Kunnanhallitus, kokous 5.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 141 Savuton kunta

VESDno-2022-216

Valmistelija

  • Kati Paunonen, hallintojohtaja, kati.paunonen@vesilahti.fi

Perustelut

Savuton kunta- ohjelma perustuu kansalliseen Savuton Suomi 2030 –ohjelmaan, jonka tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Savuton kunta- ohjelman tavoitteina ovat nikotiinituotteiden käytön vähentäminen ja savuttoman toimintakulttuurin kehittäminen kunnissa, jolla tarkoitetaan kuntatyöntekijöiden työajan ja kunnan eri toiminta-alueiden savuttomuutta. Päätavoitteena on, että savuton toimintakulttuuri olisi yleisesti käytössä oleva toimintamalli koko Suomessa. 

Vuonna 2021 89 % Suomen kunnista on valinnut savuttomuuden.  Savuttomalla toimintakulttuurilla voidaan suojella kuntalaisten terveyttä ja vahvistaa terveyttä tukevaa ympäristöä. Sillä lisäksi tuetaan työntekijän ja asiakkaan tupakoinnin lopettamista, savuttoman väestön määrän kasvua sekä lasten ja nuorten terveystottumusten valintaa.  

Henkilöstön terveyden sekä työ- ja toimintakyvyn varmistamisen kannalta työpaikan savuttomuus ja tupakoinnin lopettamisen tukeminen on keskeistä. Työpaikan savuttomuutta säätelevät mm. tupakkalaki, valtioneuvoston päätös ympäristön tupakansavusta, työturvallisuuslaki, terveydensuojelulaki ja työterveyshuoltolaki. Savuttoman kunnan tavoitteena on toimia esimerkkinä savuttomuudesta paikallisille yksityisen sektorin toimijoille ja kuntalaisille. 

 Perustuslain (731/1999) 19 ja 20 §:n mukaisesti julkisen vallan tulee edistää terveyttä ja pyrkiä turvaamaan jokaiselle mahdollisuus terveelliseen ympäristöön. Tupakoimattomuuden edistäminen ja savuttomien tilojen järjestäminen ovat esimerkkejä tuloksellisesta ja toimivasta julkisen vallan terveyden edistämisen toiminnasta. Terveydenhuoltolain (1326/2010) mukaan terveyden edistäminen kuuluu kunnan lakisääteisiin velvollisuuksiin. Lisäksi tupakkalaki (549/2016) velvoittaa kuntia huolehtimaan alueellaan paikallisesta toiminnasta tupakoinnin lopettamiseksi (1.1.2023 lähtien yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa) ja noudattamaan 8 §:n mainittuja säännöksiä. Lain tavoitteena on riippuvuutta aiheuttavien ja ihmisille myrkyllisiä aineita sisältävien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen.  

Työterveyshuoltolain 1 §:n mukaan työnantajan tulee yhdessä työterveyshuollon ja työntekijän kanssa edistää työn ja ympäristön turvallisuutta ja terveellisyyttä, työntekijän terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä työuran eri vaiheissa. Savuttomana kuntana Vesilahden kunta osoittaisi, että se haluaa sitoutua työntekijöidensä terveyden edistämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen. 

Tupakointi on lain mukaan kielletty:  

  1. rakennuksen, kulkuneuvon tai muun vastaavan paikan sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä taikka elinkeinotoiminnassa tuotettujen tai julkisten palvelujen tarjoamista varten asiakkaiden käytettävissä;  
  2. ulkotiloissa järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksissa tai katsomoissa taikka muissa tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitetuissa tiloissa, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan;  
  3. päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa  
  4. leikkikentillä, joista on laadittava kuluttajaturvallisuuslain (920/2011) 7 §:n mukainen turvallisuusasiakirja  
  5. lastensuojelulain tai mielenterveyslain nojalla hoitoa antavien laitosten ulkoalueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille  
  6. yleisellä uimarannalla toukokuun alusta syyskuun loppuun; yleisellä uimarannalla tarkoitetaan uimarantaa, jossa kunnan terveydensuojeluviranomainen odottaa huomattavan määrän ihmisiä uivan ja josta on tehtävä terveydensuojelulain (763/1994) 13 §:n 1 momentin 2 kohdan mukainen ilmoitus. 


Tupakoida ei myöskään saa yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisällä, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa. Savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien taikka esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisä- tai ulkotiloissa eikä leikkikentillä. (Tupakkalaki 74 §.) 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön, Kuntaliiton, Suomen ASH ry:n ja Hengitysliitto ry:n kanssa määrittelemät savuton kunta -kriteerit: 

Savuttomassa kunnassa 

  • Tupakointi on kielletty tupakkalain 12 §:n (698/2010 Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muuttamisesta, nyk. Tupakkalaki 549/2016 74 §) osoittamissa kunnan hallinnoimissa tiloissa sekä ulkoalueilla. Tupakointikiellot on merkitty selkeästi kylteillä, tarroilla tai julisteilla. 
  • Kunta valvoo tupakkalain 14 a §:n (698/2010 Laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi annetun lain muuttamisesta, nyk. Tupakkalaki 549/2016 8 §) sekä valtakunnallisen tupakkalain valvontaohjelman mukaisesti lain noudattamista alueellaan. 
  • Tupakoinnin aloittamisen ehkäisy, savuttomien elinympäristöjen turvaaminen sekä tupakasta vieroitustuki on kirjattu osaksi terveydenhuoltolain velvoittamia terveyden edistämisen tavoitteita ja toimenpiteitä, ja niiden toteutumista seurataan ja arvioidaan. 
  • Mahdolliset aikuisten käyttämät tupakointipaikat on sijoitettu ulos vähemmän näkyvästi siten, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan sisätiloihin. 
  • Tupakkatuotteita ei myydä kunnan omistamissa ja hallinnoimissa tiloissa. 
  • Kunnan edustus- ja muut tilaisuudet ovat savuttomia. 
  • Kunta on savuton työpaikka, toimien esimerkkinä paikallisille yksityisen sektorin toimijoille. 


Työpaikkana savuton kunta sitoutuu siihen, että  

  • Virallisten taukojen ulkopuolella tapahtuvaa tupakointia ei lasketa työajaksi. 
  • Tupakoivia työntekijöitä tuetaan tupakoinnin lopettamisessa. 
  • Savuttomuus mainitaan kunnan työpaikkailmoituksissa. 
  • Työpaikan savuttomuudesta ilmoitetaan selkeästi kylteillä, tarroilla tai julisteilla esimerkiksi ulko-ovilla. 


Asiaa on käsitelty yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien kanssa  26.8.2022. Henkilöstön edustajat ovat ehdottaneet savuttomuuden siirtymäajan olevan 1.1.2023 asti, josta lähtien kunta olisi savuton. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää, että Vesilahden kunta sitoutuu Savuton kunta –ohjelmaan 1.1.2023 alkaen ja että kunnassa aloitetaan toimenpiteet savuttoman kunnan kriteereiden täyttämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Henkilöstö