Kaavatoimikunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Asemakaava Rahoinen 922-438-1-2

VESDno-2020-271

Valmistelija

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Perustelut

Kaavatmk 8.6.2022

Rahoisten asemakaavaehdotuksen aluerajausta on tarkennettu v.2021 siten, että kokoojakatua koskeva alue rajattiin kunnanhallituksen päätöksellä Rahoisten kaava-alueen ulkopuolelle. Rahoisten kaava-alueesta erotettu alue ei suunnitelmien tarkentuessa enää vastaa Suomelantien kokoojakadun toteutusta varten tehtyjä päivitettyjä suunnitelmia. Tästä syystä nyt vireillä olevan Rahoisten asemakaavaehdotuksen aluetta tullaan osittain tarvitsemaan vireille laitettavaan asemakaavaan kokoojakadun toteuttamista varten ja Rahoisten asemakaavoitusprosessi tulee keskeyttää.

Nyt vireillä oleva Rahoisten kaavaprosessi käynnistyi kaavoituksen aloitussopimuksen tultua allekirjoitetuksi v. 2015.  Sopimuksessa sovittiin maanomistajatahon kanssa kaavoituksen käynnistämisestä, alueen suunnittelun lähtökohdista ja tulevista alueluovutuksista. Kaavoituksen aloitussopimuksen mukaiset velvoitteet ovat tulleet kunnan osalta täytetyiksi, mutta maanomistaja ei ole täyttänyt kaavoituksen käynnistämissopimuksen mukaisia velvoitteitaan. Hanke ei ole edennyt kaavoituksen käynnistämissopimuksessa sovitulla tavalla, eivätkä osapuolten näkemykset kaavahankkeen toteuttamisesta ole enää käynnistetyn asemakaavaprosessin mukaisia. Alkuperäisen kaava-alueen osalta kunta on hyväksynyt maanomistajien kanssa neuvotellun maankäyttösopimuksen kunnanhallituksen kokouksessa 25.5.2020 § 115 päätöksellään. Maanomistajataho ei ole allekirjoittanut maankäyttösopimusta ja on valittanut kunnan maankäyttösopimusta koskevasta hyväksymispäätöksestä hallinto-oikeuteen. 

Tässä tilanteessa kunta päättää keskeyttää vireillä olevan Rahoisten asemakaavan prosessin, jotta kokoojakatua koskeva asemakaava voidaan toteuttaa. Rahoisten kaavaehdotusalueelle aikanaan tehdyt selvitykset ovat kaavaprosessin kestäessä näin pitkään muutoinkin päivittämisen tarpeessa (esim. luontoselvitykset puutteellisia). Asemakaavahankkeen voi tarvittaessa käynnistää uutena hankkeena kaavahakemuksen perusteella, kunhan Suomelankadun kokoojakatua koskeva asemakaava on saanut lainvoiman ja katualue on siirtynyt MRL:n 94 §:n mukaisesti kunnalle.  Suomelantien rakentaminen on kiireellisesti saatava eteenpäin. Vesihuoltoon liittyvät toimenpiteet on jo voitu toteuttaa alueelle, mutta jo kaavoitettujen alueiden väliltä puuttuu edelleen liikenteellisesti tärkeä kokoojakatuyhteys.

Kadun rakentamisen kustannukset tullaan ottamaan huomioon mahdollisen myöhemmän maankäyttösopimusneuvottelun yhteydessä korvauksen määrää arvioitaessa, kun Rahoisten alueen maita mahdollisesti myöhemmin tulevaisuudessa kaavoitetaan.

Maankäyttö- ja rakennuslain 51 §:n mukaan asemakaava on laadittava mm. sitä mukaa kuin kunnan kehitys tai maankäytön ohjaustarve sitä edellyttää. Kunnalla on harkintavaltansa puitteissa kaavoitusmonopolin mukaisesti ja osana maapolitiikkaansa mahdollisuus päättää siitä, mille alueille ja missä aikataulussa asemakaavoja laaditaan. Kaavaprosessin keskeyttämiselle on olemassa vahvat maankäytölliset perusteet. Asemakaavaprosessin keskeyttäminen ei rajoita asemakaavoittamattoman alueen tulevaa suunnittelua niin, ettei aluetta voitaisi tulevassa kaavoituksessa osoittaa maanomistajien kannalta tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Kaavaprosessin keskeyttäminen ei aiheuta maanomistataholle sellaista kohtuutonta rajoitusta tai kohtuutonta haittaa, joka kaavalle asetettavia tavoitteita tai vaatimuksia syrjäyttämättä voidaan välttää.

Maanomistajataholle on varattu tilaisuus tulla kuulluksi ennen kaavoituksen keskeyttämispäätöstä. Vastinepyyntö on lähetetty 25.4.2022 ja kirjalliseen vastineeseen on annettu vastausaikaa 16.5.2022 saakka. Mahdollisuudesta lausua asiasta on tiedotettu sähköpostilla, kirjeitse ja saantitodistuksella. Kaikkia asianosaisia ei ole tavoitettu edes saantitodistusmenettelyn kautta. Kunta ei saanut määräaikaan mennessä yhtään vastinetta asianosaisilta.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kaavatoimikunta esittää kunnanhallitukselle, että Rahoisten asemakaavaprosessia ei jatketa

Päätös

Kesken käsittelyn puheenjohtaja tiedusteli kaavatoimikunnan kantaa esitykseen ja päätösesitystä päätettiin yksimielisesti muuttaa niin, että kaavatoimikunta ehdottaa kunnanhallitukselle, että se päättää lopettaa Rahoisten asemakaavaprosessin. 

Tiedoksi

- Khall