Sivistyslautakunta, kokous 8.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Sivistyslautakunnan talousarvio 2023

VESDno-2022-166

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 03.10.2023 § 154 antanut talousarvion laadintaan suunnitteluohjeen. Kunnanhallituksen hyväksymää suunnitteluohjetta tulee noudattaa. Talousarvion suunnitteluohje vuodelle 2023 on laadittu seuraavat asiat huomioiden:

  • Suunnitteluohje perustuu voimassa oleviin veroprosentteihin ja nykyiseen kuntastrategiaan
  • Tiedossa olevaan henkilöstökulujen kasvuun mm. tulevien sopimuskorotusten kautta on varauduttu riittävillä varauksilla
  • Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuslaitoksen siirtyminen hyvintointialueelle on huomioitu
  • Vero- ja valtionosuustuloarviot perustuvat syyskuussa 2022 julkaistuihin tietoihin ja tiedot voivat päivittyä suunnittelun edetessä


Strategian näkökulmasta sivistyspalveluille on varattu resurssia seuraaviin hankkeisiin. 

  • Perheiden palveluiden palvelutason määrittely ja systemaattinen arviointi, jotka mahdollistavat palveluiden laadunhallinnan ja asiakaslähtöisen kehittämisen. 
  • Kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tietoperustainen ja systemaattinen edistäminen. Aktiivinen yhdyspintatyö hyvinvointialueen kanssa sekä perhe- ja palveluohjauksen kehittäminen. 
  • Koulumatka-, palvelu- ja joukkoliikennejärjestelmien yhteensovittamisella edistetään kuntalaisten joustavaa asiointia ja parannetaan palveluiden saavutettavuutta sekä vähennetään liikenteen päästöjä (yhteistyössä hallintopalveluiden kanssa).
  • Viestinnän ja asiakaspalvelun kehittäminen: kuntalaisten yksilöllinen kohtaaminen, avoin ja myönteinen viestintä sekä asiakaslähtöiset sähköiset palvelut.


Sivistyslautakunnan alaisuuteen kuuluu kaksi valtuustoon nähden sitovaa vastuualuetta, jotka ovat opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut sekä vapaa-ajan palvelut. Yleisesti ottaen sivistyspalveluiden kuluista valtaosa muodostuu henkilöstökuluista, joten sopimuskorotukset kattavat suuren osan kulujen kasvusta. Toinen kautta linjan talousarviota kasvattava tekijä on asukasmäärän lisääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu.

Vapaa-ajan palveluiden toimintakate nousee merkittävästi, koska vastuualueen hanketoiminta jatkuu laajana. Lisäksi terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen suunniteltu henkilöstöresurssin kasvu sijoittuu talousarviossa vapaa-aikapalveluihin.

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden toimintakatteen nousu johtuu lähes kokonaan sopimuskorotuksista sekä varautumisesta palvelutarpeen kasvuun, joka lisää kuluja erityisesti varhaiskasvatuksessa. Talousarvio antaa myös mahdollisuuden kehittää oppimisympäristöjen teknologiaa ja varautua tuen tarpeiden kasvuun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää;

  1. hyväksyä liitteenä olevan esityksen talousarvioksi 2023, sivistyspalveluiden ta-lomakkeet, sekä esittää ne edelleen hallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi.
  2. antaa talousjohtajalle valtuudet tehdä tarvittaessa teknisiä korjauksia 
  3. valtuuttaa sivistysjohtajan tekemään talousarvioehdotukseen muutokset, mikäli kunnanhallitus niin edellyttää.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)