Tekninen lautakunta, kokous 12.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Lausunto Metsämantereen asemakaavaehdotuksesta

VESDno-2020-69

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Lahtinen, aluearkkitehti, leena.lahtinen@urjala.fi

Perustelut

Kaavatoimikunta 16.3.2021

Metsämantereen asemakaavan valmisteluaineisto ja kaavaluonnos ovat olleet julkisesti nähtävillä 7.1.2021- 8.2.2021 välisen ajan Vesilahden kunnanvirastossa sekä kunnan internet-sivuilla. 


Nähtävilläolosta tiedotettiin julkaisemalla kuulutus Lempäälän-Vesilahden Sanomissa, kunnan ilmoitustaululla ja internet-sivuilla 7.1.2021. Osallisilla oli mahdollisuus esittää mielipiteensä luonnoksesta sen nähtävilläoloaikana suullisesti tai kirjallisesti. Kunnanvirastolla järjestettiin kaavoittajan vastaanottopäivä, jossa oli mahdollisuus saada tietoa kaavahankkeesta ja antaa palautetta luonnosaineistoista 27.1.2021, myös teams-yhteys oli mahdollinen. Vastaanottopäivään osallistui yksi osallinen.


Tiedote nähtävilläolosta, palautteen anto mahdollisuudesta sekä vastaanottopäivästä lähetettiin kirjeitse suunnittelualueen sekä siihen rajoittuville asukkaille ja maanomistajille 21.12.2020. Tieto nähtävilläolosta ja lausunto/kommenttipyyntö lähetettiin viranomaistahoille 7.1.2021: Pirkanmaan ELY- keskus, Pirkanmaan maakuntamuseo, Pirkanmaan liitto, Elenia Oy, Pirkanmaan pelastuslaitos ja sekä kunnan sivistys-, tekninen- sekä rakennus- ja ympäristölautakunta, elinvoimatoimikunta sekä ympäristönsuojeluviranomainen.
Viranomaistahoilta lausuntoja/kommentteja saapui seitsemän kappaletta ja kolme yksityishenkilöiden mielipidettä, joista yhdessä 25 allekirjoittajaa. Saapuneet palautteet ohessa liitteenä tiedoksi. Saapunutta palautetta on käsitelty kunnan edustajien ja kaavan laatijan välisissä työneuvotteluissa. Kaavan laatija on laatinut vastineluettelon, jossa on esitetty kootusti saapunut palaute ja niihin annetut vastineet sekä kaavaan johtuneet toimenpiteet ja muutokset. Vastineluettelo on kaava-selostuksen liitteenä. (Vastineluettelo toimitetaan ennen kokousta)


Kaavan suunnittelutyötä on viety eteenpäin huomioiden palautetta ja kunnan tarkentuneita tavoitteita. Jotta kaava-alueesta muodostuisi tarkoituksenmukainen siitä on poistettu Sulonpolku ja sen varren asuintontit. Asemakaava koskee kiinteistöä 922-422-6-6, osaa kiinteistön 922-422-4-17 palstasta sekä osaa kiinteistöstä 922-422-1-144.
Saadun palautteen ja työneuvottelujen perusteella kaavaa on tarkistettu ja muutettu luonnosvaiheen jälkeen seuraavasti: 
•    Kaava-alueen rajaus muutettu; Sulonpolun varteen kaavaluonnoksessa osoitetut    erillispientalojen korttelialueet, Sulonpolun katualue, sekä Sulonpolkuun rajautuvat lähivirkistysalueen osat jätettiin pois asemakaavaehdotuksen kaava-alueesta. 
•    Teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueelle lisättiin kaavamääräys:Alueelle sijoittuva toiminta ei saa aiheuttaa ympäristöä häiritsevää melua, tärinää, ilman saastumista tai muuta häiriötä. 
•    Kaava-alueelle lisättiin kaksi ohjeellista aluevarausta leikkikenttiä varten 
•    Kaava-alueelle lisättiin yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialue 
•    Lähivirkistysalueille osoitettua ohjeellista ulkoilureitistöä täydennettiin mm. kaava-alueelta Vesilahdentien linja-autopysäkkien suuntaan 
•    Kaava-alueen lounaiskulmalle osoitettu alueen osa, jolla sijaitsee muinaismuistolailla rauhoitettu kiinteä muinaisjäännös (sm) 
•    Kaavakartan määräys osioon on lisätty viittaus alueelle laadittavaan rakennustapaohjeeseen 
•    Pirkanmaan maakuntakaava 2040:n ja Koskenkylän ympäristön osayleiskaavan kaavamääräykset lisättiin kaavaselostukseen 


Kaava-alueesta ovat valmistuneet mallinnuskuvat.


