Kunnanvaltuusto, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Työllisyyspalveluiden järjestäminen 1.1.2023 alkaen

VESDno-2022-112

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Työllisyyden edistämisen kuntakokeilut toteutetaan ajalla 1.3.2021 - 31.12.2024 (laki työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta 1269/2020. Pirkanmaan kokeilualueiden kuntien toimintamallit perustuvat tehostettuun asiakaspalvelumalliin ja henkilökohtaiseen palveluun. Pirkanmaan kokeilualueeseen kuuluvat kaikki Pirkanmaan kunnat (pl. Kuhmoinen). Kokeilun kohderyhmiä ovat työttömät työnhakijat, työllistettynä olevat ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan sekä kaikki alle 30-vuotiaat ja kaikki maahanmuuttajat sekä vieraskieliset. Lisäksi kokeilulain kohderyhmien ulkopuolelle jää joitain henkilöasiakkaiden lakisääteisiä palveluja, jotka ovat TYP-palvelut ja ansiopäivärahaa saavien aktivointisuunnitelmat, jotka perustuvat asiakkaan omaan pyyntöön.

Kokeilualueen kunnat vastaavat kokeilulainsäädännön mukaisten palvelujen tuotannosta oman kuntansa alueella erilaisten sopimusten mukaisesti.

Pääsopimus. Tampereen kaupunki on tehnyt pääsopimuksen Pirkanmaan TE-toimiston ja ELY-keskuksen ja Keha-keskuksen kanssa. Siinä sovitaan kunta- ja valtiotoimijoiden välisestä yhteistyöstä kokeilulain toimeenpanemiseksi ml. kokeiluun siirrettävät resurssit.

Kuntasopimus. Muut Pirkanmaan kunnat ovat tehneet sopimuksen Tampereen kaupungin kanssa. Siinä sovitaan kokeilun johtamisesta, kuntien välisestä yhteistyöstä ja vastuutuksista kuntakokeilun toteutuksessa. Tampereen kaupunki hoitaa koko kokeilun puolesta tietyt hallinnolliset tehtävät ja keskitetyt palvelut kuten kotoutumisaikaisten maahanmuuttajien palvelut. Näistä kustannuksista Vesilahden kunta vastaa erikseen toteuttajataholle.

Kehyskuntien sopimus. Tampereen kaupunkiseudun kunnilla on keskinäinen sopimus.

Kehyskuntien sopimuksessa on sovittu mm. Tampereen kaupunkiseudun kehyskuntien yhteisistä resursseista, palvelupäälliköstä ja psykologista sekä siirtyneen resurssin toimivallan siirrosta periaatteista sijaistus- ja muissa tilanteissa.

Vesilahden työllisyydenhoidon tilanne.

Hyvinvointialueelle siirtyy 1.1.2023 kunnan työllisyydenhoidosta kuntouttava työtoiminta, jota tällä hetkellä järjestetään kunnan toimesta Vesilahden kirkonkylällä sijaitsevalla vanhalla paloasemalla. Kunnan työllisyydenhoidosta vastaa työllisyyskoordinaattori, joka on yksin hoitanut sekä työllisyydenhoidon sekä kuntouttavan työtoiminnan kokonaisuudet. Kuntien työllisyyskokeilun myötä kunnassa työskentelee myös TE-toimiston työntekijä, joka hoitaa omalta osaltaan kunnalle työllisyyskokeilussa siirtyneitä velvoitteita. Kuntouttavan työtoiminnan hyvinvointialueelle siirtymisen myötä  myös työllisyyskoordinaattori siirtyy hyvinvointalueen palvelukseen, eikä kunnassa näin ollen ole työllisyyspalveluiden työntekijää 1.1.2023 alkaen.

Työllisyyspalveluiden tilannetta on kartoitettu kunnassa kevään 2022 aikana. Lempäälän kunnan kanssa on neuvoteltu mallista, jossa järjestämisvastuu työllisyyspalveluiden osalta siirtyisi Lempäälän kunnalle myös Vesilahden kunnan palveluiden osalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että

Lempäälän kunta vastaisi 1.1.2023 alkaen 

  1. lain työllisyyden edistämisen kuntakokoeilusta mukaisten tehtävien hoitamisesta Vesilahden kunnan puolesta
  2. lain työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta mukaisista kunnan järjestämisvastuulla olevista tehtävistä Vesilahden kunnan puolesta
  3. lain kuntouttavasta työtoimnnasta mukaisista aktivointisuunnitelmista Vesilahden kunnan puolesta.

Sopimuksen arvo on 55 000 euroa vuodessa (sopimuskauden arvo n. 110 000e). Sopimus laaditaan työllisyyskokeilun keston ajalle pääsopimuksen ja kuntasopimuksen mukaisesti. Vesilahden kunnan hallintosäännön 7. luvun 2, pykälän mukaisesti toimielimillä on oikeus tehdä sopimuksia 100 000 euroon saakka (poislukien tekninen lautakunta). 

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että

  1. sopimus kunnan työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun siirrosta 1.1.2023 alkaen hyväksytään ja että
  2. kunnanjohtajalle ja hallintojohtajalle annetaan valtuudet järjestämisvastuun siirtoon liittyvien sopimusten ja dokumenttien allekirjoittamiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

   

Ehdotus

Kunnanvaltuusto päättää, että

  1. sopimus kunnan työllisyyspalveluiden järjestämisvastuun siirrosta 1.1.2023 alkaen hyväksytään ja että
  2. kunnanjohtajalle ja hallintojohtajalle annetaan valtuudet järjestämisvastuun siirtoon liittyvien sopimusten ja dokumenttien allekirjoittamiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Liitteet

Oheismateriaali