Kunnanvaltuusto, kokous 31.8.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

VESDno-2020-81

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Vihtiälä, talouspäällikkö, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Kuntalain (410/2015) 14.2 §:n 7 kohdan mukaan valtuusto päättää kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Varsinainen järjestämisvastuu on kuntalain 39 §:n mukaisesti kunnanhallituksella.

Kuntaliitto on julkaissut 9.12.2013 suosituksen kuntalain sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevien säännösten toimeenpanosta. Suosituksen mukaan valtuuston hyväksymät sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet voivat olla melko yleisluonteiset ja tiiviit, sillä esimerkiksi hallintosäännössä tms. voidaan määrätä tehtävistä ja vastuista sekä raportoinnista. Hallituksen tehtävänä on ohjeistaa tarkemmin koko kuntakonsernin sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa. 

Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeet on hyäksytty kunnanhallituksessa 18.1.2010 § 16. Kuntalakiin vuonna 2012 tehtyjen sisäistä valvontaa koskevien muutosten vuoksi sisäisen valvonnan ohje on hyväksytty myös kunnanvaltuustossa 25.11.2013 §85. Ohje on verrattain yksityiskohtainen ja sisältää viittauksia johtosääntöihin, joita ei ole ollut voimassa uuden hallintosäännön aikana, joka tuli voimaan 1.6.2017. Lisäksi ohje sisältää ristiriitoja hallintosäännön kanssa mm. toimialajohtajien hankintaoikeuksien osalta.  

Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeita on kehitetty siten, että valtuustolle esitetään päätettäväksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet. Laajuus vastaa kuntaliiton suosituksen mukaista laajuutta. Samalla vanha 25.11.2013 §85 kunnanvaltuuston hyväksymä sisäisen valvonnan ohje tulee kumota. Kuntalain mukaan varsinainen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisvastuu on kunnanhallituksella ja tähän liittyen kunnanhallitus antaa jatkossa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohjeet, jotka sisältävät tarkempia sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa koskevia menettelyohjeita. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus esittää, että kunnanvaltuusto hyväksyy sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet ja kumoaa 25.11.2013 §85 hyväksytyn Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Asian käsittelyssä läsnä: talouspäällikkö Merja Vihtiälä

Perustelut

---

Ehdotus

Kunnanvaltuusto päättää, että se hyväksyy sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet ja kumoaa 25.11.2013 §85 hyväksytyn Vesilahden kunnan sisäisen valvonnan ohjeen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Johtoryhmä