Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Keskusvaalilautakunnan väliaikaisten varajäsenten valinta

VESDno-2021-24

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Vaalilain 13 §:n mukaan valtuuston on asetettava kuntaan toimikaudekseen keskusvaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, kuitenkin vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Jäsenet ja varajäsenet, on valittava vaalikelpoisista kunnan jäsenistä siten, että he mahdollisuuksien mukaan edustavat kunnassa edellisissä kuntavaaleissa esiintyneitä äänestäjäryhmiä. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan samassa vaalitoimituksessa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa äänestäjäryhmiä Vesilahdessa oli seuraavasti:
Suomen Keskusta
Kansallinen Kokoomus
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Suomen Kristillisdemokraatit
Perussuomalaiset
Vihreä Liitto
Liberaalipuolue 

Toimielimiä valittaessa on otettava huomioon tasa-arvolain säännökset. Lain 4a §:n mukaan kunnallisissa toimielimissä lukuun ottamatta kunnanvaltuustoja, tulee olla sekä naisia että miehiä, kumpiakin vähintään 40 %, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Tasa-arvovaatimus koskee erikseen varsinaisia jäseniä ja varajäseniä.
    
Vesilahden kunnanvaltuusto on 2017 nimennyt keskusvaalilautakunnan seuraavasti: 

pj. Armi Lehtimäki

1. Jani Luopajärvi                          

vpj. Heikki Kulmala

2. Heta Oinas

Sirkka Goebeler

3. Martti Koivisto

Aura Elliott

4. Lea Karlsson

Markku Teräs

5. Mirja Marttila

 

Varajäsenistä kaksi henkilöä, Heta Oinas ja Martti Koivisto eivät ole enää käytettävissä keskusvaalilautakunnan varajäseniksi.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus ehdottaa valtuustolle, että se valitsee keskusvaalilautakuntaan jäljellä olevaksi toimikaudeksi kaksi varajäsentä huomioiden, että jäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa esiintyneitä äänestäjäryhmiä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Perustelut

Vaalilain 13 §:n mukaan keskusvaalilautakuntaan kuuluu 5 jäsentä ja vähintään 5 varajäsentä. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Vaalilain 14 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta on päätösvaltainen viisijäsenisenä. 

Vaalilain 13 §:n mukaan keskusvaalilautakunnan jäsen tai varajäsen, joka lautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnantyöskentelyyn kyseisissä vaaleissa. Keskusvaalilautakunnan jäsen tai varajäsen voi olla myös muutoin estynyt tai esteellinen osallistumaan johonkin lautakunnan kokoukseen. Tällaisena esteenä voi olla esim. työeste tai lähiomaisen ehdokkuus. 

Keskusvaalilautakunnan yksi varsinainen jäsen ja yksi varajäsen on ilmoittanut esteestä. Varajäsenien määrää on siten syytä täydentää, jotta voidaan varmistaa keskusvaalilautakunnan kokousten päätösvaltaisuus. Varajäsenten määrää tulisi täydentää kahdella jäsenellä. 

Vaalilain 14 §:n mukaan kunnanhallitus voi tarvittaessa määrätä väliaikaisen varajäsenen, mikäli varajäsen on estynyt tai esteellinen.

Vaalilain 13 §:n mukaan varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa kunnassa edellisissä kunnallisvaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Valinnassa tulee ottaa huomioon myös tasa-arvolain vaatimukset toimielinten kokoonpanosta.

Ehdotus

Kunnanhallitus valitsee keskusvaalilautakuntaan vuoden 2021 kuntavaalien toimittamisen ajaksi kaksi väliaikaista varajäsentä nykyisten varajäsenten lisäksi. 

Päätös

Kunnanhallitus valitsi keskusvaalilautakunnan varajäseniksi Tarja Heino Tolosen ja Kari-Pekka Rönkän.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Kristiina Pispala ehdotti varajäseneksi Tarja Heino Tolosta. Aura Elliott ehdotti tehtävään Kari-Pekka Rönkkää. 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.