Sivistyslautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Esi- ja perusopetuksen seutuvertailu

VESDno-2023-384

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Tausta

Seututiedon tuottaminen ja ylläpitäminen yhteistyön keskeisissä teemoissa on olennainen osa seututyöryhmien työskentelyä.

Seutuvertailut kokoavat yhteen Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kunnan esi- ja perusopetuksen, varhaiskasvatuksen ja lukiokoulutuksen keskeiset tunnusluvut. Tampereen kaupunkiseudulla on tehty nykymuotoisia seutuvertailuja vuodesta 2017 lähtien. Vertailussa käytettävät talous- ja toimintatiedot on kerätty kaupunkiseudun kunnilta keväällä ja kesällä 2022. Lisäksi lähteinä on käytetty Kuntaliiton, Tilastokeskuksen ja Opetushallituksen tietoja. Vertailut on valmisteltu Tampereen kaupungin suunnittelija Henrik Hiekkataipaleen johdolla ja tiiviissä yhteistyössä opetuksen, varhaiskasvatuksen ja lukiokoulutuksen asiantuntijoiden kanssa.

Seutuvertailujen kokoaminen voidaan tunnistaa oppimis- ja kehittämisprosessiksi, joka rakentaa syvällisempää ymmärrystä palveluista ja tulevaisuuden tarpeista sekä auttaa kehittämään toimintaa edelleen. Seutuvertailut toimivat tietopankkina myös päätöksenteossa esimerkiksi kuntien talousarvioita valmisteltaessa. Vertailuja on päättäjien pyynnöstä kehitetty niin, että ne sisältävät myös kuntakohtaiset toimenpidesuositukset.

Vuoden 2022 tulosnostot esi- ja perusopetuksesta seudullisesti:

  • Perusopetuksen oppilasmäärä on pysynyt edellisen lukuvuoden tasolla. Perusopetukseen siirtyvät ikäluokat ovat aiempaa pienempiä, joten oppilasmäärä saattaa kääntyä seututasolla laskuun.
  • Tukea tarvitsevien oppilaiden osuus on kasvanut. Tehostetun tuen oppilaiden osuus on kasvanut prosenttiyksiköllä.
  • Keskimääräinen oppilaskohtainen kustannus on kasvanut edellisestä vuodesta.
  • Osallistuminen aamu- ja iltapäivätoimintaan on lisääntynyt merkittävästi edelliseen lukuvuoteen verrattuna.
  • Laskennallinen ryhmäkoko on laskenut lähes kaikissa seudun kunnissa. Saadut korona-avustukset ovat vaikuttaneet kehitykseen. Ryhmäkoko seutukunnissa mahtuu yhden oppilaan vaihteluväliin
  • TVT-laitteiden määrä on kasvanut kunnissa lukuvuoden aikana hieman yli 4 100 laitteella eli noin 5 prosentilla. Erityisesti Chromebook-laitekannan määrä on edelleen kasvanut.

Vuoden 2022 tulosnostot Vesilahden kunnan esi- ja perusopetuksesta:

  • Perusopetuksen oppilaskohtaisten kulujen muodostumisessa ovat Vesilahdessa opetuksen kustannu seudun suurimmat ja kiinteistökustannukset seudun alhaisimmat. Kokonaisuutena kustannukset ovat jonkin verran seudun keskiarvoa korkeammat.
  • Oppilasmäärän pieneneminen, korkeat opetuksen kulut ja koulujen remonteista johtuva tilakustannusten nousu haastaa oppilaskohtaisten kulujen hallinnan vuodesta 2024 eteenpäin.
  • Tukea oppimiseen tarvitsevia oppilaita on Vesilahdessa enemmän kuin seudulla keskimäärin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää merkitä seutuvertailut tiedoksi ja käydä ohjaavan keskustelun tulosten hyödyntämisestä kunnassa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)