Sivistyslautakunta, kokous 14.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2023 alkaen

VESDno-2023-35

Valmistelija

  • Anne Mäki, varhaiskasvatusjohtaja, anne.maki@vesilahti.fi

Perustelut

Hallitus antoi 20.10.2022 eduskunnalle esityksen varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta ja presidentti hyväksyi kyseisen lain muutoksen (laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista, 5 §) 29.12.2022 siten, että laki tulee
voimaan 1.3.2023. Varhaiskasvatusmaksujen alentamisella pyritään parantamaan lapsiperheiden ostovoimaa ja tukemaan pieni- ja keskituloisia lapsiperheitä elinkustannusten ja sähkön voimakkaan hinnannousun vuoksi. Maksuja
alentamalla voidaan myös nostaa lasten varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.  Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alennetaan korottamalla maksujen perusteena olevia tulorajoja 33 prosenttia.

Kyseinen muutos Kuntaliiton arvion mukaan tarkoittaa sitä, että koko maan tasolla varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuotot noin vähenevät 29 prosenttia verrattuna  vuoden 2021 asakasmaksutuottoihin ja noin 30 000 kotitaloutta siirtyy maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Varhaiskasvatusmaksujen alennus hyvitetään kunnille siten, että yhteisöveroa maksetaan jatkossa vähemmän valtiolle ja enemmän kunnille. Hallituksen esityksen mukaan Kuntien saama osuus yhteisöverosta jaetaan kuntien kesken vuosittain etukäteen vahvistettavien kuntakohtaisten jako-osuuksien perusteella. Kunnan verovuoden jako-osuus on kahden viimeksi valmistuneen verotuksen tietojen perusteella laskettujen jako-osuuksien keskiarvo. Käytännössä yhteisövero ei kohdennu kuntiin samassa suhteessa kuin mitä kunnat menettävät varhaiskasvatuksen asiakasmaksutuloina. Tästä aiheutuvaa haittaa lievennetään ylikompensaatiolla, eli maksutulokertymän menetystä (70 milj.€) kompensoidaan kohdentamalla 100 milj. € yhteisöveron tuottoa kunnille.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia on muutettu edellisen kerran 1.8.2021 ja asiakasmaksujen tulorajoja, alinta ja ylintä perittävää maksua indeksitarakstuksen vuoksi 1.8.2022 alkaen. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulakia ei muuteta muilta osin. 

Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu ensimmäisen lapsen osalta on edelleen 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta..

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutoksen johdosta voivat kunnan asiakasmaksuperiaatteet muutttua ja asia on päätettävä kunnan toimielimen toimesta. Lisäksi tulee tarkistaa lapsikohtaiset asiakasmaksut ja tarvittaessa tehtävä uusi maksupäätös varhaiskasvatuksen asiaksamaksulain 12 §:n mukaisesti.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain 12 §:n mukaan  varhaiskasvatusmaksu määrätään toistaiseksi. Maksu on kuitenkin tarkistettava silloin, kun:

  1. perheen maksukyky on olennaisesti muuttunut;
  2. on ilmeistä, että maksua määrättäessä huomioon otettavat perheen olosuhteet ovat muuttuneet:
  3. lapsen varhaiskasvatusaika muuttuu; tai
  4. maksu osoittautuu virheelliseksi.


Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti. Lainsäädäntö jättää kunnalle myös harkintavaltaa asiakasmaksujen määräytymisessä. Jokaisen kunnan tulee hyväksyä kunnan varhaiskasvatuksesta perittävät asiakasmaksut. Kunnan perittävissä asiakasmaksuista päättää kunnan monijäseninen toimielin ( varhaiskasvatuslaki 50 §), ellei toimivaltaa asiassa ole siirretty hallintosäännössä toimielimen alaiselle viranhaltijalle.

Tulorajat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää Vesilahden kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksut 1.3.2023 alkaen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain muutoksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.