Kunnanhallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Vesilahden kunnan koronvaihtosopimuksen järjestely

VESDno-2023-140

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Kunnan hallintosäännön 7 luvun 7 §:n mukaan talousarvion ja -suunnitelman hyväksymisen yhteydessä valtuusto päättää antolainojen ja vieraan pääoman muutoksista ja antaa kunnanhallitukselle euromääräiset valtuudet talousarviolainan nostamiseen. Muista rahoitukseen liittyvistä asioista päättää kunnanhallitus.

Vesilahden kunnanhallitus päätti 17.9.2012 §160, että Vesilahden kunta voi ohjeistuksensa mukaisesti tehdä koronvaihtosopimuksia, korkokattosopimuksia ja korkolattiasopimuksia. Vesilahden kunnalla ja Pohjola Pankki Oyj:llä on 3.10.2012 allekirjoitettu johdannaisia koskeva yleissopimus. Yleissopimuksen perusteella Vesilahden kunta on allekirjoittanut Pohjola Pankki Oyj:n kanssa 13.5.2015 päivätyn kynnyksellisen koronvaihtosopimuksen. Sopimuksen alkamisaika on ollut 13.5.2020 ja sopimuksen päättymispäivä 12.5.2045. Sopimuksen mukainen viitekorko on ollut 3 kk:n euribor ja laskennallinen pääoma 5 000 000,00 euroa.

Sopimuksen tullessa voimaan vuonna 2020 3 kk:n euribor oli negatiivinen ja myös negatiivisen koron osuus tuli kunnalle maksettavaksi. Jotta koronvaihtosopimukselle on saatu korkolattia, jonka jälkeen negatiivista koron osuutta ei ole tarvinnut maksaa, koronvaihtosopimusta on järjestelty uudelleen kunnanhallituksen 14.9.2020 186 §:ssä tekemällä päätöksellä. 13.11.2020 alkaneen koronvaihtosopimuksen päättymispäivä on 13.5.2045 ja sen laskennallinen pääoma on 5 000 000 euroa. Sopimuksen korkojakso vaihtuvan koron määritystä varten on 6 kk:n euribor. Mikäli korkojaksolle määritelty viitekorko alittaa tai on yhtä suuri kuin 2,50 % p.a., korkojakson korko on 1,55 % p.a., muutoin viitekorko vähennettynä 0,95 prosenttiyksiköllä. 

Vuoden 2020 jälkeen korot ovat nousseet, eikä koronvaihtosopimusta ole päivitetty vastaamaan nykyistä korkojen markkinatilannetta. Kunnan lainakanta on noussut vuonna 2023 nostetulla lainalla ja nousee edelleen vuonna 2024 nostettavalla lainalla sekä talousarviovuoden 2025 ja suunnitelmavuosien 2026-2027 lainannostolla. Samalla kunnan kiinteäkorkoisia lainoja, jotka on otettu matalien korkojen aikana, lyhennetään ja kunnan lainojen korkosuojausaste laskee. Kunnan koronvaihtosopimus tulee järjestellä uudelleen vastaamaan nykyistä korkojen markkinatilannetta ja kunnan lainojen kokonaistilannetta.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää

  • muokata Vesilahden kunnan koronvaihtosopimusta siten, että koronvaihtosopimuksen 5 000 000 euron pääoma nousee 13.5.2026 mennessä 7 000 000 miljoonaan euroon. Sopimuksen korkojakso vaihtuvan koron määritystä varten on 6 kk:n euribor. Mikäli korkojaksolle määritelty viitekorko alittaa tai on yhtä suuri kuin 4,00 %, korkojakson korko on 1,80 %, muutoin viitekorko vähennettynä 1,00 prosenttiyksiköllä. Suojausaika on 13.5.2024-13.5.2049.
  • valtuuttaa vs. hallintojohtajan sopimaan koronvaihtosopimuksen järjestelystä OP Yrityspankki Oyj:n kanssa
  • valtuuttaa kunnanjohtajan ja vs. hallintojohtajan allekirjoittamaan koronvaihtosopimuksen järjestelyyn liittyvät sopimukset. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Vesilahden kunnanhallitus 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.