Valmistelija
Olli Alamäki, vapaa-aikakoordinaattori, olli.alamaki@vesilahti.fi
Perustelut
Terveydenhuoltolaki (1326/2010) velvoittaa kuntaa huolehtimaan terveyden ja hyvinvoinnin edellytysten huomioimisesta kaikkien hallintoalojen toiminnassa ja seuraamaan väestön terveyttä, hyvinvointia ja toteutettuja toimenpiteitä. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä on raportoitava valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustokausittain on valmisteltava hyvinvointisuunnitelma ja laaja hyvinvointikertomus. Vesilahden laaja hyvinvointikertomus vuosilta 2017-2021 hyväksyttiin kunnanvaltuustossa 31.5.2021 (§ 21).
Vesilahden hyvinvointisuunnitelmaa ja hyvinvointikertomusta on valmisteltu monialaisessa yhteistyössä. Valmistelua on koordinoinut kunnan hyvinvointityöryhmä ja lähtökohta on ollut uudistaa hyvinvointisuunnitelmaa ja -kertomusta, sillä laajan hyvinvointikertomuksen indikaattorit ja rakenne olivat vuodelta 2012. Vuonna 2023 käynnistyy hyvinvointialueiden toiminta, joka on ohjannut keskustelua kuntien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Uudistuksen yhteydessä kunnille otetaan vuoden 2023 alusta käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen valtionosuuden lisäosa eli HYTE-kerroin, jolla halutaan varmistaa kuntien aktiivinen toiminta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi myös sote-uudistuksen jälkeen.
Vesilahden hyvinvointisuunnitelman 2022-2025 ja -kertomuksen 2022 viitekehyksenä on mm. Tilastokeskuksen ja Euroopan komission hyödyntämä Stiglitzin komitean hyvinvointimalli, joka pyrkii tarkastelemaan ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Mallin mukaan hyvinvointi on moniulotteinen käsite, jonka kaikkia ulottuvuuksia, eli terveyttä, koulutusta, henkilökohtaista toimintaa ja työtä, äänen kuuluville saamista yhteiskunnassa, sosiaalisia yhteyksiä ja suhteita, aineellista elintasoa, ympäristöä sekä turvallisuudentunnetta, tulee tarkastella samanaikaisesti. Vesilahden kunnan hyvinvointisuunnitelmassa ja –kertomuksessa hyvinvoinnin ulottuvuudet on jäsennetty kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat 1) Hyvinvoinnin rakenteelliset edellytykset – elintaso, koulutus, osallisuus ja hallinnointi, 2) Terveys, elintavat ja harrastaminen sekä 3) Turvallinen ympäristö - sosiaaliset suhteet, viihtyisyys ja turvallisuus.
Dokumentin hyvinvointikertomuksen 2022 kattavassa osassa raportoidaan keskeisten indikaattorien avulla lain edellyttämällä tavalla kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä. Tilannekuvan luomisessa on hyödynnetty suuri määrä muutakin kuin suunnitelmassa esillä olevaa indikaattoritietoa. Kaikkea informaatiota ei ole luettavuuden sekä toistuvuuden ole mahdollista esittää hyvinvointikertomuksessa, mutta keskeisten indikaattorien avulla valtuusto pystyy seuraamaan hyvinvoinnin muutoksia sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyön onnistumista. Hyvinvointikertomus osoittaa Vesilahden rakenteellisten edellytysten olevan tyydyttävässä kunnossa, mutta mm. hyte-kertoimeen vaikuttavien indikaattoreissa on parannettavaa. Terveyden, elintapojen ja harrastamisen osalta on havaittavissa huolestuttavia ilmiöitä erityisesti päihteiden, mielenterveyden ja fyysisen toimintakyvyn osalta. Näihin kaikkiin on kohdistettu huomiota ja toimenpiteitä, mutta työtä terveyden, harrastamisen ja hyvien elintapojen hyväksi on tehtävä entistä kokonaisvaltaisemmin ja systemaattisemmin. Vesilahtelaiset kokevat kuntaliskyselyn perusteella ympäristönsä kotikunnassa viihtyisäksi ja turvalliseksi. Tämä on hienoa, mutta myös parannettavaa löytyy paljon mm. kouluun ja kuntaan kiinnittymisessä.
Hyvinvointisuunnitelma 2022-2026 rakentuu Stiglitzin hyvinvointimallin jäsentämän kattavan tilannekuvan pohjalta. Tilannekuvasta tehdyistä johtopäätöksistä muodostuu osa-alueittain tavoitteet, joiden edistämiseksi määritellään vuosittaiset toimenpiteet. Yhteistyössä kunnan kaikkien toimialojen, hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin kanssa tehtävillä toimenpiteillä toteutetaan tavoitteita, jolloin systemaattinen ja tavoitteellinen hyvinvointityö näkyy myös hyvinvointikertomuksen indikaattoreissa. Päivittyvä tieto muodostaa vuosittaiset hyvinvointikertomukset, joiden avulla tarkennetaan tilannekuvaa sekä suunnitellaan ja toteutetaan vaikuttavia toimenpiteitä. Hyvinvointisuunnitelma toteuttaa Vesilahden kuntastrategiaa ja siinä on huomioitu alueelliset ja seudulliset kehittämishankkeet ja suunnitelmat.
Ehdotus
Esittelijä
Tuomas Hirvonen, kunnanjohtaja, tuomas.hirvonen@vesilahti.fi
Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että se hyväksyy liitteen mukaiset kunnan hyvinvointikertomuksen vuodelta 2022 ja hyvinvointisuunnitelman vuosille 2022-2025.
Päätös
Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi vanhus- ja vammaisneuvostojen lausunnon 28.11.2022 ja lähettää sen edelleen hyvinvointi- ja osallisuusjaostolle tiedoksi.
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.