Tekninen lautakunta, kokous 26.1.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Lausunto Kokkotien asemakaavamuutoken kaavaluonnoksesta

VESDno-2021-143

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kokkotien asemakaavan muutos on tullut vireille kunnanhallituksen päätöksellä 7.6.2021 § 98. Asemakaavamuutos alue sijaitsee Kokkotien ja Kesontien kulmauksessa. Asemakaavamuutos koskee Vesilahden Kirkonkylän korttelin 152 tonttia 3 sekä puistoaluetta. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on erillispientalotontin (AO) käyttötarkoituksen muuttaminen rivitalotontiksi (AR). Tavoitteena on myös rakennusalan muuttaminen, kerrosmäärän pienentäminen ja rakennusoikeuden lisääminen. Asuintontin toimintoja on tavoitteena laajentaa viereiselle puistoalueelle.

Kunnanhallitus on päättänyt 9.8.2021 §143 asettaa julkisesti nähtäville Kokkotien asemakaavan muutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 2.9.2021 alkaen. Kunnanhallitus on pyytänyt tekniseltä lautakunnalta lausuntoa kaavoituksen alkuvaiheen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Ehdotus

Esittelijä

Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen laukunta päättää lausuntonaan huomauttaa, että kohteessa menee vesi- ja viemärijohtojen runkolinjat Kesontien ja Kokkontien toisella puolella rakennuspaikkaan nähden ja huleveden lähimmät liittymäkohdat sijaitsevat Huhtatien ja Kesontien risteyksessä noin 60m päässä. Kaavoituksessa on syytä ottaa huomioon huleveden putkisto. Hulevesiputket tullaan kaivamaan lähivuosina kesontien laitaan kohti kaustalantietä. Aluevarausta huleveden putkistoille on syytä harkita kaavaa tehtäessä. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kaavatoimikunta 16.11.2021

Kokkotien asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetettiin nähtäville 2.9.2021 alkaen koko suunnittelutyön ajaksi. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta oli mahdollista antaa kirjallisia tai suullisia mielipiteitä 2.10.2021 mennessä. Palautetta saatiin Pirkanmaan maakuntamuseolta, Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta, Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalta ja Asunto-osakeyhtiö Kaustalan Hovilta. Teemoina palautteessa nousivat esille:

  • rakentamisen toteutettavuus siten, että tontille jää riittävästi tilaa pysäköinnin, oleskelun, leikin, jätehuollon ja muun kiinteistöhuollon järjestämiseksi
  • hulevesien ohjaaminen
  • valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen arvojen huomioiminen.

Saapunut palaute on kirjattu kaavaselostukseen ja palautteesta laadittu palauteraportti on kaavaselostuksen liitteenä. 

Arkkitehtitoimisto Helena Väisänen on valmistellut kaavaluonnoksen, joka on päivätty 29.10.2021. Asemakaavan muutoksessa korttelin 152 tonttiin 3 on liitetty 565 m² suuruinen alue viereisestä puistoalueesta. Muodostettu tontti, jonka pinta-ala on 2779 m², on osoitettu rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi (AR). Kaavamuutoksessa suurin sallittu kerrosluku on yksi, joka vastaa viereisille tonteille toteutuneiden rivitalojen kerroslukua. Tontille on osoitettu kaksi erillistä rakennusalaa. Pysäköintiin on varattu alue Kesontien varresta. Autopaikkoja tulee varata 1,5 asuntoa kohden. Kaavan laatimisessa ja kaavan vaikutusten arvioinnissa on hyödynnetty maanomistajan laatimaa alustavaa tontin toteuttamiseksi laadittua asemapiirrosta ja havainnekuvaa, jotka on sisällytetty asemakaavaselostukseen.

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kaavatoimikunta esittää, että kunnanhallitus päättää,

  1. että 29.10.2021 asemakaavan valmisteluaineisto kirkonkylän korttelin 152 tontilla 3 ja viereisellä puistoalueella asetetaan MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville.
  2. että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-keskukselta, Pirkanmaan maakuntamuseolta, Pirkanmaan liitolta, Elenia Oy:ltä, Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta, Vesilahden kunnan rakennus- ja ympäristölautakunnalta, Vesilahden kunnan sivistyslautakunnalta, Vesilahden kunnan elinvoimalautakunnalta ja Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksytiin yksimielisesti.

Perustelut

   

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää,​

  1. että 29.10.2021 asemakaavan valmisteluaineisto kirkonkylän korttelin 152 tontilla 3 ja viereisellä puistoalueella asetetaan MRA 30 §:n mukaisesti nähtäville.
  2. että siitä pyydetään lausunto Pirkanmaan ELY-​keskukselta,​ Pirkanmaan maakuntamuseolta,​ Pirkanmaan liitolta,​ Elenia Oy:ltä,​ Vesilahden kunnan tekniseltä lautakunnalta,​ Vesilahden kunnan rakennus-​ ja ympäristölautakunnalta,​ Vesilahden kunnan sivistyslautakunnalta,​ Vesilahden kunnan elinvoimatoimikunnalta ja Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on pyytänyt tekniseltä lautakunnalta lausuntoa Kokkotien asemakaavamuutoksen kaavaluonnoksesta 27.1.2022 mennessä.

Kokkotien asemakaavan muutos on tullut vireille kunnanhallituksen päätöksellä 7.6.2021 § 98. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävänä 2.9.2021 alkaen. Alue, jota asemakaavan muutos koskee, sijaitsee Kokkotien ja Kesontien kulmauksessa. Kaavamuutoksen tavoitteena on, että tontille voidaan rakentaa kaksi yksikerroksista rivitaloa täydentämään rivi- ja pientaloista koostuvaa naapurustoa ja aluetta. Asuintontin toimintoja on tavoitteena laajentaa viereiselle puistovyöhykkeelle. Kunnanhallitus on kokouksessaan 29.11.2021 § 223 päättänyt asettaa yleisesti nähtäville Kokkotien asemakaavan muutoksen kaavaluonnoksen ja valmisteluaineiston. Aineisto on nähtävillä 15.12.– 23.12.2021 ja 7.1-27.1.2022 välisenä aikana.

Vesilahden kunnan hallintosääntö 4 luku § 4 ja § 6

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, tekninen johtaja, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää, että sillä ei ole huomautettavaa kaava-aineistoon. 

Pykälä tarkastetaan kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Pykälä tarkastettiin kokouksessa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)