Tekninen lautakunta, kokous 10.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Lausunnon antaminen Pirkanmaan pelastustoimen palvelutaso vuosille 2022 - 2023

VESDno-2021-340

Valmistelija

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Pelastuslain (379/2011) mukaan alueen pelastustoimi päättää palvelutasosta kuntia kuultuaan. Palvelutason tulee vastata paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia. Palvelutasoa määritettäessä on otettava huomioon myös toiminta poikkeusoloissa.

Pelastustoimen palvelutasopäätöksen tulee kattaa pelastuslaissa määritetyt alueen pelastustoimen järjestämiseen kuuluvat tehtävät ja sen tulee perustua riskien ja uhkien sekä meneillään olevan palvelutasokauden arvioinnin pohjalta tehtyihin johtopäätöksiin. Palvelutasopäätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Palvelutasopäätös on voimassa määräajan. Pirkanmaan pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen tarkistus 2022 - 2023 on valmisteltu Pirkanmaan pelastuslaitoksella virkamiestyönä vastuualueittain. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston pelastustoimen ja varautumisen vastuualueen edustajien kanssa on käyty yhteisneuvottelu palvelutasopäätöksen toteutumisesta, sisällöstä ja palvelujen kehittämisestä.

Palvelutasopäätöksen tarkistus on valmisteltu vuosille 2022 – 2023. Seuraava palvelutasopäätös valmistellaan uudelle Pirkanmaan Hyvinvointialueen valtuustokaudelle vuosille 2024 - 2025. Pelastustoimen järjestämisestä annettu laki (613/2021) tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023. Voimaanpanolain mukaan hyvinvointialueen ensimmäiset palvelutasopäätökset tulee tehdä viimeistään 1 päivänä joulukuuta 2023. Ennen ensimmäisen palvelutasopäätöksen tekemistä noudatetaan pelastuslain (379/2011) nojalla tehtyjä kyseistä aluetta koskeneita alueen pelastustoimen palvelutasopäätöksiä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksella on arvioitu riskien ja uhkien sekä toimintaympäristön muutoksia, voimassa olevan palvelutasopäätöksen toteutumista sekä niiden vaikutuksia pelastustoimen suunnitteluun. Pelastustoimen palvelutason tarkistuksessa ei esitetä merkittäviä muutoksia varsinaiseen palvelutasopäätökseen, mutta kehittämissuunnitelmassa huomioidaan kaupunkiseudun toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset ja niiden edellyttämät kehittämistoimenpiteet kahden paloaseman rakentamiseksi Tampereen läntiselle ja eteläiselle alueelle toimintavalmiuden turvaamiseksi. Näiden lisäksi on valmistumassa uusi paloasema Hämeenkyröön ja suunnittelu on käynnissä paloaseman uudelle sijoitukselle Urjalassa.

Toimintaympäristön nopeiden muutosten varalta poikkeusoloissa tai erityisen painavasta syystä on palvelutasopäätökseen kirjattu mahdollisuus poiketa palvelutasopäätöksestä kaupunginhallituksen päätöksellä ja myös pelastusjohtajan viranhaltijapäätöksellä. Korona-pandemiasta saatujen kokemusten perusteella palvelutuotannon muuttamiseen voi tulla nopeasti tarve tehtävien priorisoimiseksi ja toiminnan turvaamiseksi.

Tulevan palvelutasokauden aikana on painopisteenä myös hyvinvointialueelle siirtymiseen liittyvä valmistelutyö, jota tehdään useissa työryhmissä. Valmistelutyöllä varmistetaan palvelutuotannon sujuva siirtyminen Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja alueellisen yhteistyön jatkuminen kuntiin tiiviinä myös uudessa organisaatiossa.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen tavoitteena on ollut pelastustoimen kehittäminen valtakunnallisten linjausten mukaisesti siten, että Pirkanmaan pelastustoimi jatkossakin on koko maan kärkitasoa.

Ehdotus Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätöksen tarkistamisesta lähetetään kunnille lausunnolle. Lausuntopyynnön liitteenä lähetetään Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätöksen tarkistus 2022 – 2023, riskialuekartta ja tiivistetty ppt-esitys. Lausunnot pyydetään toimittamaan 17.11.2021 mennessä ja lausuntojen perusteella tehdään mahdollisesti tarvittavat muutokset Pirkanmaan pelastustoimen palvelutasopäätöksen tarkistusehdotukseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että sillä ei ole lausuttavaa pelastustoimen palvelutasopäätökseen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pirkanmaan pelastuslaitos

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)