Tekninen lautakunta, kokous 12.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Lausunto Kauppilan ranta-asemakaavan kaavaluonnoksesta

VESDno-2020-277

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Leena Lahtinen, aluearkkitehti, leena.lahtinen@urjala.fi

Perustelut

Kaavatoimikunta 16.3.2021

Kunnanhallitus on kokouksessaan 7.12.2020 § 266 päättänyt kuuluttaa Kauppilan ranta-asemaakaavan vireilletulosta ja asettaa sen osallistumis- ja arviointisuunnitelman julkisesti nähtäville osallisten kuulemiseksi MRA 30§ mukaisesti. Kuulutus vireille tulosta ja nähtävillä olosta on julkaistu Lempäälän-Vesilahden Sanomissa, kunnan ilmoitustaululla ja internet-sivuilla. Kaava-alueeseen rajautuvia maanomistajia on tiedotettu vireilletulosta ja nähtävilläolosta kirjeitse. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut nähtävänä 7.1.2021 alkaen jatkuen koko suunnittelutyön ajan kunnan-virastossa sekä kunnan Internet-sivuilla.

Mielipiteitä ja lausuntoja osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta pyydettiin 8.2.2021 mennessä. Lausunnot saapuivat seuraavilta viranomaistahoilta: Pirkanmaan Maakuntamuseo, Pirkanmaan liitto, Pirkanmaan ELY-keskus, kunnan tekninen-, sivistys- sekä rakennus- ja ympäristölautakunta. Mielipiteitä saapui kahdeksan kappaletta. Kaavan laatija on laatinut OAS-vaiheen lausuntoihin ja mielipiteisiin vastineet, jotka ovat kaava-aineiston liitteenä. Saapuneet lausunnot ja mielipiteet ohessa tiedoksi liitteenä. 

Kaavan laatimisen edetessä sen tavoitteita on tarkistettu. Ranta-asemakaavan laatimisen tavoitteena on osoittaa kaksi loma-asunnon rakennuspaikkaa ranta-alueelle siten, että rakentaminen sijoittuu kauemmaksi rannasta kuin mitä rantaosayleiskaavassa on osoitettu. Lisäksi tavoitteena on osoittaa rantasaunan paikka nykyisen saunan paikalle suunnittelualueen luoteisosaan sekä kaksi muuta rakennuspaikkaa ranta-alueen ulkopuolelle. 

Kyläläisten käyttämä rantasauna on tarkoitus säilyttää. Tavoitteena on myös rakennusoikeuksien nostaminen rakennusjärjestyksen mukaisiin rakennusoikeuksiin verrattuna, kun rakentaminen sijoitetaan etäämmälle rannasta kuin mitä rantaosayleiskaavassa on osoitettu ja rakentamisen sijoittelua ja rakentamistapaa ohjataan ranta-asemakaavalla. Alue halutaan tarkastella ranta-asemakaavalla yhtenä kokonaisuutena.

Asemakaava-alueelta on laadittu luontoselvitys 2020 tekijänä Petri Parkko, Kotkansiipi, luonnonympäristön ja luontoarvojen kartoittamiseksi. Kaavaselostukseen on sisällytetty selvitys maisemakuvasta ja – rakenteesta sekä maisema-arvoista ja niiden huomioon ottamisesta suunnittelussa alueella. Asemakaavaa varten laaditaan arkeologinen inventointi kaavan ehdotusvaiheessa. Kaavatyön yhteydessä on laadittu kaavan pohjakartta (Mitta Oy). Viranomaisten kanssa on pidetty aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu 17.12.2020 josta muistio tiedoksi.

Ranta-asemakaava koskee Keihosten kylän kiinteistöä 922-401-2-44. Asemakaavalla muodostuu erillispientalojen, loma-asuntojen ja matkailua palvelevien rakennusten korttelialueita sekä maa- ja metsätalousaluetta.
Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 23 hehtaaria. Kerrosalaa koko kaava-alueelle on osoitettu yhteensä 1465 m2 (aluetehokkuus 0,6 %). Ranta-alueelle on osoitettu kaksi rakennuspaikkaa rantaosayleiskaavan mukaisesti. Kaava-alueen todellisen rantaviivan pituus on noin 328 metriä ja muunnetun rantaviivan pituus on noin 320 metriä. Muunnetun rantaviivan perusteella emätilalle muodostuu neljä rakennuspaikkaa, joista kaksi on jo käytetty.

Kaavan laatija Johanna Närhi, arkkitehti, A-Insinöörit Civil Oy:stä on toimittanut liitteenä olevan 2.3.2021 päivätyn Vesilahden Kauppila ranta-asemakaavan valmisteluaineiston sekä kaavaluonnoksen kaavatoimikunnan ja edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi. 

Ehdotus

Esittelijä

Leena Lahtinen, aluearkkitehti, leena.lahtinen@urjala.fi

Kaavatoimikunta tutustuu Kauppilan ranta-asemakaavan valmisteluaineistoon ja kaavaluonnokseen.

Kaavatoimikunta ehdottaa kunnanhallitukselle, 
-    että se hyväksyy kaavahankkeen päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman
-    merkitsee saadun tiedoksi mielipiteet ja lausunnot sekä kaavan laatijan vastineet niihin.
-    että se päättää asettaa 2.3.2021 päivätyn Kauppilan ranta-asemakaavan valmisteluaineiston ja kaavaluonnoksen nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §, MRA 30 § mukaisesti varaten näin osallisille tilaisuuden mielipiteiden esittämiseen.

Päätös

Kaavatoimikunta päättää esittää kunnanhallitukselle,

- että se hyväksyy kaavahankkeen päivitetyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman

- merkitsee saadun tiedoksi mielipiteet ja lausunnot sekä kaavan laatijan vastineet niihin.

- että se päättää asettaa 2.3.2021 päivätyn Kauppilan ranta-asemakaavan valmisteluaineiston ja kaavaluonnoksen nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §, MRA 30§ mukaisesti varaten näin osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen.

Perustelut

  

Ehdotus

Esittelijä

Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää,​ että se

  • hyväksyy kaavahankkeen päivitetyn osallistumis-​ ja arviointisuunnitelman
  • merkitsee saadun tiedoksi mielipiteet ja lausunnot sekä kaavan laatijan vastineet niihin
  • päättää asettaa 2.3.2021 päivätyn Kauppilan ranta-​asemakaavan valmisteluaineiston ja kaavaluonnoksen nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §,​ MRA 30§ mukaisesti varaten näin osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanhallitus myönsi läsnäolo- ja puheoikeuden Timo Haapaniemelle, Harri Vierikalle sekä Leena Lahtiselle. He olivat asiantuntijoina läsnä kokouksessa asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

  • Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 29.3.2021 § 46 päättänyt asettaa 2.3.2021 päivätyn Kauppilan ranta-​asemakaavan valmisteluaineiston ja kaavaluonnoksen nähtäville 30 päivän ajaksi MRL 62 §,​ MRA 30§ mukaisesti varaten näin osallisille tilaisuuden mielipiteen esittämiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Vierikka, kunnaninsinööri, harri.vierikka@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää keskustella kaavasta ja antaa lausunnon kokouksessa.

Päätös

Käsittelyn aikana tekninen lautakunta päätti yksimielisesti, etttä se ei anna tässä vaiheessa kaavasta lausuntoa.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)