Kunnanhallitus, kokous 14.9.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Vesilahden kunnan koronvaihtosopimuksen järjestely

VESDno-2020-116

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, talouspäällikkö, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnanhallitus päätti 17.9.2012 §160, että Vesilahden kunta voi ohjeistuksensa mukaisesti tehdä koronvaihtosopimuksia, korkokattosopimuksia ja korkolattiasopimuksia. Lisäksi kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtaja Erkki Paloniemen ja taloussuunnittelija Merja Laakkosen (myöh. talouspäällikkö) kukin yksin tekemään koronvaihtosopimuksia, korkokattosopimuksia ja korkolattiasopimuksia Vesilahden kunnan puolesta limiitin ja yleissopimuksen puitteissa. Sittemmin kunnanhallitus valtuutti 10.10.2016 § 233 kunnanjohtaja Erkki Paloniemen ja talouspäällikkö Sinikka Rantamäen kukin yksin tekemään koronvaihtosopimuksia, korkokattosopimuksia ja korkolattiasopimuksia Vesilahden kunnan puolesta limiitin ja yleissopimuksen puitteissa. 

Kummankin viranhaltijan palvelussuhde on päättynyt em. päätöksen jälkeen, eikä koronvaihtosopimuksiin liittyviä oikeuksia ole päivitetty.

Vesilahden kunnalla ja Pohjola Pankki Oyj:llä on 3.10.2012 allekirjoitettu johdannaisia koskeva yleissopimus. Yleissopimuksen perusteella Vesilahden kunta on allekirjoittanut Pohjola Pankki Oyj:n kanssa 13.5.2015 päivätyn kynnyksellisen koronvaihtosopimuksen.

Sopimuksen alkamisaika on ollut 13.5.2020 ja sopimuksen päättymispäivä on 12.5.2045. Sopimuksen laskennallinen pääoma on 5 000 000,00 euroa. Sopimuksella pankki maksaa laskennallisen pääoman perusteella vaihtuvaa korkoa, joka on 3 kk euribor-korko. Pankki maksaa korkoa neljännesvuosittain. Sopimuksella kunta maksaa laskennallisen pääoman perusteella neljännesvuosittain korkoa siten, että mikäli korkojaksolle määritelty viitekorko alittaa 5,00 p.a., korkojakson vaihtuva korko on 1,49 % p.a. Jos viitekorko ylittää 5,00 %, vaihtuva korko on viitekorko vähennettynä 1,00 prosenttiyksiköllä. Sopimuksen mukainen viitekorko on 3 kk:n euribor.

3 kk:n euribor on ollut negatiivinen keväästä 2015 lähtien. 1.9.2020 tilanteessa 3 kk:n euribor oli -0,478. Nykyisen koronvaihtosopimuksen mukaan 3 kk:n euribor -koron ollessa negatiivinen myös sen osuus tulee kunnalle maksettavaksi. 3 kk euribor -koron ei ennakoida nousevan seuraavien vuosien aikana positiiviseksi, joten sopimusta olisi taloudellista neuvotella uudelleen, jotta sen osuus ei tule kunnan maksettavaksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  • valtuuttaa kunnanjohtajan ja talouspäällikön allekirjoittamaan OP Yrityspankki Oyj:n kanssa johdannaisia koskevan yleissopimuksen sekä muut vastaavat dokumentit, joita pankki edellyttää allekirjoitettavan johdannaisasioiden hoitamiseksi;
  • valtuuttaa kunnanjohtajan ja talouspäällikön järjestelemään Vesilahden kunnan ja Pohjola Pankki Oyj:n tekemän koronvaihtosopimuksen uudelleen siten, että sopimuksesta aiheutuvat korkokustannukset saadaan alhaisemmaksi
  • kunnanhallitus valtuuttaa talouspäällikön allekirjoittamaan koronvaihtosopimuksen järjestelyyn liittyvät dokumentit yhdessä kunnanjohtajan kanssa.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden talouspäällikkö Merja Vihtiälälle. Hän oli asiantuntijana läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

OP Yrityspankki Oyj 

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.