeegolfradasta tehty valitus/ oikaisuvaatimus. 

Vesihuoltolaitoksen investoinnteista kaakilanmutkan yritystontit, lammasmien kunnallistekniikka ja metsämantereen alue eivät toteudu. Kaakilanmutkan yritystonteilla suunnittelutarveratkaisu vanhentuu ja sitä ei näin ollen ole järkevää vielä toteuttaa. Palvelukeskusalueen kunnallistekniikka ja karjaisen vesihuollon rakentamiseen ei ollut investointiosassa merkittynä investoinnille rahaa. Palvelukeskusalueen tonttien myyminen aiheutti sen, että kohteeseen piti pikaisesti lähteä investoimaan vesi- ja viemärijohtoja ja Karjaisen vesihuollon toteuttaminen liittyi teknisen lautakunnan 25.11.2021 § 90 tekemään päätökseen. Päätöksessä lautakunta päätti lähteä rakentamaan vesihuoltolinjoja, mutta investoinnille ei varattu erikseen investointiosassa rahaa. Vaikka palvelukeskusalueen investointiin ja Karjaisen vesihuoltolinjaan ei ole varattu rahaa, jää vesihuoltolaitoksella investointeja toteutumatta, mikä johtaa siihen, että talousarvion sitova tasoa ei ylity vesihuoltolaitoksella. Investointien kohdalla merkittävimmistä muutoksista on syytä hakea määrärahamuutokset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää merkitä tietoonsa osavuosiraportoinnin 1-9 / 2021 ja investointien toteuman toteuman 1-9 / 2021.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)