Perustelut
Vesilahden kunta luo uusia resurssiviisaita toimintatapoja, kehittämisympäristöä sekä liiketoimintaa. Maatalous halutaan kytkeä tiiviiksi osaksi hiilineutraalia bio- ja kiertotaloutta. EU-hankkeen avulla luodaan konsepti hiilineutraalille bio- ja kiertotalousekosysteemille. Tavoite on tukea laajemminkin seudullista kehitystä, koska maaseudulle syntyviä toimintatapoja voidaan monistaa muualle.
Konseptia varten kartoitetaan muun muassa bio- ja kiertotalouden toimijakenttää, resurssivirtoja ja potentiaalia. Hanke tukee maakuntaohjelman ja älykkään erikoistumisen strategian tavoitteita.
Maakuntahallitus suuntasi Vesilahden bio- ja kiertotalousselvitys -hankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena vuosille 2021 ja 2022 yhteensä 109 029 euroa.
Hankkeen tiivistelmä:
Vesilahden kunnan strateginen tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kunnan kehittämistä ohjaavassa ilmastotyöstrategiassa bio- ja kiertotalouden tukeminen on nostettu merkittäväksi tekijäksi ilmastotavoitteisiin pääsemisessä. Vesilahdessa ja lähialueilla toimivilla yrityksillä on ennestään merkittävää osaamista, arvoverkostoja ja resursseja bio- ja kiertotalouden tiimoilta, minkä lisäksi teeman ympärillä on käynnissä eri tyyppisiä kehittämishankkeita ja korkeakouluyhteistyötä. Kehittämistoiminta on kuitenkin nykyisellään hajautunutta, minkä vuoksi täyttä kehittämispotentiaalia ei kyetä saavuttamaan. Näihin tavoitteisiin vastaamiseksi Vesilahdessa on tarve käynnistää selvityshanke, jonka avulla alueella toimivat erilaiset bio- ja kiertotaloustoimijat voivat yhdessä kehittää hiilineutraalia kierto- ja biotalouden ekosysteemiä.
Hankkeen ensisijainen tavoite on selvittää edellytykset sekä luoda konsepti Vesilahden hiilineutraalille bio- ja kiertotalousekosysteemille. Hankkeen avulla halutaan muuttaa kehittämisen tapaa siten, että nyt eri hankkeissa ja eri tahojen toimesta tapahtuva kehittäminen muuttuu ekosysteemitoiminnaksi. Ekosysteemin tarkoitus on hyödyntää Vesilahden erityisosaamista sekä resursseja, ja vahvistaa näin bio- ja kiertotalouden kehitystä myös seudullisesti. Tavoitteena on synnyttää edelläkävijyyttä ja konsepti, joka on otettavissa käyttöön myös muualla.
Hankkeen alussa luodaan perusteellinen tilannekuva Vesilahden bio- ja kiertotaloustoiminnan nykytilasta, vahvuuksista ja kehityspotentiaalista. Tämä selvitys toimii pohjana ekosysteemin konseptin luomiselle. Varsinainen ekosysteemi kehitetään yhteiskehittämisprosessilla eri toimijoiden kanssa. Työvaiheen aikana kirkastetaan hankkeen kohderyhmien kanssa ekosysteemin visio, määritellään toimijat ja toimijoiden roolit sekä ekosysteemin palvelut, resurssivirrat ja toiminta.
Hankkeen tuloksena tuotetaan konsepti Vesilahden hiilineutraalille bio- ja kiertotalousekosysteemille. Ekosysteemin konsepti tähtää tulevaisuuteen huomioiden samalla alueelliset vahvuudet ja toimijoiden erityisosaamisen. Hankkeen tuloksena seudulle syntyy lisää entistä erikoistuneempia hiilineutraalin bio- ja kiertotalouden yhteistyö-, t&k&i- ja sijoittumismahdollisuuksia. Samalla luodaan markkinaa bio- ja kiertotaloudelle, lisätään kuntalaisten mahdollisuuksia kestävään elintapaan sekä vastataan alueellisiin ja seudullisiin ilmastotavoitteisiin. Monistettava ekosysteemi luo myös lisäarvoa seudulliseen bio- ja kiertotaloustoiminnan kehittämiseen ja synnyttää uusia yhteistyötapoja koko seudulle ja kansallisesti.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen välittömänä tavoitteena on:
- Selvittää edellytykset ja luoda konsepti Vesilahden hiilineutraalille bio- ja kiertotalousekosysteemille.
- Saada 15 yritystä osallistumaan ekosysteemin kehitykseen.
- Saada 2 yritystä käynnistämään t&k&i-yhteistyö seudun korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa hankkeen aikana.
Pidemmän aikavälin vaikutustavoitteena on:
- luoda ekosysteemi, jonka vahvuuksina ovat Vesilahden bio- ja kiertotaloustoiminnan erityisosaaminen ja resurssit, ja joka tukee saumattomasti koko seudullista bio- ja kiertotalouden kehitystä ja ekosysteemiä
- varmistaa Vesilahden kunnan valmiudet toimia osana ekosysteemiä, luoda markkinaa bio- ja kiertotaloudelle ja turvata omalta osaltaan edellytykset ekosysteemin menestyksekkäälle toiminnalle ja koko seudulliselle kehitykselle.
- vastata näin alueellisiin ja seudullisiin hiilineutraalius- ja ilmastotavoitteisiin, houkutella uusia kestävään bio- ja kiertotalousliiketoimintaan keskittyneitä yrityksiä ja osaajia alueelle ja seudulle ja lisätä kuntalaisten mahdollisuuksia kestävään elämäntapaan.
- luoda hankkeen avulla edelläkävijyyttä ja synnyttää konsepti, joka on otettavissa käyttöön myös muualla
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.