Sivistyslautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 85 Koulukuljetuskilpailutuksen käynnistäminen

VESDno-2023-382

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan vuoden 2023 talousarvion yhtenä strategisena toimenpiteenä oli koulumatka-, asiointi- ja joukkoliikennejärjestelmien yhteensovittaminen, jonka tavoitteena on edistää kuntalaisten joustavaa asiointia ja parantaa palveluiden saavutettavuutta. Toimenpiteen taustalla on myös Vesilahden kunnan koulukuljetussopimuksen umpeutuminen elokuussa 2024. Lakisääteisten koulukuljetuspalveluiden hankinta on kunnan suurin yksittäinen palveluiden osto ja sen kilpailutuksen yhteydessä on luontevaa tarkastella myös kunnan muita kuljetuksiin liittyviä palvelusopimuksia.

Projekti käynnistyi keväällä 2023 nykyisten sopimusten ja kuljetusreittien analysoinnilla. Tampereen seudun joukkoliikenteen linjan 55 vuorojen lisäksi kunnassa ajetaan koulukuljetuksia viidellä autolla yhteensä noin 220 km/koulupäivä, arkipäivisin sisäisiä kuljetuksia kunnan toimipisteiden välillä sekä perjantaisin asiointiliikennettä Rämsöön ja Krääkkiön reiteillä. Analyysin perusteella nykyinen tapa koulukuljetusten järjestämiseen on toimiva ja se mahdollistaisi asiointiliikenteen ja sisäisen postin kuljetusten integroinnin samaan sopimukseen. Samassa yhteydessä tehtiin tiivistä yhteistyötä Tampereen joukkoliikenteen kanssa ja linjan 55 vuorojen aikataulua muutettiin palvelemaan entistä paremmin Vesilahden koulumatkoja ja työmatkaliikennettä.

Vesilahden kunnan vuoden 2023 talousarvion toisena strategisena toimenpiteenä kunnan palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen. Tavoitteen mukaisesti keväällä 2023 toteutettiin koulukuljetuspalveluiden asiakastyytyväisyyden mittaus (kts. liite 1) ja syksyllä 2023 toteutettiin kaikille kuntalaisille avoin liikkumiskysely. Koulukuljetuskyselyn perusteella kuljetusoppilaat ja heidän huoltajansa ovat varsin tyytyväisiä kuljetuspalveluihin, mutta tietenkin myös parannettavaa löytyy. Koulukuljetusten nykytilan arvioinnissa hyödynnettiin myös Tampereen kaupunkiseudun toteuttaman Koulumatka- ja liikkumiskyselyn 2021 kuntakohtaista yhteenvetoa (kts. liite 2).

Kaikille kuntalaisille ja Vesilahdessa työskenteleville avoimen liikkumiskyselyn tavoite oli kuulla mahdollisimman laajasti kuntalaisia heidän liikkumistarpeistaan ja muodostaa kattava tietoperusta kuljetuspalveluiden hankintoihin liittyvään valmisteluun ja päätöksentekoon. Liikkumiskysely (kts. liite 3) vahvistaa, että joukkoliikenteen reitit palvelevat varsin hyvin yleisimpiä liikkumistarpeita, mutta liikkumispalvelut eivät kata kaikkia haja-asutusalueiden tarpeita. Kyselyn tulokset mahdollistavat tietoperustaisen keskustelun missä määrin ja miltä osin kunnan tulee mahdollistaa kuntalaisten liikkuminen eri osista kuntaa. Asiaan liittyy myös Pirkanmaan hyvinvointialueen linjaukset myöntää sosiaalihuoltolain mukaisia asiointi- ja virkistymismatkoja, joiden myötä mahdollisuudet seniorien liikkumiseen Vesilahdessa ovat kaventuneet.

Kuntalaisten liikkumisen tarpeet ja toiveet ovat nyt varsin laajasti tiedossa ja seuraavaksi käydään kunnan toimielimissä keskustelua miten kunnan tulisi ne huomioida. Toimielimiltä pyydetään lausuntoja 9.2.2023 mennessä aineiston pohjalta hahmoteltuihin vaihtoehtoihin talous huomioiden. Perusvaihtoehdoiksi hahmottuu jatkaminen nykyisellä toimintamallilla (kolme sopimusta, koulumatka-, asiointiliikenne ja sisäiset kuljetukset erikseen) tai koulukuljetussopimukseen päivä- tai tuntihinnalla kilpailutettujen ajoneuvojen hyödyntäminen asiointiliikenteessä ja sisäisissä kuljetuksissa. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa voi pohtia koulukuljetusten toteuttamisen mahdollisuuksia säännöllisinä vuoroina, joihin voi osallistua myös muita matkustajia tai mahdollisuutta organisoida asiointiliikennettä ja sisäiset kuljetukset koulukuljetusten kiireisten aikojen väliin. Kuljetusten kulut muodostuvat pääosin ajoneuvojen määrästä, niiden koosta, palveluajasta sekä kilometreistä. Lähtökohtana on nykytilanteeseen verrattuna kustannusneutraali ratkaisu. Tarjouskilpailu tullaan toteuttamaan yhdessä Vesilahden kunnan osittain omistaman Kuntien Hankintapalvelut KuHa Oy kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää

  • ohjeistaa sivistysjohtajan käynnistämään koulukuljetuskilpailutuksen valmistelun, ja
  • pyytää Vesilahden kunnan muilta toimielimiltä lausunnot, jotta kilpailutuksessa tulisi kaikki keskeiset sidosryhmät ja näkökulmat huomioitua.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)