Kunnanhallitus, kokous 12.5.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 102 Talouden tasapainottaminen

VESDno-2024-323

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Perustelut

Julkinen talous on kokenut viime vuosina merkittäviä muutoksia johtuen mm. koronasta, Ukrainan sodasta sekä SOTE- ja TE-uudistuksista. Tästä johtuen useissa kunnissa onkin laadittu tasapainottamisohjelmia, joilla on pyritty löytämään keinoja tulojen lisäämiseen ja menojen karsimiseen. Myös Vesilahden kunnan talouteen liittyy useita epävarmuustekijöitä, joiden vuoksi vuosien 2025-2027 taloussuunnittelu on haastavaa.

Kuntalain (2015/410) 110 §:n mukaan valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Talousarvion hyväksymisen yhteydessä valtuuston on hyväksyttävä myös taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi (suunnitelmakausi). Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen.

Vesilahden osalta tämä tasapaino edellyttää toimenpiteitä. Rahoituspohjan heikentyminen ja kustannusten nousu ovat johtaneet siihen, että kunnan talouden näkymä lähivuosina on alijäämäinen. Vesilahdella on kertynyttä kumulatiivista ylijäämää, mutta ilman muutoksia se vähenee tulevien vuosien aikana nopeasti. Vuosina 2025-2027 vaaditaan siis tasapainotustoimenpiteitä, jotta talous saadaan ylijäämäiseksi suunnitelmakauden aikana. Nykytiedolla talouden pysyvä tasapainotustarve on vuoden 2024 tasosta vuoteen 2027 mennessä noin 1,0 miljoonaa euroa. Tasapainotuksen lopullinen tarve tarkentuu syksyn aikana.

Tasapainotuksen tueksi on syytä nimetä tasapainotusryhmä, johon kuuluu kunnan johtoryhmä ja 3-5 kunnanhallituksen jäsentä. Tasapainotusryhmä valmistelee toimenpiteitä päätöksentekoon. Valmistelun aikana kuullaan ja osallistetaan sekä työntekijöitä että kuntalaisia. Tasapainotustyölle varataan riittävästi valmisteluaikaa, koska tasapainotustarve on kunnan kokoon nähden merkittävä. Osana valmistelua käydään läpi ja arvioidaan kaikki kunnan toiminnot uusien tulojen löytämiseksi ja menojen karsimiseksi. Valmistelun etenemisestä tiedotetaan säännöllisesti ja avoimesti prosessin aikana.

Ehdotus

Esittelijä

Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää talouden tasapainottamistyön sekä nimeää valmistelua varten työryhmän.

Päätös

Kunnanhallitus päättää käynnistää tasapainotuksen ja nimeää työryhmään puheenjohtajaksi Kristiina Pispalan, varapuheenjohtajaksi Ari Perämaan ja jäseniksi Harri Tapanaisen, Aino-Riikka Simulan ja Susanna Suoniemen.

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi
  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus teki päätöksen talouden tasapainotuksen käynnistämisestä 2.9.2024 §172 ja nimesi tasapainotustyöryhmän tasapainotuksen tueksi. Arvio tasapainotustarpeesta oli noin 1,0 miljoona euroa vuoden 2024 tasosta vuoteen 2027 mennessä. 

Kuntalain (410/2015) 110 §:ssä on säädetty, että taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Taloussuunnitelman tasapainossa voidaan ottaa huomioon talousarvion laadintavuoden taseeseen kertyväksi arvioitu ylijäämä. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä tulee kattaa enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Vesilahden kunnanvaltuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2025 ja taloussuunnitelman vuosille 2025-2027 11.11.2024 §56. Vuoden 2025 vahvistetun talousarvion alijäämä oli -700 000 euroa, suunnitelmavuoden 2026 alijäämä -847 085 euroa ja suunnitelmavuoden 2027 alijäämä -776 827 euroa. Hyväksytyssä talousarviokirjassa on todettu, että tasapainotustyön tavoitteena on saada kunnan talous käännettyä suunnitelmakauden aikana ylijäämäiseksi. 

Kunnanhallitus päätti 13.1.2025 §7 käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, koska tunnistettiin, että mahdolliset tasapainotustoimenpiteet voivat johtaa muutoksiin työn organisoinnissa ja työvoiman käytön vähentämiseen. Tasapainotusohjelman valmisteluun liittyneitä yhteistoimintaneuvotteluja käytiin 22.1.-31.3.2025 ja neuvotteluiden aikana pidettiin kuusi neuvottelukokousta. Neuvottelut päättyivät yksimielisinä. Kunnanhallitus päätti 7.4.2025 §75 todeta, että yhteistoimintaneuvottelut on käyty 22.1.-31.3.2025 ja saatu päätökseen.

Kunnanhallituksen nimeämä tasapainotusryhmä kokoontui työskentelyn aikana yhteensä kahdeksan kertaa.Tasapainotustyön aikana marraskuussa 2024 järjestettiin kysely talouden tasapainotustoimenpiteistä. Kyselyyn saatiin 194 vastausta ja vastauksia saatiin niin kuntalaisilta, kunnan työntekijöiltä, luottamushenkilöiltä, kausiasukkailta kuin muuten asiasta kiinnostuneilta henkilöiltäkin. Tasapainotustyön aikana kuultiin myös valtuustoryhmiä ja järjestettiin kuntalaistilaisuus sekä kaksi henkilöstöinfoa. Esitetyt tasapainotustoimenpiteet esiteltiin valtuustolle valtuustoseminaarissa 5.5.2025.  

Esitetyt tasapainotustoimenpiteet, niiden euromääräiset vaikutukset ja vaikutusten kokonaismäärät on esitetty liitteenä olevassa taulukossa. Vaalean siniset toimepiteet on jo aiemmin päätetty. Lapsimäärän muutoksesta johtuvat mahdolliset toimet merkitään tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se päättää tasapainotusohjelman mukaisesti

  1. toteuttaa toimet tulojen lisäämiseksi,
  2. käynnistää esitettyjen kiinteistöjen myymisen,
  3. käynnistää esitetyt toimet ostopalvelujen karsimiseksi,
  4. hyväksyä toimenpiteet henkilöstökulujen karsimiseksi, sekä lakkauttaa hallintojohtajan, vapaa-aikapäällikön ja kaavoittajan virat sekä elinvoimakoordinaattorin toimi. Kaavoittaja ja elinvoimakoordinaattori irtisanotaan niin, että työsuhteet päättyvät 30.6.2025.
  5. hyväksyä investointien jaksottamisen ja avustusten leikkaamisen.


Lisäksi kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi laskevasta oppilasmäärästä aiheutuvat muutokset, jotka eivät vaadi erillisiä päätöksiä.

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Kokouskäsittely

Keskustelun aikana Harri Penttilä teki seuraavan muutosesityksen kohtaan 2: käynnistää esitettyjen kiinteistöjen myymisen, kuitenkin niin, että Narvan puukoulun myynti toteutetaan vasta sitten, kun oppilasmäärän lasku sen mahdollistaa.

Esitys raukesi kannattamattomana. 


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)