Sivistyslautakunta, kokous 11.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Maksuluokan lisääminen Vesilahden kunnan koululaisten iltapäivätoimintaan

VESDno-2023-132

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Koululaisten iltapäivätoiminta on tarkoitettu vuosiluokkien 1-2 ja vuosiluokkien 3-9 erityisen tuen oppilaille ja sen toiminta perustuu Opetushallituksen Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteisiin. Toiminnan tavoitteena on turvallisen kasvuympäristön tarjoaminen lapselle koulupäivän jälkeen. Tarkoituksena on tukea lapsen kasvua ja kehitystä, luoda perusta hyville vapaa-ajanviettotavoille ja auttaa perheitä kasvatustehtävän toteuttamisessa. Toiminnalla pyritään ehkäisemään valvomattomaan ajankäyttöön ja yksinoloon liittyviä riskitekijöitä. Iltapäivätoiminnan sisällöissä kiinnitetään huomiota leikkiin, luovaan toimintaan ja myönteisiin elämyksiin riittäviä lepohetkiä unohtamatta. Iltapäivätoiminnan tavoitteet, sisällöt ja käytännöt määritellään Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmassa.

Perusopetuslain mukaan 48 f § (1081/2006) kunta päättää iltapäivätoiminnan maksuista, jonka enimmäismäärät ovat 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa kuukaudessa. 570 tuntia tarkoittaa noin kolmen tunnin hoitoaikaa päivässä ja 760 tuntia noin neljää päivittäistä hoitotuntia. Tämän mukaisesti on Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan asiakasmaksut määrittyvät seuraavasti:

Yhtenäiskoulu

  • klo 15.00 asti 100e/kk
  • klo 16.00 asti 120e/kk
  • klo 17:00 asti 140e/kk


Ylämäki ja Narva                        

  • klo 15.15 asti 100e/kk
  • klo 16:15 asti 120e/kk
  • klo 17:00 asti 140e/kk


Kansaneläkelaitos voi myöntää 1. ja 2. luokalla olevan lapsen vanhemmalle osittaista hoitorahaa, jos hän tekee töitä enintään 30 tuntia viikossa lapsen hoidon vuoksi. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi enintään 6-tuntista työpäivää tai noin 4-päiväistä työviikkoa. Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan asiakasmaksujen nykyinen hinnoittelumalli ei huomioi lyhennetyn työviikon mahdollisuutta.

Osittaisen hoitorahan erilaiset käyttötavat ovat yhdenvertaisessa asemassa, jos käytössä olevaan hinnoittelumalliin lisätään mahdollisuus käyttää palvelua neljänä päivänä viikossa. Tällöin kuukausimaksu olisi 20% pienempi. Muutoksella arvioidaan olevan lapsiin ja perheisiin myönteisiä vaikutuksia, sillä se voi mahdollistaa joidenkin lapsien osallistumisen iltapäivätoimintaan ja voi mahdollistaa perheille osittaisen hoitovapaan monipuolisemman hyödyntämisen. Muutoksen taloudelliset vaikutukset olisivat vähäisiä, sillä hoitorahan turvin lyhennettyä työviikkoa tekeviä huoltajia on vain yksittäisiä. Lisäksi muutos voi joidenkin maksuluokan muutosten lisäksi tuoda uusia lapsia palvelun piiriin. Myös toiminnalliset vaikutukset olisivat pienen volyymin vuoksi vähäisiä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää lisätä 1.8.2023 alkaen Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan asiakasmaksuihin vaihtoehdon, jossa iltapäivätoimintaa oikeutetut oppilaat voivat osallistua iltapäivätoimintaan enintään neljänä päivänä viikossa, jolloin palvelun hinta on 20% alhaisempi. Mahdollisuus osallistua neljänä päivänä viikossa koskee kaikkia viikkoja, joina iltapäivätoimintaa järjestetään. Jos oppilas osallistuu iltapäivätoimintaan jonain viikkona viitenä päivänä, laskutetaan kyseiseltä kuukaudelta viiden päivän hinnoittelun mukaisesti. 1.8.2023 voimaan tuleva hinnoittelu on seuraava:

Yhtenäiskoulu

  • klo 15.00 asti 5 pv/vko 100e/kk tai 4 pv/vko 80e/kk
  • klo 16.00 asti 5 pv/vko 120e/kk tai 4 pv/vko 96e/kk
  • klo 17:00 asti 5 pv/vko 140e/kk tai 4 pv/vko 112e/kk


Ylämäki ja Narva                        

  • klo 15.15 asti 5 pv/vko 100e/kk tai 4 pv/vko 80e/kk
  • klo 16:15 asti 5 pv/vko 120e/kk tai 4 pv/vko 96e/kk
  • klo 17:00 asti 5 pv/vko 140e/kk tai 4 pv/vko 112e/kk

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Koulut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.