Tekninen lautakunta, kokous 8.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Teknisten palveluiden talousarvio 2024

VESDno-2023-247

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 02.10.2023 § 154 antanut talousarvion laadintaan suunnitteluohjeen. Kunnanhallituksen hyväksymää suunnitteluohjetta tulee noudattaa. Talousarvion suunnitteluohje vuodelle 2023 on laadittu seuraavat asiat huomioiden:

  • Suunnitteluohje perustuu voimassa oleviin veroprosentteihin ja nykyiseen kuntastrategiaan
  • Tiedossa olevaan henkilöstökulujen kasvuun mm. tulevien sopimuskorotusten kautta on varauduttu riittävillä varauksilla
  • Verotuloarviot perustuvat elokuussa 2023 julkaistuihin tietoihin ja tiedot voivat päivittyä suunnittelun edetessä
  • Valtionosuustuloarviot perustuvat toukokuussa 2023 julkaistuihin tietoihin ja tiedot voivat päivittyä suunnittelun edetessä

 

Vuoden 2024 talousarvion päivitetty suunnitteluohje on valmisteluvaiheessa talousarvion 2024 osalta alijäämäinen, mutta suunnitelmavuodet 2025-2026 ovat ylijäämäisiä. Suunnitteluohjeen jatkovalmistelun tavoitteena on pitää kunnan kokonaistalous ylijäämäisenä. Kunnanhallitus antaa talousarviovuodelle 2024 sekä suunnitelmavuosille 2025-2026 tulo- ja menokehyksen. Valtuustoon nähden sitova taso vastuualueilla on tuottojen ja kulujen erotus eli netto paitsi vesi- ja viemärilaitoksessa, jossa sitova taso on tilikauden tulos.

Kokonaistalouden kohentaminen tarkoittaa monien eri osatekijöiden yhteisvaikutusta:

  • Käyttötalouden toimintatuottojen lisäyksiä
  • Käyttötalouden toimintakulujen sopeutustoimia
  • Muutoksia investointisuunnitelmiin, jotka voivat sisältää investointien lykkäämistä tai karsintaa
  • Investointisuunnitelmissa huomioitavien rahoitusratkaisujen lisäyksiä
  • Verotulojen lisäyksiä

 

Teknisten palveluiden alaisten vastuualueiden osalta valtustoon nähden sitovaksi ulkoiseksi toimintakatteeksi on määritelty -1 942 129 euroa. Toimintatuottoja on korotettu noin 2 prosentilla vuoden 2023 talousarvioon nähden ulosvuokrattujen kiinteistöjen indeksikorotuksista johtuen. Toimintakuluihin on huomioitu sopimuskorotusten mukainen henkilöstökulujen kasvu. Lisäksi palvelujen ostoihin on huomioitu yleinen kustannusten nousu sekä tehty budjettikorjauksia tiliryhmien palvelujen ostot ja aineet, tarvikkeet ja tavarat välille. Toimintakulujen osalta muutos vuoden 2023 talousarvioo nähden on n. 1 prosentti (25399 euroa).  Kokonaisuudessaan teknisten palveluiden ulkoinen toimintakate talousarviossa on -2 941 199 euroa ja täten ylittää suunnitteluohjeen mukaisen tason 19 198 euroa.

Vesi- ja viemärilaitoksen osalta valtuustoon nähden sitova taso on tilikauden tulos. Suunnitteluohjeessa tilikauden tulokseksi on määritelty -49 486 euroa. Toimintatuottoja on korotettu vuoden 2023 talousarvioon nähden 36 prosenttia, eli 60 000 euroa. Päivitetyn vesi- ja viemärilaitoksen taksan myötä vesihuoltoverkostosta voidaan periä täyttä, sopimuksessa määriteltyä, 155 000 euron vuosivuokraa. Toimintakuluja on vähennetty tiliryhmästä palvelujen ostot ja kokonaisuudessaan toimintakulut alittavat vuoden 2023 talousarvion 26 prosentilla. Talousarviossa vesi- ja viemärilaitoksen tilikauden tulos on - 49 954 euroa, eli ylittää hieman suunnitteluohjeen mukaisen tason.

Suurimmat investoinnit jakautuvat kiinteistöjen ja kunnallistekniikan rakentamisen investointeihin. Kiinteistöinvestoinnit pohjautuvat vuoden 2023 aikana laadittuun kiinteistöstrategiaa ja suurimpana yksittäisenä hankkeena on uuden päiväkodin rakentaminen vuosien 2024-2025 aikana. Kaavateiden rakentamiskohteissa ja vesi- ja viemärilaitoksen investoinneissa suurimmat hankkeet tulevat olemaan Metsämantereen kunnallistekniikan loppuun saattaminen, katuvalaistuksen uusimishankkeen jatkaminen sekä vesihuoltolaitoksen saneerausinvestoinnit. Puistot, leikkikentät ja yleiset alueet investoinnit pitävät sisällään leikki- ja liikuntapaikkojen perustamisia ja perusparannuksia sekä ympäristön viihtyvyyttä parantavia investointeja. Investointimenot talousarviossa vuodelle 2024 on noin 4,5 miljoona euroa ja suunnitelma vuosille 2025-206 3-4 miljoonan vuositasolla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää:

  1. Hyväksyä teknisen lautakunnan alaisten toimialueiden talousarvion 2024, investointisuunnitelman ja teknisten palveluiden ta-lomakkeet, sekä esittää ne edelleen hallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi.
  2. Antaa talousjohtajan tarvittaessa tehdä teknisiä korjauksia.
  3. Valtuuttaa teknisen palvelupäällikön tekemään talousarvioehdotukseen muutokset, mikäli kunnanhallitus tai kunnanvaltuusto niin edellyttää.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Kunnanhallitus, talousjohtaja, kunnanjohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)