Sivistyslautakunta, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman päivitys

VESDno-2024-62

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunnan Opetushallituksen Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteisiin 2011 perustuva iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma päivitettiin keväällä 2022. Asiakirjassa määritellään mm. vuosiluokkien 1-2 oppilaille tarkoitetun toiminnan tavoitteet ja järjestämisen periaatteet sekä asiakasmaksut, joiden periaatteet määritellään perusopetuslaissa (8 a luku, 48 f §). Edellä mainittu lakipykälä edellyttää, että iltapäivätoiminnan maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava mikäli se on toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen tarpeellista.

Vesilahden kunnan 1.8.2022 voimaan tulleessa iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman luvussa 8 määritellään, että maksuvapautuksesta tai alennuksesta päätetään sosiaalityöntekijän lausunnon perusteella. Hyvinvointialueuudistuksessa siirtyi Vesilahden kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen 1.1.2023 alkaen Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestettäväksi. 26.1.2024 Pirkanmaan hyvinvointialue ilmoitti, että jatkossa maksuvapautuksiin liittyvät asiat tulee käsitellä kunnassa. Käytännössä kunnan on määriteltävä tulorajat sekä luotava prosessi hakemiseen ja päätöksentekoon, jotta lain edellyttämä mahdollisuus maksuvapautukseen tai alennukseen toteutuu.

Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista (29.12.2016/1503) määrittää asiakasmaksujen tulorajat perheen koon ja bruttotulojen perusteella. Tulorajat tarkistetaan säännöllisesti elinkustannusten mukaisesti ja ne määrittävät perheen koon mukaan euromääräisen summan, jota pienemmillä tuloilla varhaiskasvatus on maksutonta. Näitä rajoja käytetään yleisesti myös koululaisten iltapäivätoiminnan maksuvapautuksista päätettäessä.

Edellä mainituista syistä johtuen on Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaa päivitettävä maksuvapautusten osalta. Toimintasuunnitelmaan määritellään kuinka maksuvapautusta voi hakea ja että laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista määrittää maksujen määräämisen perusteena olevat tulot ja tulorajat. Päätöksen vapautuksesta tekee hakemuksen perusteella kunkin koulun rehtori.

Ehdotus

Esittelijä

Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää, että

  • koululaisten iltapäivätoiminnan maksuvapautuksen tuloraja noudattaa lain varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista voimassa olevaa tulorajaa ja laskentaperiaatteita, ja
  • Vesilahden kunnan iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman lukuun 8 tehdyt muutokset hyväksytään liitteen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Perustelut

Vesilahden kunta järjestää perusopetuksen iltapäivätoimintaa ensimmäisen ja toisen vuosiluokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien osalta perusopetuslain 17 §:n 1 momentissa tarkoitetuille oppilaille. Aamu- ja iltapäivätoiminnasta säädetään Perusopetuslain luvussa 8 a. Kunta saa valtionosuutta perusopetuslain mukaisen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Perusopetuslaissa määritellään kunnan vastuuksi ohjatun toiminnan järjestäminen säädösten ja opetushallituksen antamien perusteiden mukaisesti. Vesilahden kunnassa iltapäivätoiminnan ohjauksesta, valvonnasta ja kehittämisestä vastaa hallinnollisesti koulujen rehtorit. Käytännössä perheiden arkea tukevaa toimintaa toteutetaan esi- ja perusopetuksen yhteydessä rehtorien johtamana ja iltapäivätoiminnan koordinaattoreiden organisoimana.

Koululaisten iltapäivätoiminnan yleinen tavoite on tukea lapsen hyvinvointia, kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua. Toiminnan tulee lisäksi edistää lapsen osallisuutta, hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa, sekä ennaltaehkäistä syrjäytymistä.

Toimintasuunnitelma perustuu perusopetuksen Opetushallituksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteisiin. Toiminnassa on keskeistä huomioida lapsen ikätaso ja mahdollistaa kasvua sekä kehitystä tukeva leikki, luova toiminta ja myönteiset kokemukset. Liikkuminen, ulkoilu sekä rentoutuminen ja rauhoittuminen ovat toiminnassa olennaisia. Toiminnan aikana tarjotaan lapselle välipala, joka on muodostettu ravitsemussuosituksien mukaisesti. Iltapäivätoiminta on lapsen ohjattua vapaa-aikaa, jossa lapsi pääsee valvotusti kokemaan uusia asioita ja harjoittelemaan sosiaalisia, vuorovaikutuksellisia sekä tunnetaitoja yhdessä ryhmän kanssa. 

Vesilahden kunnan toimintasuunnitelma iltapäivätoimintaan on päivitetty vuosina 2023 ja 2024, koska esioppilaiden iltapäivätoiminnan maksuluokkiin ja maksuvapautuksen prosessiin oli syytä tehdä muutoksia. Tämän kertaisessa päivityksessä tarkennetaan palvelun käyttöön ja hinnoitteluun liittyviä ehtoja.

Muutokset varaus- ja käyttöehtojen muutosehdotukset ovat liitteessä sinisellä ja niillä korvattava osa on merkitty yliviivauksella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marko Lahtinen, sivistysjohtaja, marko.lahtinen@vesilahti.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä koululaisten iltapäivätoiminnan päivitetyn toimintasuunnitelman liitteen mukaisesti ja ne astuvat voimaan 14.10.2024.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen

Oikaisuvaatimusaika ja päätöksen tiedoksisaanti

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. 

Omalla vastuulla oikaisuvaatimuksen voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä niin, että se ehtii perille viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Viraston aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9-15.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään: 

Vesilahden sivistyslautakunta 
Posti- ja käyntiosoite: Lindinkuja 1, 37470 Vesilahti
Sähköpostiosoite: vesilahdenkunta(at)vesilahti.fi    

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Myös sähköposti on ilmoitettava, jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköpostitse.