Kaavatoimikunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Hukianhovin ranta-asemakaava

VESDno-2023-130

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Juha Kervinen, kaavoittaja, juha.kervinen@vesilahti.fi

Perustelut

Maanomistaja on käynnistänyt alueella ranta-asemakaavan laatimisprosessin ja toimittanut kuntaan kaavaa koskevan, 21.3.2023 päivätyn ja MRL 63 §:n mukaisen osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Yksityisessä omistuksessa oleva suunnittelualue, pinta-alaltaan noin 13 hehtaaria, sijaitsee Vesilahden Hinsalassa Pyhäjärven Laukonselän rannalla. Suunnittelualueessa ovat mukana osat kiinteistöistä Hukia, (922-405-2-38), Keskitalo (922-405-2-35), Pelto-Kärki (922-405-15-63) ja Hoppu (922-405-3-16).

Kaavahankkeen tavoitteena on, että ranta-asemakaavassa alueelle osoitettaisiin leirintäalue ja sen tarvitsema lisärakennusoikeus. Tavoitteena on myös ohjata alueen rakentamista ja muuta maankäyttöä ympäristö ja maisema huomioiden. 

Suunnittelualueella on voimassa Pirkanmaan maakuntakaava 2040. Maakuntakaavassa alue on osoitettu maaseutualueeksi, joka on ensisijaisesti tarkoitettu maa- ja metsätalouden ja niitä tukevien elinkeinojen käyttöön. Alueelle ei ole osoitettu maakuntakaavassa muita varauksia. Alue on osa valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta (Vesilahden kulttuurimaisemat). Alueella on voimassa Vesilahden rantaosayleiskaava (vahv. 24.10.2002). Rantaosayleiskaavassa tilakeskuksen alue on osoitettu matkailupalvelujen alueeksi (RM). Muu osa alueesta on osoitettu maa- ja metsätalousalueeksi (MT). Alueella ei ole voimassa asemakaavoja. 

Maanomistaja vastaa kaavoituksen kustannuksista: Ranta-asemakaavan käsittelystä peritään korvaus maanomistajalta kunnanvaltuuston 25.11.2013 §:ssä 79 hyväksymän taksan mukaisesti. Kaavamuutoksen vireille tulosta ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtävilläolosta kuulutetaan Lempäälän-Vesilahden Sanomissa, kunnan virallisella ilmoitustaululla sekä nettisivuilla, ja osallisia tiedotetaan lisäksi kirjeitse. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää 

  1. kuuluttaa Hukianhovin ranta-asemakaavan vireilletulosta, 
  2. hyväksyä liitteenä olevan osallistumis- ja arviointisuunnitelman ja asettaa sen nähtäville MRL 63 §:n mukaisesti sekä pyytää siitä viranomaislausunnot,  
  3. että ranta-asemakaavan käsittelystä peritään korvaus maanomistajalta kunnanvaltuuston 25.11.2013 §:ssä 79 hyväksymän taksan mukaisesti. 
  4. että ko. kaavan laatimisen yhteydessä on laadittava yleiskaavallinen tarkastelu, jossa selvitetään suunniteltujen toimien sovittaminen voimassa olevaan rantayleiskaavaan. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti. 

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden kaavoittaja Juha Kerviselle. Hän osallistui asiantuntijana Teams-yhteydellä asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Juha Kervinen, kaavoittaja, juha.kervinen@vesilahti.fi

Perustelut

Hukianhovin ranta-asemakaava on tullut vireille kunnanhallituksen päätöksellä 26.6.2023 § 117. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävänä 6.7.2023 alkaen.
Ranta-asemakaavan tavoitteena on, että ranta-asemakaavassa alueelle osoitettaisiin leirintäalue ja sen tarvitsema lisärakennusoikeus. Tavoitteena on myös ohjata alueen rakentamista ja muuta maankäyttöä ympäristö ja maisema huomioiden.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin lausunnot Pirkanmaan ELY-keskukselta, Pirkanmaan liitolta, Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta, Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalta sekä Vesilahden sivistyslautakunnalta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi mielipide. Osallistumis- ja arviointisuunnitelman palauteraportti on kaavaselostuksen liitteenä.

Maanomistaja on hankkinut kaavoitusta varten luontoselvityksen ja arkeologisen selvityksen, jotka on huomioitu ranta-asemakaavaluonnoksen valmistelussa. Selvitykset ovat kaavaselostuksen liitteinä.
Maanomistaja on toimittanut kunnalle 16.11.2023 päivätyn ranta-asemakaavan valmisteluaineiston: kaavakartan määräyksineen, kaavaselostuksen sekä kaavaselostuksen liitteet.

Ranta-asemakaavassa on osoitettu matkailua palvelevien rakennusten korttelialueet 1 ja 2 (RM), leirintäaluetta (RL), maa- ja metsätalousaluetta (M), maisemallisesti arvokasta peltoaluetta (MA), muinaismuistoaluetta (SM) ja yleisen tien aluetta (LT).   

Kaavaselostuksessa on kerrottu kaavahankkeen lähtökohdista, asemakaavan suunnittelun vaiheista, asemakaavan tarpeista ja tavoitteista, kuvattu ja perusteltu asemakaavan sisältö sekä arvioitu kaavan vaikutuksia.
Kaavahankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaan osallisille varataan tilaisuus esittää mielipide asettamalla kaavan valmisteluaineisto nähtäville 30 päivän ajaksi. Aineiston nähtävillä olon yhteydessä lähetetään kirjeitse tiedote rajannaapureille ja Hukianhovintien ja Mäki-Kärjentien varsien vakituisille asukkaille. Hankkeen kannalta oleellisilta viranomaistahoilta pyydetään lausunnot.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Pispala, kristiina.pispala@vesilahti.fi

Kaavatoimikunta esittää, että kunnanhallitus päättää,

  • että 16.11.2023 päivätty Hukianhovin ranta-asemakaavan valmisteluaineisto asetetaan MRL 62 § ja MRA 30 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville,
  • että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, Pirkanmaan maakuntamuseolta, Pirkanmaan liitolta, Vesilahden kunnan lautakunnilta,
  • ja että valmisteluaineiston nähtävillä olosta tiedotetaan kirjeitse rajanaapureita sekä Hukianhovintien ja Mäki-Kärjentien varsien vakituisia asukkaita.

 

Päätös

 

Kaavatoimikunta esittää, että kunnanhallitus päättää,

  • että 16.11.2023 päivätty Hukianhovin ranta-asemakaavan luonnosaineisto asetetaan MRL 62 § ja MRA 30 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville,
  • että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, Pirkanmaan maakuntamuseolta, Pirkanmaan liitolta, Vesilahden kunnan lautakunnilta,
  • ja että valmisteluaineiston nähtävillä olosta tiedotetaan kirjeitse rajanaapureita sekä Hukianhovintien ja Mäki-Kärjentien varsien vakituisia asukkaita.

 

 

 

Esteellisyys

  • Harri Penttilä
    Harri Penttilä poistui kokouksesta §:n käsittelyn ajaksi. Asianomistajajäävi.

Tiedoksi

kunnanhallitus