Sivistyslautakunta, kokous 10.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Varhaiskasvatuksen sekä esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen hoitoaikaperustaisen laskutuksen laskutusportaiden ja maksuperusteiden muutos

VESDno-2023-307

Valmistelija

  • Anne Mäki, varhaiskasvatusjohtaja, anne.maki@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan varhaiskasvatuksen asiakaslaskutus toteutuu hoitoaikaperusteisen asiakaslaskutuksen perusteella. Huoltajat ilmoittavat laskutusportaan, jota he sitoutuvat noudattamaan, ja jonka perusteella maksu muodostuu. Huoltajat varaavat etukäteen järjestelmän kalenterista tarvitsemansa varhaiskasvatusajan ja tähän lisätään mahdolliset toteutuneen varhaiskasvatusajan ylitykset. Perhe voi tällä hetkellä sekä varhaiskasvatuksessa että esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa valita haluamansa tuntimäärän kuudesta eri portaasta. Tunnit voi käyttää vapaasti kalenterikuukauden aikana ja päivien pituudet voivat vaihdella​ kuukauden sisällä. 

Asiakasnäkökulmasta hoitoaikaperusteisen asiakaslaskutuksen ehdoton vahvuus on mallin joustavuus – ei ole määritetty kiinteitä päivien pituuksia, tai varhaiskasvatuspäivien lukumäärää viikossa/kuukaudessa. Huoltajat voivat joustavasti käyttää varhaiskasvatusta perheen tarpeen mukaan.   

Laki määrittää varhaiskasvatusmaksuista seuraavanlaisesti:  

6 § Osa-aikaisen varhaiskasvatuksen kuukausimaksu 

  • Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin enintään 20 tuntia viikoittain, saa kuukausimaksu olla enintään 60 prosenttia 5 §:n mukaan määräytyvän kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta.  

  • Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin vähintään 35 tuntia viikoittain, voidaan kuukausimaksuna periä kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksu.  

  • Jos lapsi on varhaiskasvatuksessa keskimäärin enemmän kuin 20 tuntia viikoittain mutta alle 35 tuntia, tulee kunnan periä maksu, joka on suhteutettu varhaiskasvatusaikaan.  

  • Laskettaessa lapsen keskimääräistä viikoittaista aikaa varhaiskasvatuksessa otetaan huomioon varhaiskasvatukseen varattu aika kalenterikuukauden ajalta.  

Lähde: Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2016/20161503) 

Tampereen kehyskunnissa on aloitettu eVaka käyttöönottoprojekti, johon liittyy erilaisten prosessien yhdenmukaistaminen ja tarkastelu. Tietojärjestelmien yhdenmukaistaminen on osa Tampereen kehyskuntien tietohallinnon kehittämisstrategiaa, jossa haetaan synergiaetuja eri tavoin. Myös varhaiskasvatuksen toimintaperiaatteiden yhdenmukaistamisella saamme monia etuja. Esimerkiksi kehyskuntien välillä muuttavat perheet sopeutuvat nopeammin, kun toimintaperiaatteet ovat eri kunnissa samankaltaisia ja lisäksi Tampereen seudulla liikkuvan työvoiman on helpompi toteuttaa tehtäväänsä, kun periaatteet ovat yhdenmukaisia. Tämän lisäksi eVaka käyttöönottoprojektissa säästämme aikaa ja resurssia, kun toimintaperiaatteet ovat yhdenmukaisia.  

Hoitoaikaperustaisen varhaiskasvatuksen laskutusportaat ja maksuperusteet 

Tällä hetkellä Tampereen kehyskuntien 60 % kunnista on varhaiskasvatuksen laskutuksessa kuusi laskutusporrasta ja 40 % on neljä laskutusporrasta. Varhaiskasvatuksen seuturyhmän kokouksessa ryhmä keskusteli eri vaihtoehdoista ja totesi, että neljän portaan malli vastaa tämän hetken tarvetta parhaiten, koska asiakaslaskutuksessa tulleet muutokset ovat vähentäneet perheiden maksuja ja niiden kokoa. Portaita yhdistämällä pystytään yksinkertaistamaan asiakasmaksujen vaihtoehtoja ja laskutusjärjestelmää sekä kannustamaan huoltajia valitsemaan mahdollisen alemman laskutusportaan, todellisen tarpeen mukaan. Neljän laskutusportaan kunnissa asiakkaat ovat kokeneet, että laskutusportaita on riittävästi ja samaan aikaan varhaiskasvatuksessa pystytään paremmin ennakoimaan lasten läsnäoloon, koska vaihtelevuutta maksuportaiden määrän takia ei ole niin paljon.  

