Tekninen lautakunta, kokous 16.10.2024

§ 75 Vesihuollon operointisopimus

VESDno-2024-376

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunta ja Lempäälän Vesi Oy ovat solmineet vesihuollon operointisopimuksen Vesilahden kunnanvaltuuston päätöksen (26.3.2018 §15) mukaisesti ajalle 1.1.2019-31.12.2039. Vesilahden ja Lempäälän vesihuollon toimintavarmuuden ja kustannustehokkuuden edistämiseksi osapuolet ovat sopineet Vesilahden kunnan vesihuoltolaitoksen vesi- ja jätevesihuoltoverkostojen sekä pumppaamojen käytöstä ja kunnossapidosta Vesilahden vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueella, vesihuollon asiakaspalvelusta ja laskutuksesta, liittymäpalveluista sekä veden ja jäteveden käsittelystä Lempäälän toimesta.

Sopimuksen mukaisesti Vesilahden toiminta-alueen vesihuoltomaksut määräytyvät sopeutumiskauden (2019-2021) jälkeen sovittavalla kertoimella Lempäälän maksuista. Toistaiseksi hintojen kiinnitys kertoimiin ei ole toteutunut. 

Vesilahden kunta ja Lempäälän Vesi Oy ovat tilanneet Vesilahden vesihuollolle talousmallin AFRY Finland Oy:ltä. Talousmallin avulla voidaan tarkastella investointien, taksamuutosten ym. liikkeenjohdollisten päätösten vaikutuksia vesihuoltoliiketoimminan talouteen. Mallin perusteellla on laadittu ehdotus Vesilahden vesihuoltomaksuihin sovellettavista hinnoitteluista seuraavalle 10 vuodelle. Talousmallinnuksessa kokonaiskustannuksiin laskettiin sekä Vesilahden vesihuollon kirjanpidon mukaiset kustannukset, että Lempäälän Vedelle Vesilahden operoinnista aiheutuneet kulut, näin voitiin arvioida Vesilahden vesihuollon todellinen kustannustaso ja sen vaatimat taksakorotukset.

Vesilahden vesihuollon kannattavuuden ja rahoituskyvyn parantamiseksi vesihuoltomaksuja täytyy korottaa tulevina vuosina. Veden käyttömaksuja tulee nostaa vuosina 2025-2033 yhteensä 54% ja jäteveden käyttömaksuja 62%. Samalla ajanjaksolla vedenperusmaksua tulee korottaa 65% ja jäteveden perusmaksua 82%. Korotukset sisältävät oletuksen 2% vuosi-inflaatiosta, mikä on vuosina 2025-2033 19,5% sekä käyttöönotettavan Tampereen seudunkeskuspuhdistamon ja siihen liittyvien siirtoviemärien kustannukset.

Käyttö- ja perusmaksujen korottamisen myötä Lempäälän Vesi Oy:llä on mahdollisuus maksaa vuokraamastaan verkostosta suurempaa vuokraa, jolla Vesilahden vesihuollon investointikulut saadaan katettua. Vuokran nostot seuraavat asiakkailta perittävien maksujen muutoksia.

Talousmallin pohjalta on laadittu sopimusliite täydentämään olemassa olevaa Lempäälän Vesi Oy:n ja Vesilahden kunnan välistä sopimusta. Sopimusliitteen tarkoituksena on kuvata laadittujen selvitysten perusteella Vesilahden vesihuoltomaksujen vaiheittainen muutos tavoitetasolle, vesihuolto-omaisuuden vuokrat ja hintojen sitomisen ajankohta. Sopimusliitteen mukaisesti Vesilahden kunta nostaa vesihuollon käyttö- ja perusmaksuja vuosina 2025-2028 kunakin 10%/vuosi. Korotukset ovat välttämättömiä, jotta vesihuollon hinnoittelu saadaan vastaamaan riittävällä tavalla Vesilahden vesihuollon järjestämisen kustannuksia. Sopimusliitteen mukaisesti vuonna 2029 Lempäälän Vesi Oy:n ja Vesilahden kunnan vesihuoltomaksut sidotaan kertoimella toisiinsa alkuperäisessä sopimuksessa tarkoitetulla tavalla. Hintakertoimien tarkistus toteutaan pääsopimuksen mukaisella tavalla, 3-5 vuoden välein. Vesilahden kunta rahoittaa vesihuoltoinvestointejaan sopimuksen mukaisesti Lempäälän Vesi Oy:ltä perittävällä vuokralla ja liittymismaksuilla. Sopimusliitteessä on määritelty käyttö- ja perusmaksujen korotuksia vastaavat vesihuolto-omaisuuden vuokrat vuosittain. Vuoden 2029 ja sen jälkeisistä vuokrista sovitaan erikseen, samassa yhteydessä hintakertoimien määrittämisen kanssa.

Samassa yhteydessä myös operointisopimuksen vastuunjakotaulukkoa on tarkennettu kunnossapito- ja investointikohteiden välillä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää hyväksyä Lempäälän Vesi Oy:n ja Vesilahden kunnan välisen operointisopimuksen liitteeksi sopimuksen hinnoitteluliitteen sekä päivitetyn vastuujakotaulukon ja esittää niitä edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Tiedoksi

Lempäälän Vesi Oy, KH, KVAL

Liitteet

Oheismateriaali