Sivistyslautakunta, kokous 8.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Vapaa-aikapalveluiden seudullisen kehittämisen tiekartta 2020-2023

VESDno-2020-296

Valmistelija

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Perustelut

Tausta

Hyvinvointipalveluiden työryhmä päätti 21.11.2019 kokouksessaan perustaa ohjauksessaan toimivan vapaa-aikaryhmän, jonka tarkemmasta tehtävästä ja kokoonpanosta päätettiin 9.1.2020. Samassa yhteydessä työryhmä päätti, että vapaa-aikaryhmän tulee kevään 2020 aikana käynnistää vapaa-aikapalvelujen seudullisen suunnitelman (tiekartta) laatiminen. Tiekartan valmistamisessa tuli huomioida jo käynnissä olevat ja vapaa-aikapalveluiden toimialaan kuuluvat hankkeet: Seutuvaraamo, seutureittien kehittäminen, Seutuliike -ohjelma, Seutumuseotoiminta sekä seudullisen nuorisotyön toteuttaminen.

Vapaa-aikapalveluiden seudullisen tiekartan laatiminen ja sisältö

Vapaa-aikatyöryhmän järjestäytymiskokous pidettiin 20.2.2020, missä käytiin läpi ryhmän tehtävä ja sovittiin tiekarttatyön käynnistämisestä sekä laadinnan aikataulusta. Varsinainen työskentely käynnistyi maaliskuun kokouksessa. Tällöin pyrittiin hahmottamaan ajankohtaisia ilmiöitä ja asioita vapaa-aikapalveluiden toimintakentässä. Näiden pohjalta toukokuun kokouksessa päätettiin kehittämisen osa-alueista ja tavoitteista hyödyntäen Vaikuttavuuden portaat -mallinnusta. Kesäkuun kokouksessa päätettiin toimenpide-ehdotuksista ja käsiteltiin toimenpiteiden aikataulua.

Vapaa-aikapalveluiden seudullinen tiekartan luonnos koostuu neljästä kehittämisen osa-alueesta: liikkuminen, digitaaliset palvelut, nuorten hyvinvointi ja kestävä kulttuuritoiminta. Jokaiselle osa-alueelle on määritelty pidemmän aikavälin tavoite ja sitä kohti vievät toimenpiteet, vastuutahot ja aikataulu. Tiekartan seurannassa ja arvioinnissa käytetään liikennevalomenetelmää:

  • vihreä valo: kehittämistoimenpiteitä on laitettu täytäntöön ja on saavutettu tuloksia
  • keltainen valo: kehittämistoimenpiteiden valmistelu on käynnistynyt ja/tai kehittämistoiminta on kesken
  • punainen valo: kehittämistoiminta ei ole käynnistynyt tai se on satunnaista (ei etene systemaattisesti).

Tiekartan hyväksyminen ja toteuttamisen käynnistäminen

Vapaa-aikaryhmä on viimeistellyt tiekartan kokouksessaan 11.8.2020. Tiekartan hyväksyy ensi vaiheessa hyvinvointipalvelujen työryhmä, minkä jälkeen se esitellään kuntajohtajakokoukselle ja seutuhallitukselle. Tiekartan toimenpiteiden käytännön toteutuksesta vastaa pääasiassa seudullinen vapaa-aikaryhmä, mutta kokonaisuuden etenemistä ohjaa hyvinvointipalvelujen työryhmä. Vapaa-aikaryhmä raportoi toimenpiteiden toteutumisesta kerran vuodessa hyvinvointipalvelujen työryhmälle. Ensimmäinen toteutumisen arviointiraportti laaditaan vuoden 2021 lopulla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Seppänen, sivistysjohtaja, mika.seppanen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta merkitsee vapaa-aikapalveluiden seudullisen kehittämisen tiekartan 2020-2023 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)