PIKI-yhteisjärjestelmä aloitti toimintansa vuoden 2002 lopussa, kun Tampereen kirjastojärjestelmään alettiin yhdistää ympäristökunnan kirjastoja. Vuoden 2003 loppuun mennessä PIKI-yhteisjärjestelmään oli liitetty jo 17 kunnan kirjastojen tietokannat. Nyt PIKI:ssä on mukana 22 Pirkanmaan kaupungin- ja kunnankirjastoa, jotka palvelevat yhdessä PIKI-kirjastojen alueen yli 500 000 asukasta.
Kirjastot palvelevat yhteisöjään kokoelmien tarjoamisen lisäksi monin tavoin. Kirjastotilat ovat avoinna kaikille ja tapahtumiin on vapaa pääsy. Koululuokat ja päiväkotiryhmät käyvät kirjastovierailuilla ja heille järjestetään vinkkauksia. Lukemiseen kannustaa myös omat PIKI-lukudiplomit, joille on tehty myös näppärät mobiilisovelluksensa. Palvelutaloille ja päiväkodeille toimitetaan aineistoa lainaan ja kotipalvelu palvelee niitä asiakkaita, jotka eivät pääse itse käymään kirjastossa. Kaukopalvelu-toiminta takaa sen, että asiakkaat saavat käyttöönsä myös aineistoja, joita ei PIKI-kokoelmista löydy. PIKI-kirjastot ovat myös ottaneet lainattavaksi erilaisia esineitä mm. lautapelejä, musiikki-instrumentteja ja SUP-lautoja.
Kirjastot ovat usein etulinjassa, kun tekniikka kehittyy ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Kirjastot ottivat atk-asiat etujoukoissa haltuun muutama vuosikymmen sitten, tarjottiin tietokanta selattavaksi, tietokoneita asiakkaiden käyttöön ja alettiin opastaa asiakkaita tietokoneiden käytössä. Sama kehitys jatkuu ja tänään PIKI-kirjastot ovat mukana esittelemässä asiakkaille muun muassa VR-laitteita. Digitaitojen opastaminen kuuluu nykyään luontevasti osaksi kirjastojen asiakaspalvelua, osana kirjastolain yleisille kirjastoille määräämiä tehtäviä. Kirjastojen tulee tarjota pääsy aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin sekä tarjota tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan ja käyttöön sekä monipuoliseen lukutaitoon. Myös yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen kuuluu kirjastoille, tavoitteena aktiivisen kansalaisuuden, demokratian ja sananvapauden edistäminen.
Esittelijä
Merkitään tiedoksi.
Päätösehdotus hyväksyttiin.