Tekninen lautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Lausunto Hovinkulman asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta

VESDno-2021-156

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Hovinkulman asemakaavan muutos on tullut vireille kunnanhallituksen päätöksellä 28.6.2021 § 111. Asemakaavamuutos koskee Kirkonkylän Hovin asemakaava-aluetta, koskien sen Maa- ja metsätalousaluetta (M-1), Maatilojen talouskeskusten korttelialuetta (AM-1/s), sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien laitosten aluetta (ET). Kaavamuutos koskee tiloja Kylä-Hovi, kiinteistötunnus 922-413-1- 61 sekä kunnan kiinteistöä 922-413-1-131. Alustava suunnittelualue on pinta-alaltaan n.5 hehtaaria. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on muodostaa alueen eteläosaan, Vihniäntien pohjoispuolelle, maisemaan sopiva erillispientalojen alue.

Kunnanhallitus on päättänyt 30.8.2021 §164 asettaa julkisesti nähtäville Hovinkulman asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman, johon tutustumalla saa lisätietoa kaavoituksesta. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 16.9.2021 alkaen. Kunnanhallitus on pyytänyt tekniseltä lautakunnalta lausuntoa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan 18.10.2021 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää lausua Hovinkulman osallistumis- ja arvinointisuunnitelmasta seuraavasti: Kaavoituksessa olisi hyvä huomioida riittävän aikaisin varaukset tulevaisuuden palveluiden ratkaisuille. Aluevarauksia tarvitaan tulevaisuudessa postin OmaPosti- kioskin kaltaisille ratkaisuille ja asuinalueiden omavaraisuuden kasvattamiselle. Mahdollisen lähipalvelualueen osoittamista kaavaan on syytä harkita tulevaisuuden ratkaisuita varten. Myös Jätehuoltoa varten tarvitaan tulevaisuudessa riittävät aluevaraukset. Jätelain uudet vaatimukset jätteiden lajittelusta tulee lisäämään yhteisjätepisteiden suosiota, jolloin riittävän suuri ET- alueen varaus on syytä huomioida kaavaa laatiessa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kaavatoimikunta 16.11.2021

Hovinkulman asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetettiin nähtäville 16.9.2021 alkaen koko suunnittelutyön ajaksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta oli mahdollista antaa kirjallisia tai suullisia mielipiteitä 18.10.2021 mennessä. Palautetta saatiin Vesilahden kunnan sivistyslautakunnalta, Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta, Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalta ja Pirkanmaan maakuntamuseolta. Palautteen pohjalta asemakaavan laatimisessa huomioitavaksi tunnistettiin:

  • olemassa olevan ET-alueen säilyttäminen
  • puuston säilyttäminen uusien asuinkortteleiden ja Hovin tilakeskuksen välillä
  • talouskeskuksen toimintojen säilyttäminen
  • maiseman ja rakennetun kulttuuriympäristön arvojen riittävä huomioiminen.

Saapunut palaute on kirjattu kaavaselostukseen ja palautteesta laadittu palauteraportti on kaavaselostuksen liitteenä. 

Arkkitehtitoimisto Helena Väisänen on valmistellut kaavaluonnoksen, joka on päivätty 29.10.2021. Asemakaavan muutoksessa on korttelin 187 eteläosaan muodostettu kaksi erillispientalojen korttelialuetta ja katualue Riimutie. Kortteleissa on yhteensä 8 uutta rakennuspaikkaa. Suurin sallittu kerrosluku on Iu2/3, joka vastaa viereiselle Hovin alueelle toteutuneiden omakotitalojen kerroslukua. Rakennusoikeutta on kullakin rakennuspaikalla 260 kerrosalaneliömetriä. Kaavassa on määrätty rakennusten harjansuunnasta ja kattokaltevuudesta. Kaavaan liittyy rakentamistapaohjeet, joiden noudattamisesta on määrätty kaavan yleismääräyksissä. Rakentamistapaohjeissa on annettu ohjeita rakennusten sijoittamisesta, rakennusten korkeudesta, vesikaton muodosta sekä julkisivujen ja vesikaton materiaaleista ja värityksestä.

Hovin ratsutilan alue on osoitettu maatilojen talouskeskusten korttelialueeksi, jolle voidaan rakentaa tiloja myös majoitus- ja kokoustoimintaa varten. Ympäristön ominaispiirteet tulee säilyttää. Maatilan talouskeskuksen pinta-ala pienenee 5933 m² verran. Rakennusoikeus pienenee uusien asuinkortteleiden rakennusoikeutta vastaavan määrän. Rakennusoikeutta on osoitettu kaavassa 4000 kerrosalaneliömetriä, josta käyttämätöntä rakennusoikeutta jää edelleen noin 2500 kerrosalaneliömetriä. Talouskeskuksen korttelialueen ja uusien asuinkortteleiden rajalle on osoitettu alueen osa, joka tulee säilyttää puustoisena tai alueelle on istutettava puusto. Muilta osin maatilojen talouskeskusten korttelialueen kaavamääräykset säilyvät ennallaan.

Uusien asuinkortteleiden ja toteutuneen asuinkorttelin 188 väliin on osoitettu maa- ja metsätalousalue. Vihniäntien varteen on osoitettu yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue (ET).

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kaavatoimikunta esittää, että kunnanhallitus päättää,

  1. että 29.10.2021 asemakaavan valmisteluaineisto kirkonkylän korttelin 187 alueella ja viereisellä maa- ja metsätalousalueella sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alueella asetetaan MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville.
  2. että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, Pirkanmaan maakuntamuseolta, Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta, Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalta, Vesilahden ympäristönsuojelulta ja Pirkanmaan aluepelastuslaitokselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää,​

  1. että 29.10.2021 asemakaavan valmisteluaineisto kirkonkylän korttelin 187 alueella ja viereisellä maa-​ ja metsätalousalueella sekä yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alueella asetetaan MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville.
  2. että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-​keskukselta,​ Pirkanmaan maakuntamuseolta,​ Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta,​ Vesilahden kunnan rakennus-​ ja ympäristölautakunnalta,​ Vesilahden ympäristönsuojelulta ja Pirkanmaan aluepelastuslaitokselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on pyytänyt tekniseltä lautakunnalta lausuntoa Hovinkulman asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta 27.1.2022 mennessä.

Hovinkulman asemakaavan muutos on tullut vireille kunnanhallituksen päätöksellä 28.6.2021 § 111. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävänä 16.9.2021 alkaen.

Kaavamuutoksen tavoitteena on muodostaa Hovin talouskeskuksen eteläosaan, Vihniäntien varteen, maisemaan sopiva erillispientalojen alue kulttuurimaisema, kulttuurihistorialliset arvot sekä talouskeskuksen nykyiset ja tulevat tarpeet huomioiden. Kunnanhallitus on kokouksessaan 29.11.2021 § 224 päättänyt asettaa yleisesti nähtäville Hovinkulman asemakaavan muutoksen kaavaluonnoksen ja valmisteluaineiston. Aineisto on nähtävillä 15.12.– 23.12.2021 ja 7.1-27.1.2022 välisenä aikana.

Vesilahden kunnan hallintosääntö 4 luku § 4 ja § 6

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että sillä ei ole huomautettavaa kaava-aineistoon. 

Pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)