Asemakaavalla muodostuu korttelit 317-332, sekä virkisty-, erityis- ja katualuetta.
Kaavanlaatija, arkkitehti Timo Rysä, Sweco Ympäristö Oy, on toimittanut 19.3.2021 päivätyn Metsämantereen asemakaava ehdotuksen kaavatoimikunnan ja edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.
 

Ehdotus

Esittelijä

Leena Lahtinen, aluearkkitehti, leena.lahtinen@urjala.fi

Kaavatoimikunta keskustelee Metsämantereen asemakaavaehdotuksesta ja toteaa että rakentamistapaohjeisto tulee liittää aineistoon, jonka jälkeen kaavaehdotus voidaan viedä kunnanhallituksen käsiteltäväksi. 
Kaavatoimikunta ehdottaa kunnanhallitukselle, että
1)    se hyväksyy päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman 
2)    sekä merkitsee tiedoksi saadun luonnosvaiheen aineistosta saapuneet lausunnot ja mielipiteet sekä hyväksyy niihin laaditut vastineet ja toimenpiteet. 
3)    se päättää asettaa yleisesti nähtäville Metsämantereen asemakaava ehdotuksen aineiston 30 päivän ajaksi varaten näin osallisille tilaisuuden muistutusten ja lausuntojen esittämiseen (MRL 65§, MRA27§).
 

Päätös

Kaavatoimikunta päättää, että rakennustapaohjeet lisätään aineistoon ja päättää esittää kunnanhallitukselle,

- että se hyväksyy päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman 

- merkitsee tiedoksi saadun luonnosvaiheen asineistosta saapuneet lausunnot ja mielipiteet sekä hyväksyy niihin laaditut vastineet ja toimenpiteet

- päättää asettaa yleisesti nähtäville Metsämantereen asemakaavaehdotuksen aineiston 30 päivän ajaksi varaten näin osallisille tilaissuuden muistutusten ja lausuntojen esittämisseen (MRL 65 §, MRA 27 §)

Perustelut

  

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää, että se​

  • hyväksyy päivitetyn osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman
  • merkitsee tiedoksi saadun luonnosvaiheen asineistosta saapuneet lausunnot ja mielipiteet sekä hyväksyy niihin laaditut vastineet ja toimenpiteet
  • päättää asettaa yleisesti nähtäville Metsämantereen asemakaavaehdotuksen aineiston 30 päivän ajaksi varaten näin osallisille tilaissuuden muistutusten ja lausuntojen esittämisseen (MRL 65 §,​ MRA 27 §).

Päätös

Kunnanhallitus päättää, että se​

  • hyväksyy päivitetyn osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman
  • merkitsee tiedoksi saadun luonnosvaiheen asineistosta saapuneet lausunnot ja mielipiteet sekä hyväksyy niihin laaditut vastineet ja toimenpiteet
  • päättää, että rakennustapaohjetta korjataan siten, että pihojen päällystämiseen sallitaan erilaiset materiaalivaihtoehdot, aidan korkeus sallitaan 1,6 metrin korkeuteen saakka, aidan materiaalia ei ole määritelty ja esitetyt värit mahdollistetaan kaikissa kortteleissa. Päivityksen jälkeen rakennustapaohje liitetään kaava-aineistoon.
  • päättää asettaa yleisesti nähtäville Metsämantereen asemakaavaehdotuksen aineiston 30 päivän ajaksi varaten näin osallisille tilaissuuden muistutusten ja lausuntojen esittämisseen (MRL 65 §,​ MRA 27 §).

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Timo Haapaniemelle, Harri Vierikalle sekä Leena Lahtiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Käsittelyn aikana Kristiina Pispala teki muutosesityksen, jonka mukaan rakennustapaohjetta korjataan siten, että pihojen päällystämiseen sallitaan erilaiset materiaalivaihtoehdot, aidan korkeus sallitaan 1,6 metrin korkeuteen saakka, aidan materiaalia ei ole määritelty ja esitetyt värit mahdollistetaan kaikissa kortteleissa. Päivityksen jälkeen rakennustapaohje liitetään kaava-aineistoon. Puheenjohtaja tiedusteli kunnanhallituksen yksimielisyyttä esityksen osalta ja totesi kunnanhallituksen olevan yksimielisesti lisäyksen kannalla. 

Valmistelija

  • Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 29.3.2021 § 47 päättänyt asettaa yleisesti nähtäville Metsämantereen asemakaavaehdotuksen aineiston 30 päivän ajaksi varaten näin osallisille tilaisuuden muistutusten ja lausuntojen esittämisseen (MRL 65 §,​ MRA 27 §).

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakuta päättää keskustella kaavasta ja antaa lausunnon ehdotuksesta. 

Päätös

Käsittelyn aikana tekninen lautakunta päätti yksimielisesti, että se ei anna kaavasta tässä vaiheessa lausuntoa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)