Vesilahden kunnassa on nyt  käytössä kuusi laskutusporrasta, jonka perusteella asiakasmaksun määrän prosenttiosuus lasketaan. Uudessa mallissa laskutusportaita on neljä ja asiakasmaksun prosenttiosuudet muuttuvat joissakin portaissa.  

Varhaiskasvatusaika kuukaudessa, Nykytilanne, muuta nämä oman kuntasi luvuiksi 

Asiakasmaksun prosenttiosuus kokoaikaisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista, nykytilanne 

0 - 90 tuntia / kuukausi 

50% 

91 – 120 tuntia / kuukausi 

70% 

121 – 140 tuntia / kuukausi 

80% 

141 – 155 tuntia / kuukausi 

85% 

156 – 170 tuntia /kuukausi 

90% 

yli 171 tuntia / kuukausi 

100% 

 

Varhaiskasvatusaika kuukaudessa, ehdotettava malli 

Asiakasmaksun prosenttiosuus kokoaikaisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista, ehdotettava malli 

0 - 85 tuntia / kuukausi 

50% 

86 – 120 tuntia / kuukausi 

80% 

121 - 150 tuntia /kuukausi 

90% 

yli 151 tuntia / kuukausi 

100% 

Ehdotettavassa mallissa osaa laskutusportaista on yhdistetty ja samoin prosenttiosuutta skaalattu tämän mukaan. Tämä helpottaa perheitä valitsemaan sopivan laskutusportaan riittävällä tuntimäärällä, koska laskutusportaan tuntimäärät ovat laajempia. Lisäksi tämä vähentää huomattavasti hallinnollista työtä, kun laskutusportaita ei ole niin montaa.  

Hoitoaikaperustaisen esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen laskutusportaat ja maksuperusteet 

Esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta tarjotaan niille perheille, joille 4h/päivässä esiopetusaika ei riitä, vaan lapsi on pidempään varhaiskasvatuksessa.  

Täydentävän varhaiskasvatuksen aika kuukaudessa Nykytilanne, muuta nämä oman kuntasi luvuiksi 

Asiakasmaksun prosenttiosuus kokoaikaisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. nykytilanne 

0 – 90 tuntia / kuukausi 

50% 

91 - 120 tuntia / kuukausi 

70% 

121 - 140 tuntia / kuukausi 

80% 

141 – 155  tuntia /kuukausi 

85% 

156– 170 tuntia / kuukausi 

90% 

 yli 170 tuntia / kuukausi

100 %

 

Täydentävän varhaiskasvatuksen aika kuukaudessa, ehdotettava malli 

Asiakasmaksun prosenttiosuus kokoaikaisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista, ehdotettava malli 

0 – 50 tuntia / kuukausi 

30% 

51 – 85 tuntia / kuukausi 

50% 

86 – 120 tuntia / kuukausi 

80% 

121 – 150  tuntia /kuukausi 

90% 

yli 151 tuntia / kuukausi 

100% 

Ehdotettavassa mallissa laskutusportaat ovat samat kuin varhaiskasvatuksessa, paitsi esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa on ylimääräinen 0-50 tuntia / kuukausi laskutusporras. Samoilla laskutusportailla yhdenmukaistamme varhaiskasvatuspalvelun hintaa, oli se sitten esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta tai alle esiopetusikäisen varhaiskasvatusta. Esiopetuksessa on kuitenkin neljä tuntia maksutonta palvelua päivittäin, joten on perusteltua, että esiopetusta täydentävässä varhaiskasvatuksessa on ylimääräinen maksuporras 0 – 50 tuntia / kuukausi niille perheille, jotka tarvitsevat vain pienen määrän täydentävää varhaiskasvatusta esiopetuspäivän lisänä.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää esittää, että Vesilahden kunnan eVaka järjestelmän käyttöönoton yhteydessä varhaiskasvatuksen ja esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen asiakaslaskutuksessa otetaan käyttöön edellä ehdotetut hoitoaikaperustaisen laskutuksen laskutusportaat ja maksuperusteet. Siihen asti, kun käytössä on vanha asiakaslaskutuksen järjestelmä, käytetään ennen tätä esitystä voimassa olevia maksuportaita.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varhaiskasvatuksen palvelusihteeri, päiväkodin johtajat

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.