Kaavatoimikunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Rakennesuunnitelma 2040+ ehdotuksen hyväksyminen

VESDno-2023-337

Valmistelija

  • Juha Kervinen, kaavoittaja, juha.kervinen@vesilahti.fi

Perustelut

Seutuhallitus on käsitellyt ja hyväksynyt kokouksessaan 25.10.2023 §:ssä 115 Rakennesuunnitelma 2040+:n luonnoksen lausuntovastineet sekä hyväksynyt karttoihin ja raporttiin tehdyt muutokset. Seutuhallitus on lähettänyt Rakennesuunnitelma 2040+:n ehdotusmateriaalit kuntiin niiden valtuustojen hyväksyttäväksi. Ehdotusvaiheessa on mm. täsmennetty rakennesuunnitelman suhdetta kaavoitukseen sekä avattu suunnitelman toteutusta ja toimeenpanoa.

Merkillepantavaa seudun lausuntovastineesta:

Kunta lausui Rakennesuunnitelma 2040+:n luonnosvaiheessa seuraavasti: "Vesilahden kunta yhtyy näkemykseen, että kasvun painopiste on pääosin pidettävä rakennesuunnitelmaan merkityissä keskuksissa ja tehokkaan joukkoliikenteen vyöhykkeellä. Kuitenkaan kylien ja haja-asutusalueiden kehittämistä ei ole syytä unohtaa: Vesilahden sisällä Narvan ja Koskenkylän alueet tulee sisällyttää rakennesuunnitelmassa taajaman elinvoimaa tukevan vyöhykkeen merkinnän alle, sillä ne ovat luonnollisia yhdyskuntarakenteen kehittymissuuntia." Vastineessa seutu ei ollut nähnyt tarpeelliseksi laajentaa taajaman elinvoimaa tukevan vyöhykkeen merkintää, ja perusteli ratkaisuaan näin: "Elinvoimaa tukevan vyöhykkeellä tarkoitetaan tietyn palvelutason tarjoamista, kuten koulu- ja arkea palveleva joukkoliikenne. Vyöhykettä ei ole em. perusteluin tarkoituksenmukaista laajentaa koskemaan Narvaa ja Koskenkylää. Vyöhykettä koskevan merkinnän mukaan asuntorakentamista voi kohdentaa nimetylle vyöhykkeelle ja kunnan muulle alueelle, myös mainittuihin kunnanosiin."

Vesilahden lausunto: "Hajautettu energiantuotanto ja -tarve tulisi selvittää seudun suunnittelua varten, ja energiantuotanto varauksineen ja kehityssuunnitelmineen olisi syytä esittää liitekartoissa. Nämä ovat merkittäviä vetovoima- ja markkinointitekijöitä seudulla. Selvitysten ja visualisoinnin avulla voidaan suunnitella, miten tarpeeseen vastataan, millä tuotantotavoilla tämä tehdään ja minne ne sijoitetaan." Seudun vastine: "Rakennesuunnitelman jatkoksi on ohjelmoitu energian tilannekuvan laatiminen."

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kristiina Pispala, kristiina.pispala@vesilahti.fi

Kaavatoimikunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että se hyväksyy Rakennesuunnitelma 2040+:n ehdotuksen liitemateriaaleineen.

Päätös

Hyväksytään ehdotuksen mukaan.