Kunnanhallitus, kokous 23.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 188 Lausunto joukkoliikenteen seudullisen yhteistoiminnan vuoden 2025 talousarviosta ja -suunnitelmasta vuosille 2026-2027

VESDno-2024-354

Valmistelija

  • Merja Vihtiälä, vs. hallintojohtaja, merja.vihtiala@vesilahti.fi

Perustelut

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen seudullinen yhteistoiminta pitää sisällään EU:n ja kansallisen lainsäädännön mukaan joukkoliikenteen paikalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle säädetyt tehtävät sekä muut kuntien keskenään sopimat joukkoliikenteen tehtävät. Joukkoliikenteen yhteistoimintaa ohjaa yhteistoimintasopimus,​ jonka mukaisesti tavoitteena on toteuttaa kuntarajat ylittävää ja eri viranomaisten välistä yhteistyötä joukkoliikenteen järjestämisessä sekä kehittää ja koordinoida seudullista joukkoliikennettä siten,​ että joukkoliikenteen palvelutaso paranee ja palvelut tuotetaan asiakaslähtöisesti ja edullisesti.

Joukkoliikenteen seudullisen yhteistoiminnan kustannusten jaosta on sovittu yhteistoimintasopimuksessa. Pääosa yhteistoiminnan kustannuksista muodostuu yhteisistä liikenteistä,​ joiden kustannukset jaetaan siten,​ että kunnan sisäisen liikenteen nettokustannuksista vastaa kunta itse ja kuntien välisen liikenteen nettokustannukset jaetaan niiden kesken,​ joita kyseessäoleva liikenne palvelee kuntalaisten matkustuksen suhteessa. Linjakohtainen tarkka nettokustannus (nettotulo) jaetaan linjan tehollisten kilometrien suhteessa kuntien kesken.

Valmistelu-​ ja toimeenpanokustannukset sekä lautakuntatoiminnasta aiheutuvat kustannukset jaetaan kunkin kunnan asukkaiden tekemien joukkoliikennematkojen suhteessa. Nysse Valvomon ja liikennöintisopimuksiin sisältyvän laatubonuspalkkion kustannusjakoperusteena käytetään niin ikään asukkaiden joukkoliikennematkojen määrää. Vuoden 2025 kustannusjaossa käytetään aikanaan vuoden 2024 toteutuneita matkalukuja. Yhteiset suunnittelu-​,​ tutkimus-​ ja kehityshankkeet sekä markkinoinnin ja tiedotuksen kustannukset jaetaan kuntien asukaslukujen suhteessa.

Joukkoliikenteen seudullisen yhteistoiminnan talousarvio vuodelle 2025 ja kustannusjaon toteutus on käsitelty ja hyväksytty kaupunkiseudun joukkoliikennetyöryhmässä 29.8.2024. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on kokouksessaan 11.9.2024 päättänyt lähettää joukkoliikenteen yhteistoiminnan vuoden 2025 talousarvion ja -suunnitelman vuosille 2026-2027 hyväksyttäväksi sopijakunnille. Vesilahden hallintosäännön 4 luvun 1 §:n mukaan kunnanhallitus päättää joukkoliikenteen palveluverkosta annettavista lausunnoista. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Latvala, kunnanjohtaja, mikko.latvala@vesilahti.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteen mukaisen joukkoliikenteen talousarvioesityksen vuodelle 2025 ja taloussuunnitelman vuosille 2026-2027. 

Päätös

Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tampereen kaupunki, Noora Jalonen

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)