Sivistyslautakunta, kokous 27.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Esi- ja perusopetuksen seutuvertailu 2021

VESDno-2021-330

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Seutuvertailut kokoavat yhteen Tampereen kaupunkiseudunkahdeksan kunnan esi- ja perusopetuksen keskeiset tunnusluvut. Nykymuotoista esi- ja perusopetuksen vertailua on laadittu vuodesta 2014. Vertailussa käytettävät talous- ja toimintatiedot on kerätty kaupunkiseudun kunnilta keväällä ja kesällä 2022. Lisäksi lähteinä on käytetty Kuntaliiton ja Tilastokeskuksen tietoja.

Seutuvertailujen kokoaminen voidaan tunnistaa oppimis-ja kehittämisprosessiksi, joka rakentaa syvällisempää ymmärrystä palveluista ja tulevaisuuden tarpeista sekä auttaa kehittämään toimintaa edelleen. Seutuvertailut toimivat tietopankkina myös päätöksenteossa esimerkiksi kuntien talousarvioita valmisteltaessa. Vertailuja on päättäjien pyynnöstä kehitetty niin, että ne sisältävät myös kuntakohtaiset toimenpidesuositukset

Vuoden 2021 seututasoiset tulosnostot ovat:

  • Perusopetuksen oppilasmäärä on edelleen kasvanut, mutta kasvuvauhti hidastuu.
  • Keskimääräinen oppilaskohtainen kustannus on kasvanut edellisestä vuodesta.
  • Laskennallinen ryhmäkoko on kasvanut lähes kaikissa seudun kunnissa. Korona-avustukset ovat vaikuttaneet kehitykseen.
  • Kuntien on hyvä tarkastella TEAviisarin mittareiden taustalla olevia tekijöitä ja kytkeä tarkastelu kuntien käytänteisiin.


Vesilahden kunnan osalta voidaan vertailun tulosten perusteella yleisesti todeta, että toiminta on pääosin hyvin linjassa seudun muiden kuntien kanssa. Vesilahden osalta keskeiset johtopäätökset ovat:

  • Perusopetuksen oppilaskohtaisten kustannusten kasvu on taittunut​ ja oppimisympäristön sekä opetuksen laadun kestävästi mahdollistava kustannustaso tulee pyrkiä säilyttämään.
  • Tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden lukumäärä kasvaa merkittävästi koulupolun edetessä​, jonka vuoksi tulee arvioida vähentäisikö varhaisempi tuki myöhempiä tukitarpeita sekä kehittää tuen antamisen jatkumoa varhaiskasvatuksesta esi- ja alkuopetukseen.
  • Tulee selvittää toimintamallit osa-alueilla, joissa TEAviisarin mittareissa on jääty alle hyvän tuloksen (75 pistettä).

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää merkitä tiedoksi vuoden esi- ja perusopetuksen 2021 seutuvertailun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.