Tekninen lautakunta, kokous 13.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Lausunto Valtion väyläverkon investointiohjelmasta vuosille 2025-2032

VESDno-2023-394

Valmistelija

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Perustelut

Väylävirasto pyytää lausuntoja luonnoksesta valtion väyläverkon investointiohjelmaksi vuosille 2025-2032.

Väylävirasto laatii vuosittain valtion väyläverkon 8-vuotisen investointiohjelman osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman, Liikenne 12 –suunnitelman, toimeenpanoa. 

Investointiohjelmassa esitetään lähivuosien tärkeimmät liikenneinfrahankkeet, jonka talouskehyksen määrittelee Liikenne 12-suunnitelma. Vuosia 2025-2032 koskeva investointiohjelma on Väyläviraston tietoon perustuva ehdotus uusien rata-, maantie- ja vesiväylähankkeiden toteuttamisesta ja niiden vaikutuksista. Väyläverkon investointiohjelma sisältää kehittämishankkeita, isoja peruskorjaushankkeita ja hankekokonaisuuksia sekä pienempiä parantamishankkeita. 

Väylävirasto pyytää avoimella lausuntopyynnöllä vuosittain päivitettävästä investointiohjelmasta lausuntoja, joiden kautta tulee esille sidosryhmien tietoa ja näkökulmia investointiohjelmaan liittyen. Pyydämme tarkastelemaan investointiohjelman luonnosta seuraavassa esitettyjen kysymysten kautta. 

Väylävirasto pyytää jatkotyön pohjaksi lausuntoja erityisesti seuraavista asioista: 

  1. Onko mielestänne investointiohjelmassa kokonaisuutena onnistuttu vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin ja muuttuneeseen toimintaympäristöön? 

  1. Ovatko investointiohjelman perustelut vaikutusten kautta tasapuoliset ja selkeät? 

  1. Miten muuttaisitte investointiohjelmaa Liikenne 12 mukaisen liikennemuotokohtaisen talouskehyksen puitteissa ja miten perustelette muutosten paremmat vaikutukset? 

  1. Miten kehittäisitte investointiohjelman laatimisen prosessia, sen päivittämistä ja seurantaa? 

  1. Minkä investointiohjelman ulkopuolisten kohteiden suunnittelua tulisi vaikuttavuuden perusteella edistää lähivuosina? 

  1. Miten muuten haluatte kommentoida investointiohjelmaa? 

Ehdotus

Esittelijä

  • Roope Kyrkkö, tekninen palvelupäällikkö, roope.kyrkko@vesilahti.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa seuraavan lausunnon:

  1. Investointiohjelmassa on kokonaisuutena onnistuttu vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin ja muuttuneeseen toimintaympäristöön. Investointiohjelma perustuu Liikenne 12 -suunnitelman linjauksiin ja tavoitteisiin, jotka ovat saavutettavuus, kestävyys ja tehokkuus. Nämä tavoitteet tähtäävät myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja liikenneturvallisuuden parantamiseen. 
  2. Investointiohjelman perustelut vaikutusten kautta ovat tasapuoliset ja selkeät. Investointiohjelman vaikutusten arviointi on tehty suunnitelmien ja ohjelmien vaikutusten arvioinnista annetun lain yleisen arviointivelvollisuuden perusteella.
  3. Investointiohjelman tulisi kohdentaa enemmän rahoitusta maanteiden kunnossapitoon ja turvallisuuteen, sillä ne ovat kunnan liikenteen kannalta elintärkeitä. 
  4. Investointiohjelman laatimisen prosessiin tulisi lisätä enemmän vuorovaikutusta ja osallistumista eri sidosryhmien, kuten kuntien, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten, kanssa. Tekninen lautakunta toivoo, että investointiohjelma kuulisi paremmin kunnan näkemyksiä ja tarpeita ja ottaisi ne huomioon hankkeiden valinnassa ja priorisoinnissa.
  5. Tekninen lautakunta pitää tärkeänä, että seututielle 301, välille Vesilahti-Lempäälä, suunnitteilla oleva jalkakäytävä ja pyörätie on mainittu investointiohjelmassa pyörätieverkon kehittämishankkeena. Hankkeen suunnittelu on käynnissä ja tekninen lautakunta uskoo, että hankkeen prioriteetti muuttuu vuoden 2024 aikana lähes toteutusvalmiista hankkeesta (pri2) toteutusvalmiiksi hankkeeksi (pri1). Lautakunta pitää tätä hanketta erittäin tärkeänä, kunnan yhteyksiä naapurikuntaan ja sen palveluihin sekä edistäisi kunnan ilmastotavoitteita. Lisäksi hanke tulee toteutuessaan parantamaan huomattavasti liikenneturvallisuutta.
  6. Tekninen lautakunta kiittää investointiohjelman laatijoita ja toivoo, että investointiohjelma toteutuu suunnitellusti ja hyödyttää koko Suomen liikennejärjestelmää. Lautakunta toivoo myös, että investointiohjelma ottaa huomioon kunnan näkemykset ja tarpeet ja tukee kunnan kestävää ja turvallista liikkumista. Kunta on valmis jatkamaan yhteistyötä investointiohjelman laatijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa liikennejärjestelmän kehittämisessä.

Päätös

Päätösehdotus kohdan 5 lisäyksellä hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Lisättiin kohtaan 5. lause:  "Lisäksi hanke tulee toteutuessaan parantamaan huomattavasti liikenneturvallisuutta."

Tiedoksi

Väylävirasto

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei voi hakea muutosta.

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136§)
  • virka- ja työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50§ 2 mom)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22§)