Sivistyslautakunta, kokous 15.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Pirkan opiston tuntitilaus 2022

VESDno-2021-188

Valmistelija

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Perustelut

Pirkan opisto järjestää yleissivistävää ja harrastuksia tukevaa koulutusta sekä taiteen perusopetuksen opetuspalveluja neljään opiston jäsenkuntaan. Jäsenkunnat ovat Nokia, Pirkkala, Lempäälä ja Vesilahti. Nokian kaupunki toimii Pirkan opiston vastuukuntana. Jäsenkunnat ovat tehneet sopimuksen opiston toiminnasta. Opiston hallintoelimenä toimii Pirkan opiston jaosto, johon jäsenkunnat ovat nimenneet edustajansa. Sopijakuntien johtavista sivistyssektorin viranhaltijoista koostuu lisäksi ohjausryhmä, joka kokoontuu tarvittaessa yhteistyön kehittämistä ja arviointia varten.

Opistosopimuksen mukaan kaikki sopijakunnat tekevät vuosittain elokuun loppuun mennessä alustavan määrärahavarauksen, jolla ne sitoutuvat ostamaan opistolta opetustunteja seuraavalle kalenterivuodelle.

Tuntitilauksia ja määrärahavarauksia varten Pirkan opiston jaosto tekee kunnille tuntitilauksen pohjaehdotuksen, joka toimitetaan sopijakuntiin viimeistään toukokuun loppuun mennessä. Kunnissa hyväksymiskierroksella olevan uuden sopimuksen mukaan kuntakohtaisen tuntitilauksen tulee olla vähintään 90 % siitä opetustuntien kokonaismäärästä, jonka kunta tilasi vuodelle 2021. Maksimituntimäärää ei sopimuksella rajoiteta.

Pohjaehdotus sisältää esityksen tilattavista tuntimääristä tilausryhmittäin. Jokaiselle tilausryhmälle on määritelty kunnan maksettavaksi jäävä tuntihinta Pirkan opiston jaoston vuonna 2019 tekemän hinnoittelupäätöksen mukaisesti. Tuntihintoihin sisältyvät suunnittelu-, hallinto- ja järjestämiskustannukset, mutta ei opetustilojen vuokria.

Tuntitilausten osalta on huomionarvoista, että taiteen perusopetuksen opiskelijoiden opinnot kestävät 4-12 vuotta. Tämän vuoksi taiteen perusopetuksen opetustuntien vuosittaista tilausmäärää voidaan käytännössä laskea ainoastaan aloittavien opiskelijoiden sisäänottomääriä säätelemällä.

Opetustuntien tarve on arvioitu erikseen vapaan sivistystyön kurssien, musiikin taiteen perusopetuksen ja muun taiteen perusopetuksen osalta kunnittain.

Vuoden 2022 pohjaehdotuksen laskenta perustuu tavoitteeseen, että eri tilausryhmien toiminnalliset tarpeet voitaisiin toteuttaa, mutta kuntien maksuosuudet eivät kuitenkaan kasvaisi vuoden 2021 tasosta.

Vapaan sivistystyön ja musiikin taiteen perusopetuksen tuntitilaukset ehdotetaan pidettäväksi vuoden 2021 tasolla.

Opetustuntitilauksen lisäksi kuntien tulee sisällyttää määrärahavarauksiinsa kunnan alueella sijaitsevien opetustilojen vuokrat. Vuokrien oletetaan pysyvän pääsääntöisesti vuoden 2021 tasolla.Muuhun taiteen perusopetukseen esitetään kaikissa kunnissa tilattavien tuntimäärien lisäämistä. Uusia opetustunteja tarvitaan, jotta opisto voisi vastata kasvaneeseen kysyntään erityisesti lasten ja nuorten kuvataiteen ja tanssitaiteen perusopetuksessa. Vesilahden osalta lisäys on 20 tuntia vuoden 2021 tasosta.

Ehdotettujen tilausmäärien perusteella Vesilahden maksuosuus pysyy vuoden 2021 tasolla.

Ehdotus tuntitilaukseksi opetusmuodoittain:  

vapaa sivistystyö 1 950 tuntia 12 675 €
musiikin taiteen perusopetus 1 600 tuntia 26 400 €
muu taiteen persuopetus 260 tuntia 650 €
Yhteensä 3 810 tuntia 39 725 €

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Vesilahden kunnan opetustuntitilaus Pirkan opistolta vuodelle 2022 on yhteensä 3810 tuntia jakautuen opetusmuodoittain:                          

  • vapaa sivistystyö 1 950 tuntia
  • musiikin taiteen perusopetus 1 600 tuntia
  • muu taiteen perusopetus 260 tuntia

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

- Pirkan opisto, talousjohtaja

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.